Namn: Lösen:

Sv: 2-mastad skepp sjönk utanför Väddö

(Läst 383 gånger.)

Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!
Anmäl detta inlägg till våra moderatorer
Saxat från SSRS Räfsnäs

Sjöräddningssällskapet RS Räfsnäs

09.45 på måndagen piper personsökarna, en 23 meters skonare har problem med vatteninträngning i relativt grov sjöhävning SO om Grisslehamn. 3 personer ombord behöver assistans.

Sjöfartsverkets räddningshelikopter, Rescue Stenhammar och Rescue Matilda från Räfsnäs samt Rescue Olof Wallenius från Öregrund avgår inom kort mot platsen.

Helikoptern är först på plats och vinschar ner ytbärgare samt bensindriven länspump till haveristen. Stenhammar tar över 2 sjöräddare samt en dieselpump och ungefär samtidigt evakueras 2 av personerna ombord via vinsch upp till helikoptern. Det uppstår problem med att få ner länspumparnas sugslangar tillräckligt djupt ner i båten varför pumparna placeras under däck. Det utgör då en fara för sjöräddarna med avgaser i slutet område. En sjöräddare blir utsatt och får vård med syrgas samt omhändertagande av ambulanspersonal i Grisslehamn efter uppdraget är färdigt.

Problemet löses genom att krossa en ventil och få in sugslangarna utifrån med möjlighet att placera pumparna på däck. Vattennivån inombords fortsätter dock att stiga. Rescue Mathilda hämtar en pump från Rescue Stenhammar, samt två sjöräddare och en pump från Rescue Olof Wallenius. Ärendet har nu gått över till miljöräddning eftersom liv inte längre är i fara och haveristen har ca 2000 liter diesel ombord.

Rescue Stenhammar kopplar en bogsertross och börjar dra norrut mot Öregrund. P.g.a sjöhävningen kopplar Rescue Olof Wallenius en tross på aktern av haveristen för att agera som bromsbåt och stabilisera bogseringen.

4 sjöräddare arbetar nu hårt med flera länspumpar för att hålla vattnet borta hos haveristen. Problemet är att lösa föremål som flyter omkring sätter igen sugslangarna. Vattennivån inombords fortsätter att stiga. När båten ligger så djupt att hoppet är ute beordras evakuering av personal samt utrustning. Kort därefter sjunker fartyget på ca 50 m djup.

Samtliga enheter tillsammans med fartygets ägare går till Grisslehamn för lite förtäring samt debriefing.

På väg hem med Rescue Stenhammar får vi ett nytt ärende och bogserar vi en segelbåt med motorhaveri från N Arholma in till Simpnäs. Åter Räfsnäs vid 17.40-tiden.


Magnus Hammervald
Magnus Hammervald
2019-07-30 14:16:44
219 postningar

mail 
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg 2-mastad skepp sjönk utanför Väddö Ludek Hendrych 2019-07-29 13:52
svara Sv: 2-mastad skepp sjönk utanför VäddöJohan Ström2019-07-30 10:06
svara Sv: 2-mastad skepp sjönk utanför VäddöMagnus Hammervald2019-07-30 14:16

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: