Namn: Lösen:

Nynäshamn, Brännskär Margareta af Vätö


Län: Stockholms län
Fler dykplatser i Stockholm
Dyktyp: VRAKDYK
Båt krävs: Ja
Maxdjup: 10
Svårighetsgrad: LÄTT
Luftfyllning:

Denna plats finns i Fornsök.
Sjöhistoriska


Vägbeskrivning

N 58° 49' 17,55", E 17° 52' 28,69" (WGS84)
Norr om Brännskär.

Dykbeskrivning

Margareta af Vätö (Maggan)
Den 14 December 1898 var den tvåmastade briggen "Margareta" på hemväg till Stockholm från Lübeck med tomt lastrum. Vid lunch tid denna gråa vinterdag hade besättningen siktat Häradskär i Östergötalands skärgård. Under eftermiddagen ökade vinden och vid mörkrets inbrott blåste det en snöblandad kuling.

För att försöka klara av ovädret gav kapten Per Andersson order om att göra fast storsegel, övre förmärs segel och klyvare. Även briggseglet halades. Kulingen övergick till full storm. Strax efter nio skymtade de åtta ombordvarande lättade de flackande ljuset från Landsorts fyr. Kapten Andersson tog in fartyget så nära lotsstationen på ön som möjligt och försökte påkalla uppmärksammhet genom att tända signal bloss ombord, men det var helt omöjligt för lotsen att ta sig ut till Margareta i de stora vågorna. Andersson kunde farvattnen väl och beslutade därför klockan ett på natten att han själv skulle navigera in i skärgården för att söka skydd.

Margaretas besättning satte åter några av de revade seglen och fartyget styrde upp mot Viksten norr om Landsort. Vinden hade nu kantrat en aning och snögloppet vräkte in rätt från styrbord. Situationen blev snart ohållbar och de tvingades försöka rädda sig in bland småöarna och skären norr om Landsort.

Att bärga seglen i de kraftiga byarna tog tid och fartyget drev snabbt allt närmare klippornas bränningar. I panik fällldes fartygets båda ankare. I brådskan fastnade styrbordsankaret och blev hängande i bara några meters kätting. Ett ankare var för lite för att hålla Margareta i stormen och baklänges draggade hon över Konabbsfjärden för att sedan hårt stöta på vid Brännskäret. Klockan var då tre på natten.
Under morgontimmarna slogs aktern på Margareta sönder. Kaptenen och besättningen som räddat sig i land på den lilla ön kunde när det dagades konstatera att fartyget var förlorat och gått till botten Efter några kalla timmar på skäret observerades de skeppsbrutna från land och tre fiskare rodde ut och hämtade dem.

Kaptenen telegraferade från Herrhamra gård samma dag den 15 December till tullstation och huvudredare för att berätta om olyckan.

Idag står Margaretas platta akter in mot den klippa hon gick på den olyckliga Decemberdagen 1898. Resten av fartyget är mycket välbevarat och har en svag slagsida åt styrbord. Relingen finns kvar och här och var i det intakta däcket finns skylights och lastluckor. På fördäcket står bråspelet kvar. Dess konstruktion var en nymodighet från seklets mitt. Istället för att dra runt spelstocken med käppar kunde två sjömän enkelt hantera den genom en kuggkrans och en pumpanordning. Förpartiet är spetsigt och smalt för att ge så lite motstånd som möjligt i vattnet.
Bogspröt har fallit ned och ligger på botten. Det går en skröna om skeppshunden som var på Margareta. Det "sägs" att besättningen åt upp henne. Personligen tror jag inte på det.
Detta är ett vacker trävrak att dyka på med ett perfekt djup.
Ofta bra sikt och ett skyddat och fint läge. Glöm inte av att Kulturminneslagen gäller för maggan.

För mer utförlig information, se Fornsök!

Att tänka på

Fast fornlämning, vilket innebär lagskyddad enligt Kulturminneslagen. Vilken innebär, se men inte röra!

Uppgifterna upplagda av
Daniel Fröberg, kompletterad av Urban Mattsson, Sjöhistoriska museet

Senaste loggarna från platsen *SiktVattentemp
2019-06-01 Vraket Margareta af Vätö : Stefan Karlsson  4-6m
2018-07-01 Brännskär Margareta af Vätö : Martin Hansell  3m14°
2018-07-01 Margareta af Vätö, Landsort : Johan Ström  8m14°
2017-07-03 Vraket Margareta af Vätö, Nynäshamn : Andreas Brodow  6m11°
2016-07-20 Nynäshamn, Brännskär Margareta af Vätö : Alexander Tengzelius  7m11°
2016-07-03 Margareta af Vätö, Brännskär, Nynäshamn : Ludek Hendrych  8m10°
2013-07-27 Vraket Margareta af Vätö, Nynäshamn : Andreas Brodow  8m15°
2012-09-16 Margareta af Vätö, Brännskär, Nynäshamn : Ludek Hendrych  5m
2012-09-15 Margareta af Vätö, Brännskär, Nynäshamn : Ludek Hendrych   Foto3m
2012-08-26 Margareta af Vätö, Brännskär, Nynäshamn : Ludek Hendrych  5m16°

Senaste fotoalbumen från platsen *
 LMDyk 20120915 Hansa & Margareta af Vätö (30) Ludek Hendrych
 2006-10-14 Margareta af Vätö (14) Roland Högdahl

* Sökningen görs automatiskt och är inte alltid från rätt plats.
Kommentarer

sida 1 av 1.      Totalt 2 kommentarer.

Klicka för förstoring 2006-04-23
Fint vrak! Men jag har hört att kaptenens son dog av lunginflammation pga att han gav sin filt till skeppshunden, för att den frös... Finns säkert fler versioner.

Skrivet av: Andreas Kreibom


Klicka för förstoring 2004-06-14
Betyg: Betyg: 6

Mycket fint vrak att dyka på !

Skrivet av: Mikael Fredholm1


Kommentera dykplats