Namn: Lösen:

Ångare från 1800-talet hittad i Vänern

(Läst 2 832 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

http://www.gp.se/nyheter/vastergotland/1.1671775-angare-fran-1800-talet-hittad-i-vanern


1881 lämnade en ångbåt Säffle hamn, men hon nådde aldrig sitt mål. Nu, över 130 år senare, har man hittat ångaren på Vänerns botten.

– Det kan bli en spännande historia att förmedla till allmänheten, säger Roland Peterson, marinarkeolog vid Vänermuséet.


Ångbåten tillverkades år 1868 i Trollhättan, och döptes också efter sin hemstad. Till en början var tanken att båten Trollhättan skulle transportera lok, men så blev inte fallet, och i oktober 1881 avgick hon med timmerlast från Säffle med destination Göteborg. Vad som hände sedan var länge oklart.

– Det vi vet var att en fyra dagar lång snöstorm rådde då hon lämnade hamn, det var storm i hela norra Europa, säger Roland Peterson.

Han har under en tid studerat tidningsartiklar från perioden, för att kunna få ledtrådar om var ångbåten kunde ha hamnat. Från året då båten förliste fanns artiklar med uppgifter om att en annan ångare sett spår av en ångbåt i den västra delen av Vänern, Dalbosjön. Vid tillfället hade de försökt bärga Trollhättan, men inte lyckats. Det enda de fick med sig var masten.

I tidningsartiklarna fanns även utförlig information om djupförhållanden och vindriktning från dagen.

– Lade man ihop allt man visste fick man en ganska begränsad plats att söka på, säger Roland Peterson.

Han berättar att han i förra veckan gav sig ut med sonarutrustning, och ungefär fyra sjömil från där båten uppgavs ha försvunnit, fann han ett vrak på botten.

– Vi har fått en fin sonarbild av ett fartyg som står på 23 meters djup. På bilden kunde vi se att masten saknades, och då förstod vi att det var Trollhättan som vi hade funnit, säger Roland Peterson.

Hur kommer ni att gå vidare nu?

– Planen är att gå ner och dokumentera, vi har ett stort intresse för hur båten är konstruerad, då den som sagt är byggd för att transportera lok. Vi kommer ner så lång tid efter att båten förliste, så det vi kommer att bevittna är ett fruset ögonblick i historien. Senare hoppas vi kunna ta med oss delar från vraket och visa för allmänheten på vårt museum. Det blir en spännande historia att förmedla, säger Roland Peterson.


Maria Olsson Äärlaht 031-62 40 00 maria.olssonaarlaht@gp.se
Leo Johansson
Leo Johansson 2013-05-15 18:55:59
200 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Ångare från 1800-talet hittad i Vänern Leo Johansson 2013-05-15 18:55
svara Sv: Ångare från 1800-talet hittad i VänernHenrik L Jonsson2013-05-15 21:15
svara Sv: Ångare från 1800-talet hittad i VänernAlexander Svensson2013-05-15 22:14

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: