Namn: Lösen:

s/s Robert


Län: Skåne län
Fler dykplatser i Skåne
Dyktyp: VRAKDYK
Båt krävs: Ja
Maxdjup: 42
Svårighetsgrad: LÄTT

Dykbeskrivning

Position 55:55.60-63 12:43.26-36

Riktning 210° med fören pekandes mot kyrktornet på Ven.
Den högsta punkten på skorstenen ligger på ca 30meters djup. Det är också detta som är dess högsta punkt. Vraket står upprätt på kölen med en mindre lutning av 8°.

Fartyget byggdes 1882 i England av W. Gray & Co. Robert är en ångbåt gjord av järn 86m x 12m. Hon drevs av en 2-cylindrig ångmaskin med ca 600hk, men hon var även utrustad med 3 master för segling. Robert ägdes av Thalin från Stockholm (dräkt; 2200ton), kaptenen hette Littner och han var liksom övriga i besättningen svenska.
Trots sin höga ålder är en stor del av skeppet är välbevarat. Även skorstenen är intakt, men lutar bakut. Akteröver har skeppet fallit sönder med en av masterna liggandes över. Oftast är sikten nedsatt (2-4m) men en stark lampa löser problemet.

Den 30 sept 1905, ca kl 21:30 kolliderade Robert med ångaren Njord. Vid kollisionen skadades Robert på babord mitt och sjönk omedelbart. Vid förlisningen omkom 21 man och 1 räddades.

Njord anlände i Helsingborg med krossad bog.
Njord's kapten: Niord var på väg från Malmö till Göteborg och hade precis passerat Vens östra fyr. Andre styrman hade vakt. Då det observerades en mötande ångare gav styrman signal, om att Njord gick åt styrbord. Ljudet från visslan fick kapten att rusa till bryggan, men såg omedelbart att en kollision var oundviklig och Njord rammade Robert med full kraft på mitten av babord sida. Robert var lastad med malm, med kurs mot Stettin. Roberts besättning bestod av 19män och 2 kvinnor varav alla sjönk med fartyget förutom en snickare som räddades. Vid kollisionen var det lugnt väder med en lätt bris varvid det verkar oförklarligt hur denna kollision kunde inträffa.

Att tänka på

Det finns en hel del fiskelinor samt sill- och spättgarn. Tidigare satt den ledlinor från skorstenen till akter. Det är dock inte nödvändigt att använda linor om man håller sig på babord sida (SO sidan).
Oftast är det nordliga strömmar och majoriteten av ovannämda linor hålls på så sätt in mot fartyget.

Uppgifterna upplagda av
Kasper Hillsanger

Senaste loggarna från platsen *SiktVattentemp
2007-05-06 S/S Robert : Stefan Qelthin  5m
2006-07-16 S/S Robert : Axel Inger  
2005-08-05 S/S Robert : Stefan Sjölund  
* Sökningen görs automatiskt och är inte alltid från rätt plats.

Kommentarer om dykplatsensida 1 av 1.      Totalt 1 kommentarer.

Klicka för förstoring
Maxdjup 42 meter och svårighetsgrad LÄTT?

Hur går det ihop?!?

2009-09-17
Skrivet av: Carl Tosterud
Kommentera dykplats