Namn: Lösen:

Örskär västra udden Ingeborg


Län: Uppsala län
Dyktyp: VRAKDYK
Båt krävs: Nej
Maxdjup: 17
Svårighetsgrad: MEDEL
Luftfyllning: Argos dykarklubbVägbeskrivning

Tag färjan över till Gräsö. Åk så långt norrut man kan komma på ön. Därefter krävs tillgång till egen båt eller så tar man sommartid taxibåt över till Örskär. Denna går på fasta turer sommartid. På Örskär finns ett vandrarhem där man bor billigt om man är medlem i STF. Väl vid Örskär så tar man sig till västligaste klippan. Mycket enkelt om man har tillgång till egen båt annars får man bära utrustningen någon km.

Örskär är den nordligaste ön i Roslagen och dess fyr har stor betydelse för sjöfarten. Fyren ligger på Örskärs norra sida och är ett mycket trevligt och fantastiskt besök. Örskär består till ~75% av naturreservat som ägs av Skärgårdsstiftelsen. På ön finns det mycket fåglar att beskåda, 17 orkidéarter, och den fridlysta (ätliga!) Gölgrodan. Det är väl värt att tillbringa några dagar vid vandrarhemmet för att bara njuta av havet, friden och naturen.

Vad gäller dykning så är ön mycket väderberoende då det är öppet hav runt omkring. Men vid lungt väder kan man få fantastiska dyk. Det finns mängder av förlisningsuppgifter runt själva ön men inte så många vrak med officiella positioner. Berggrunden består av mycket kalk och det kan ge upphov till svampar på botten. Dessa har setts i vattnet norr om fyren. Dessa svambar består av hyfsat stora rundslipade gråstensblock som ligger på kalkbotten där sedan kalkstenen sköljts bort så att det endast är kvar kalksten som en svampfot under gråstensblocket!

Det är vandrarhemmet som kör taxibåten. Ring dem för att beställa övernattning och kolla båttiderna. Kanske kan de hjälpa till med transporten till västra udden mot ersättning? Glass, fika och enklare förtäring kan inköpas vid vandrarhemmet.
Telefon till vandrarhemmet är 0173-34010/11, Per eller Siv.

Dykbeskrivning

Västra udden består av två landtungor med en liten vik emellan. Viken utgör en idealisk landstigningsplats för en mindre båt och klipporna är utmärkta att dyka från. Botten sluttar svagt ned och består av berg, sten och sand. Det är oftast bra sikt (4m eller mer). Under 20 m djup blir det sämmre sikt. I bland är vraket bojat med en stor orange plastdunk. Om inte, dyk rakt västerut med en svag dragning mot norr tills ni kommer till 15 m djup. Dyker ni inte på vraket direkt så följ djupkurvan i nord-sydlig riktning så kommer ni på det någonstans.

"Ingeborg" var ett barkskepp byggt i trä som år 1919 under bogsering blåste upp på västra udden av Örskär. När besättningen såg att olyckan nalkades kunde man inte göra sig lös från bogserbåten då ankarkättingarna kopplats till bogserkabeln. Fartyget börjad ge sig i alla fogar och vattenfylldes. Besättningen om 7 man räddade sig i land och man lyckades bärga rigg, lösa inventarier m.m.

På grund av det ringa djupet hon vilar på så påverkas "Ingeborg" av stormar och is. För ca 25 år sedan låg hon med hyfsat intakta skrovsidor på botten. I dag återstår endast bottenstocken med två utfällda skrovsidor. Dyker man i vsv riktning från vraket kan man finna ett mindre stockankare på ca 17 m djup. Även det är illa åtgånget så, se men inte röra, för att även nästa dykare skall kunna beskåda det.

Har ni tröttnat på vraket så sök i nord-sydlig riktning efter utspridda delar från sönderbrytningen. De flyttar sig varje år. Jag har själv aldrig varit djupare än 22 meter på platsen så jag kan inte säga om det finns föremål på större djup. På grund av sikten är det inte njutbart att dyka djupare än max 20 m.

Mella västra udden och fyren finns det förlisningsuppgifter på ytterligare minst ett fartyg. Försök hitta det och meddela gärna övriga eventuella vrakfynd runt Örskär till Tommy Ahlborg, 0173-34201(sommartid på Örskär) eller 018-34 54 71 övrig tid. Jag kanske även kan ställa upp och dyka med er.

Fakta
Typ: Bark
Byggd: 1878 i Timmernabben av Carl Nilsson
Nationalitet: Svensk
Registreringsnummer: 1325
Ägare: Rederi i Länna med Wilhelm Pettersson som huvudred.
Befälhavare: Carl Robert Nordstedt (Söderöra)
Förliste: 1919-11-25
Längd: 40,92 m
Bredd: 8,60 m
Djupgående: 4,00 m
Vikt: 314,69 ton (324 brt, 500 dwt)
Last: 900 kbm björkved

Att tänka på

Örskär ligger i öppet hav och dykplatserna är mycket väderberoende. Man är även beroende av egen båt eller vandrarhemmets taxibåt. Är vädret och vindarna bra är västra udden en utmärkt plats att dyka på även med nybörjare. Det är ett ca 800 m brett sund mellan Gräsö och Örskär som alltid utgjort ankringsplats för fartyg som söker lä. Maxdjup i sundet är ca 10 meter med sand- och stenbotten. Dykning i sundet kräver också tillgång till båt.

Uppgifterna upplagda av
Tommy Ahlborg

Senaste loggarna från platsen *SiktVattentemp
2013-08-03 s/s Ingeborg, Merikarvia : Samuel Berg  5m
2013-08-03 S/S Ingeborg, Merikarvia : Kevin Sjögård  10m10°
2013-08-03 S/S Ingeborg, Merikarvia : Kevin Sjögård  10m14°
2006-07-21 "Ingeborg", Örnskär, Öregrund : Max Nilsson  5m13°
2002-07-13 Gotland - M/S Ingeborg : Mattias Danielsson  
2000-09-15 Ingeborg : Stefan Sjölund  

Senaste fotoalbumen från platsen *
 Ingeborg (15) Daniel Andersson

* Sökningen görs automatiskt och är inte alltid från rätt plats.
Kommentarer

Det finns inga kommentarer till denna dykplats!


Kommentera dykplats