Namn: Lösen:

Trinntorp Trinntorpsvraket


Län: Stockholms län
Fler dykplatser i Stockholm
Dyktyp: VRAKDYK
Båt krävs: Nej
Maxdjup: 40
Svårighetsgrad: AVANCERAD
Luftfyllning: Dykhuset

Vägbeskrivning

Sätt gps på Trinntorps brygga. Kör ut mot Tyresö, väg 229. Fortsätt ut Breviksvägen till Trinntorp.

Dykbeskrivning

Ute vid Trinntorps brygga består botten av sandbanker med sporadiskt utplacerade stenrösen. Simmar man åt höger sett från bryggan blir det djupt fort med maxdjup ca 40m. Simmar man åt höger är det grunda tångskogar vid badstranden. Rakt ut ligger det ett vrak!

Det är en segelbåt. Den ligger rakt ut från bryggan, 2 grader norr, längst 24m kurvan. 270m ut. Tar ca 17 min att simma dit och lika långt hem. Den är 8,5m lång, står rakt upp med låst hytt och troligen varit nere sen tidigt 2000-tal. Fornsök hittade den med sonar 2016. Skutan verkar i skrivande stund orörd och än så länge har vi inget namn på den.

Förutom vraket, kolla även in lerformationerna längs simturen, de ser ut som små raukar men är bara lera. Det finns en hel del riktigt feta simpor på den här dykplatsen.

Vraket återfanns under sommaren 2020 av Emmy & Björn när de var ute med ribbåten och slentrianmässigt hade sonaren på som visade en segelbåt som stod rätt upp! På nyårsdyket 2020/2021 hittades det även under ytan då även i sällskap av Lena.


Att tänka på

Detta är ett avancerat dyk så till vida att det tar lång tid att simma ut till det och du behöver ha bra koll på din luftförbrukning samt passande utrustning för dyket. Detta vrak bör med fördel dykas på från båt men det går att simma.

Ta med dig en nätkasse och hjälp till att samla upp alla utspridda golfbollar som ligger på denna dykplats. Golfbollar är bland det giftigaste man kan slänga i havet och de ligger och avsöndrar kemikalier under en lång tid. Det finns hundratals här så det är bara att välja och vraka.
Vaxholmsbolaget trafikerar denna brygga året om, kolla deras tidtabell innan du plumsar i och anmäl det gärna till dem så de vet att det är dykare i vattnet. Sommartid kan det förekomma en del småbåtstrafik.

Uppgifterna upplagda av
Emmy Ahlén

* Sökningen görs automatiskt och är inte alltid från rätt plats.

Kommentarer om dykplatsensida 1 av 1.      Totalt 3 kommentarer.

Klicka för förstoring
Betyg: Betyg: 8
Vraket är av modellen Birdie 24 som tillverkades mellan 1974 och 1982

2022-02-25
Skrivet av: Tim Hedefalk

Klicka för förstoring
Betyg: Betyg: 8
Jag skulle vilja säga att vraket ligger närmare 21 än 24m men ankaret ligger djupare och det finns tamp mellan. Jag var på vraket efter ca 25-30 minuters simmande. Emmy måste ha druckit mer kaffe än vad jag gjorde innan dyket. Fint vrak och bra dyk. Tack för tipset Emmy!2022-01-28
Skrivet av: Linus Malmgren

Klicka för förstoring
Betyg: Betyg: 8
Kalasfint vrak med en hel del att spana på längst vägen dit. En bra bit att simma!

2021-02-01
Skrivet av: Emmy Ahlén

Kommentera dykplats