Namn: Lösen:

Kumla Bergabrottet


Län: Örebro län
Dyktyp: GROTTA / GRUVA / BROTT
Båt krävs: Nej
Maxdjup: 8
Svårighetsgrad: LÄTT
Luftfyllning: Fjugesta Dykning.net
Kumla Bergabrottet dykplats

Vägbeskrivning

Från E18/E20 sväng av mot södra Kumla / norra Hallsberg på väg 52. Fortsätt österut mot Hällabrottet och sväng söderut/höger mot Norra Mossby. Fortsätt fram till T korsningen och ta höger längs Yxhultsvägen.

Ta andra avfarten till vänster, direkt efter stenarbetsmuseumet. Fortsätt längs vägen så kommer du se ett en parkeringsficka till vänster och en avspärrad väg med gott om utrymme till höger. Du kan parkera på någon av dessa platser. Till Höger kommer du kunna se det större Hynnebergsbrottet. Till vänster finns en liten grind och en stig som går ner till vattnet i Bergabrottet.

Dykbeskrivning

Brottet ser väldigt stort ut. 50% är dock mycket grunt och inte värt att dyka i. Rekommenderat att studera satellitbilder / flygfoton först för att få en blick över vilken del som är dykbar.

Sydvästra halvan av brottet samt en litet bit vid neg/uppstigningsplatsen är dykbara. En hel del kräftor i bergväggen. Västra väggen slutar redan på 6m, sedan övergår den i sluttande lera.

Att tänka på

Enligt uppgift har det funnits tunnel mellan Bergabrottet och Hynnebergsbrottet. Dykare har aktivt letat utan att finna denna tunnel så den är troligen igentäckt. Men håll ögonen öppna så ni inte simmar in i något av misstag.

Sikten kan vara bra vintertid. Eftersom det är så grunt och får så mycket sol blir det betydande algblomning som förstör sikten.

Uppgifterna upplagda av


Senaste loggarna från platsen *SiktVattentemp
2014-01-03 Kumla Bergabrottet : Anders Torstensson  1-2m
2013-01-26 Bergabrottet : Stefan Torstensson  10m
2013-01-26 Kumla Bergabrottet : Anders Torstensson  8-9m
2013-01-26 Kumla Bergabrottet : Anders Torstensson  8-9m
* Sökningen görs automatiskt och är inte alltid från rätt plats.

Kommentarer om dykplatsen



Det finns inga kommentarer till denna dykplats!


Kommentera dykplats