Namn: Lösen:

Hjortkvarns Kalkbrott


Län: Örebro län
Dyktyp: GROTTA / GRUVA / BROTT
Båt krävs: Nej
Maxdjup: 14
Svårighetsgrad: LÄTT
Hjortkvarns Kalkbrott  dykplats
Hjortkvarns Kalkbrott  dykplats
Hjortkvarns Kalkbrott  dykplats

Vägbeskrivning

Ta väg 51/Norrköpingsvägen till Hjortkvarn.

Väl i Hjortkvarn sväng västerut in på grytvägen (Från Örebro hållet, högersväng i fyrvägskorsningen ca 200meter innan Hjortkvarns glass).

Ni kommer längs vägen passera bilvägen till brottet men låst vägbom blockerar direkt i anslutning till vägen. Följ vägen till Gryts bruk och fortsätt norrut. Till slut kommer ni till en öppning i terrängen lämplig att parkera bilar och borde se stängslet till kalkbrottet på höger sida om vägen. Parkera här och följ stigen längs brottets södra sida till kalkbrottet. Ca 300m behöver utrustningen bäras.

Dykbeskrivning

Kalkbrottet har två stycken naturliga igång/uppgångsplatser längs östra kanten som badarna använder som stränder.

Vattnet är i regel väldigt klart med utmärkt sikt och bebos av kräftor och Abborrar.

Mycket enkel dykplats, blir djupt relativt omgående. Längs brottets kanter finns stundvis ansamlingar av stora klippor/stenar men inga direkta platåer så väldigt enkelt att orientera sig runt brottet. Längs kanterna finns fördjupningar där du når maxdjupet. Mitten/majoriteten av brottet håller sig på ca 11-12meters djup och består av jämn sandbotten.

Botten är väldigt fin utan dy och siltar därmed nästan inte alls. Svårt att förstöra sikten här. Utmärkt nybörjarställe.

Att tänka på

Soliga varma dagar är platsen välbesökt av badare och då kan parkeringsmöjligheterna vara obefintliga. Åk hit tidigt för att garantera parkeringsplats. Tänk också på att du måste bära din utrustning en bit genom skogen.

På brottet södra kant på botten finns en liten grotta man kan kika in i men är alldeles för trång för att ta sig in i. Bör inte försöka ta sig in där då risken att fastna bedöms som stor.

Uppgifterna upplagda av
Niklas Sjödahl

Senaste loggarna från platsen *SiktVattentemp
2024-06-08 Hjortkvarns Kalkbrott : Niklas Sjödahl  10m
2024-06-08 Hjortkvarns Kalkbrott : Filip Juppe Niva  10m
2022-07-13 Hjortkvarns Kalkbrott : Fredrik Johansson  
2022-06-04 Hjortkvarns Kalkbrott : Niklas Sjödahl  10m10°
2022-06-04 Hjortkvarns Kalkbrott : Niklas Sjödahl  10m10°
2021-07-16 Hjortkvarn, Stenbrottet : Anders Torstensson  7m13°
2021-07-13 Hjortkvarns Kalkbrott : Niklas Sjödahl  10m13°
2021-07-13 Hjortkvarn kalkbrott : Tim Östlin-Nilsson  10m13°
2021-06-26 Hjortkvarn, Stenbrottet : Anders Torstensson  15m12°
* Sökningen görs automatiskt och är inte alltid från rätt plats.

Kommentarer om dykplatsensida 1 av 1.      Totalt 4 kommentarer.

Klicka för förstoring
Väldigt felaktig kommentar av Per. Jag undrar om han rekat platsen ordentligt innan han kommenterade. Tror inte heller han gjort ett dyk här då han inte nämner något om det.

1. Det är varken dyk, bad eller tillträdesförbud på den här platsen. Däremot är det förbud att ta in fordon på området därav låst bom (väldigt vanligt bland kalkbrottsägare) om du nu inte får låna nyckeln av markägaren som ÖSDK brukar få på arrangerade dagar.

2. Den skyltning som finns är varningsskyltar att det är branta fall/klippor. Och det stämmer att mycket av stängslet tyvärr är nedtrampat. Stängsel finns dock på brottets tre branta sidor som skydd, inte vid "stranden" så det är inte så att man "bryter sig igenom stängslet" för att bada eller dyka. Brottet är med andra ord INTE inhägnat.

3. Dykbeskrivningen är tydlig kring att det finns vägbom och att man får bära utrustningen. Så det har knappast saknats information.

2022-08-20
Skrivet av: Niklas Sjödahl

Klicka för förstoring
Betyg: Betyg: 2
Stängslet helt nertrampat på brottets västra sida av folk som inte brytt sig om förbudsskylten. Dessutom mycket nedskräpning. Tråkigt. Bom och stängsel borde vara nog för folk att förstå att man ej får bada eller dyka här antar jag….Om bom låst hur ska t.ex utryckningsfordon ta sig in vid ev olycka?!

2022-07-24
Skrivet av: Per Ackelman

Klicka för förstoring
Betyg: Betyg: 8
Bra plats för att bedriva avrostning, och sannolikt kursdyk av Grundform (tex Padi Open Water), kan vara lite omständligt att ta sig till istigningsplatsen men ingen större ansträngning.Finns en bom som om man har tillgång gör att man kan köra in på grusplanen dom är i direkt anslutning till istigningsplatsen.
2 bra istigningsplatsen den första på västra sidan som går rakt ner till 10 meter och en på syd västra delen som sluttar ner till 4 metersplatå
Som upprättaren skriver 14 meter som djupast, med centrum och Norra,Östra och Södra delen på c:a 10-12 meter.

Botten består att huvudsakligen grus och berggrund vilket medför att de är låg till liten risk för att riva upp botten och paja sikt, vid senaste dyktillfället uppgick sikten till 10m+

2021-07-14
Skrivet av: Tim Östlin-Nilsson

Klicka för förstoring
Betyg: Betyg: 7
Mycket givande och lätt dyk. Utmärkt sikt, varm/jämn temperatur i vattnet även på botten.2021-07-14
Skrivet av: Niklas Sjödahl

Kommentera dykplats