Namn: Lösen:

Ravinbryggan - Solsidan, Saltsjöbaden


Län: Stockholms län
Fler dykplatser i Stockholm
Dyktyp: ANNAT
Båt krävs: Nej
Maxdjup: 25
Svårighetsgrad: LÄTT
Luftfyllning: Stockholm (ex Waterhouse)

En översiktsbild saknas till denna dykplats
Vill du bidra? Maila webmaster

Vägbeskrivning

Vägbeskrivning från Slussen, Stockholm.
Kör längs Stadsgårdskajen österut, följ skyltning mot Gustafsberg, via Danvikstull, Värmdövägen och ut på Värmdöleden (väg 222).
Efter att ha passerat McDonalds på vänstersida efter några kilometer, tag strax därefter av mot Saltsjöbaden/Fisksätra och följ Saltsjöbadsleden (väg 228) till Saltsjöbaden.
Kör rakt fram vid rödljusen utanför Statoil.
Tag höger efter passage under järnvägen (Saltsjöbanan) och följ Byvägen rakt fram (genom en liten rondell).
Vid passage av en skola som ligger vid järnvägen (Saltsjöbanan), så byter Byvägen namn till Skyttevägen, fortsätt följa vägen rakt fram över ett skogsbeklätt berg (varning för 30-sträcka i nedförsbacken på andra sidan). Strax efter infarten till badplatsparkeringen, så skall man ta tredje avfarten höger och svänga ner på Ravinvägen i en trekantskorsning (kommer du så långt att du ser station Solsidan så har du kört för långt).
Följ Ravinvägen ner till vattnet, där det finns gott om parkeringsyta vid bryggan bara något tiotal meter från vattenytan.
Total körsträcka från Slussen, 17 km.

Dykbeskrivning

Dykplatsen har inget speciellt att erbjuda i form av spännande dykning, utan är snarare en lättåtkomlig och enkel dykplats där man kan testa ny utrustning eller öva på sina färdigheter – framförallt den nära parkeringen och den lätta igången är platsens fördelar.
Igång är lätt, då det är en svagt sluttande grusstrand, men en bit ut från stranden så blir botten dyig och man sjunker ner lite.
Botten är mycket flack och svagt sluttande och man behöver simma ungefär 300 m för att komma ner till 15 m djup och 500 m för att komma ner till områdets maxdjup på 25 m, så det är lätt att hålla en grund djupprofil.
Botten består framförallt av sedimentbotten, så man rör lätt upp silt som förstör sikten, men det finns lite sparsamt växt- och djurliv med musslor, småfiskar, blåstång, vassruggar, mm. Området är nedlustat med bojstenar och gamla bojkättingar, och runt själva bryggan så finns även en del annat skrot som gamla spisar, flaskor, mm
Till höger (väster) om bryggan ungefär rakt utanför stranden så ligger resterna av en optimisterjolle som är sänkt med stenar. Till vänster (öster) om bryggan så går två rörledningar ut från vassruggen, längs den ligger det även en del lösa rörsektioner.
För den som är osäker på sin orienteringsförmåga, så kan man använda bottenkättingarna till bryggan som ledstänger för att ta sig ut över området.
Vill man simma lite längre bort, så kan man simma 200 m västerut (höger från stranden sett) bort mot huset på udden med stora stenmuren/terrassen, där ligger en sjunken uppochnedvänd flytbrygga, fler bojstenar och en del stockar, samt en massa flaskor på botten. Dock inte heller något särskilt spännande område, men lite mer föremål att titta på, samt en brantare sluttande botten där man kan komma ner till 10 m djup bara ett stenkast från land.
http://kartor.eniro.se/m/pZ1wY

Att tänka på

Platsen är en småbåtsbrygga (cirka 15 fritidsbåtar, plus ytterligare några på redden och en del småbåtar inne bland vassen) för lokalt boende människor, så tänk dels på att inte störa då bostäder och privata bryggor finns precis intill, och att inte vara i vägen för båttrafik till och från bryggan. Lämpligtvis så bör platsen undvikas fina sommarhelger och semesterperioder, och kanske framförallt användas när båttrafiken är sparsam.
På grund av alla bojkättingar som guppar och ner i bottenslammet vid sjögång, så bildas lätt stora siltmoln som förstör sikten när det är vågor på vattnet, varvid man kan behöva simma bort en bit för att få bättre sikt.

Uppgifterna upplagda av
Pär Ahlgren

Senaste loggarna från platsen *SiktVattentemp
2018-05-14 Ravinbryggan, Solsidan, Saltsjöbaden, Sverige : Mikael Wagner  3m10°
2018-05-14 Ravinbryggan, Solsidan, Saltsjöbaden, Sverige : Mikael Wagner  3m12°
2018-05-14 Ravinbryggan, Solsidan, Saltsjöbaden, Sverige : Mikael Wagner  3m10°

* Sökningen görs automatiskt och är inte alltid från rätt plats.
Kommentarer

Det finns inga kommentarer till denna dykplats!


Kommentera dykplats