Namn: Lösen:

Skillinge Flygande Fästning B17G 42-107178


Län: Skåne län
Fler dykplatser i Skåne
Dyktyp: VRAKDYK
Båt krävs: Nej
Maxdjup: 7
Svårighetsgrad: LÄTT
Luftfyllning: Ystads Dyk & Marin
Skillinge Flygande Fästning B17G 42-107178 dykplats

Vägbeskrivning

Kör till Skillinge, kör sedan kustvägen ut mot borrbystrand. Efter ca 3km kommer en skylt på högersida där det står handelsbod, där svänger du vänster ner mot havet på en liten grusväg. Följ den till den tar slut och så sväng höger. Följ sedan den vägen till du kommer till en brygga på vänstersida, och har en flygplansproppeller på höger sida. parkera så du inte står ivägen för boende.

Dykbeskrivning

Om du ställer dig på bryggans färste så tar du kompassbäring 90* och simmar ca 350-400m så kommer du hamna på en stor sten som heter "Brunningen" därifrån ligger vrakdelar över hela området.

Det finns nog en hel del b17 plan! ;) just detta.. Nummer: 42-107178 som var ett B17G plan störtade efter att ha bombatberlin 24 maj 1944 och blev attackerat av Luftwaffe på returrutten hem. Kabelbrand ombord resulterade i att kaptenen gav order om att hoppa över tyskland, men interkommet hade brunnit av och endast 3 st hörde ordern och hoppade, dessa blev POW och kom tillbaka till USA först 1945.

Resterande 6 bestättningsmän flög imot sverige där svenska luftvärnet sköt sönder planet när det cirkulerade mellan simrishamn och sandhammaren.
5 i besättningen hoppade på olika platser varav 2 drunknade. Piloten tappade nu snabbt höjd och tänkte buklanda på ett fält söder om Skillinge, kom fel med vinden i ryggen och var nära att krasha in i ett hus då stallade han upp planet som tappade all kraft och dånade ner i havet endast några hundra meter ut från stranden. Piloten gav sitt liv för att inte rama huset där en man som hette Per Olsson bodde. Per Olssons son Gunnar Olsson var samtidigt ute och räddade en av dom överlevande i havet med en trålare. Piloten dundrade ner i havet och drog först vingspetsen som gjorde att planet fattadeeld och sjönk i ett brinnande inferno ner i djupet av 7m. Piloten är rekomenderad att få tapperhetsmedalj i efterhand om några veckor, för sin insats. Besättningsmannen som Gunnar Olsson fiskade upp ur havet var 19 år när han hoppade, han reste tillbaka till Skillinge för nått år sedan för att leta reda på Gunnar och tacka honom för att han räddade honom från att drunkna 1944.

Ett minnes plankett är uppsatt vid krashplatsen inkl en av planets 4 propellrar.
planet tillhörd 91 bombgruppen och var ett av flera hundra b17 plan i den Raiden.

Att tänka på

Det finns MYCKET skarp ammonition runt haveriplatsen, rör dom ej då dom kan vara instabila. Skräpa inte ner och häng inte på propellern på land, det är ett minnes märke för dom som dog i krashen.

Uppgifterna upplagda av
Calle Lundin i samarbete med Christer Grerot aka Flying Priest!

* Sökningen görs automatiskt och är inte alltid från rätt plats.

Kommentarer om dykplatsensida 1 av 1.      Totalt 2 kommentarer.

Klicka för förstoring
Betyg: Betyg: 3
Skyltarna säger inte längre krukmakeri.. Det står nu snickeri..
Det är nog enklare att ställa in GPS:en på Tångvägen, vilket är den lilla skogsväg som går längsmed havet till bryggan.
Om man simmar en bit ut så ligger den stora stenen till vänster från bryggan och man kan se bränningarna av vågorna där.

2012-07-08
Skrivet av: Gustaf Järsberg

Foto saknas
Betyg: Betyg: 5
Mer exakta koordinater till platsen för bryggan kommer här: 55.44861, 14.26188. Svårt att hitta om man inte kommer från rätt håll med vägbeskrivningen ovan.

Notera att det inte längre finns en skylt med "Handelsbod" på högersidan, dock en massa andra småskyltar varav på en det står "Krukmakeri".

2010-07-04
Skrivet av: Avslutat Konto

Kommentera dykplats