Namn: Lösen:

Bokrecension "EXPEDITION WHYDAH"

(Läst 4 300 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Fullständig titel: "Expedition Whydah – Piratskeppet På Havets Botten"

Av Barry Clifford (och spökskrivare Paul Perry), 1999

Bild på omslaget https://www.dykarna.nu/photoAlbum/showPhoto.asp?albumId=1471&photoId=60856

358 sidor, 156x232x28 mm, ISBN 91-7738-568-3 (svensk version), ISBN 00-6092-971-5 (engelsk paperback) ISBN 00-6018-509-0 (engelsk hardcover) – notera att alla de olika versionerna har olika omslagsbild – boken finns även på engelskspråkig ljudkassett ISBN 06-9452-071-3.

Såg ett tips på nätet om att boken fanns billigt under bokrean och gick följaktligen och köpte den i svensk version för att ha den som förströelse och underhållning – något den lyckades väl med.

Boken handlar inte så mycket om dykning, som den gör om bärgning då den är en berättelse om Barry Clifford och hans besatthet av att finna och bärga ett piratskepp vid namn Whydah.

Det hela började med att Barry som liten fick höra historien om ett piratskepp som hade förlist i en storm 1717 i havet utanför Cape Cod (USA) där han bodde. Han kunde inte släppa tanken på att det kunde ligga ett piratskepp lastat med guld utanför hans bakgård, trots att de flesta andra avfärdade den som en skröna. Han börjar efterforska för att finna vad han kunde om vraket, och det hela slutar med att han på en fest obetänkt lovar att han skall söka – och finna vraket. Något som leder till ett livslångt åtagande och besatthet som medför stora privata motgångar i hans kamp mot konkurrenter, väder, tvivel, ekonomi och myndigheter – samt även en rad andra bärgningsprojekt som han företar sig. Under berättelsen får läsaren ta del av en rad anekdoter från det mångåriga arbetet, med exempelvis en arbetare som ledsnar och hoppar över båtens reling och simmar iland för aldrig visa sig mer, svek, lojalitet, dykare som inte kan dyka, segerns sötma efter att ha besegrat staten i domstol, och möten med personer som Mel Fischer och John F. Kennedy Jr.
Vi får under handlingens gång följa teknikens utveckling, betydelsen av glada volontärer, finansiärernas verksamhet i bakgrunden, kollegors nycker, amerikanarnas syn på saker (så som stora nöjesparker, raspolitik, med mera) som ofta skiljer sig från vårt svenska sätt att se på saker – samt många bevis på att man aldrig skall ge upp.

Något som är lite udda och intressant i sammanhanget, är att Barry ser sin privata verksamhet som arkeologi, och vill åtminstone själv framhäva att det han gör främst för historiens skull – och inte för egen vinningsskull. Detta är något som han i boken helt klart ofta blivit ifrågasatt för, trots att han försöker jobba vetenskapligt. Huruvida han eller hans kritiker har rätt skall jag lämna därhän, men hans skildring av sin upplevelse är helt klart intressant.
Varvat i historien om Barry's strävan att uppnå sitt mål, så får läsaren även ta del av verkligheten för de människor som levde i "den nya värden" på 1600- och 1700-talet och allt vad det innebar med dagliga slitet för att få mat på bordet, slavhandel, pirater, myndigheter och det feodala samhället.
En nackdel i boken är att det kan vara lite rörigt ibland, bland annat så förekommer det exempelvis en rad olika bolagskonstellationer under projektet, och man använder olika namn på vraket som allt kretsar runt ("Whidah" och "Whydah") och berättelsen gör ofta små avvikelser från huvudtemat.


Smakprov från boken:

"Mike hade knappt hunnit ner till botten förrän han kom upp igen. Att döma av blicken i hans ögon trodde vi att han hade sett en haj eller Sam Bellamys vålnad. Det han verkligen hade sett var en precis lika stor överraskning för oss som för honom själv.
'Grabbar!' skrek han efter att ha ryckt ut munstycket. 'Det finns tre kanoner där nere!
'"

"'Det råder ingen tvivel om att ni har hittat ett stort vrak, som mycket väl kan vara Whydah.' Cahill vägde sina ord noga. 'Några av oss anser ändå att vi bör invänta ytterligare bevis innan vi utfärdar ett formellt erkännande.'
Det märktes att styrelsen hade varit oenig om vad för sorts bevis de borde begära. Somliga, bland dem Cahill, kände till området och visste att våra föremål bara kunde komma från Whydah. Andra ville ha skriftliga bevis. Senare fick jag veta att en medlem hade sagt ifrån att bara 'en bräda med 'Whydah' på skulle kunna få mig att tro på de där figurerna'.
"

"Jag kom med en batterilåda av plast full med mynt och andra föremål från våra senaste grävningar. Först var Bernstein lite stel, men när jag tömde innehållet på bordet framför honom försvann hans reservationer.
'Vad är det här för något?' undrade han och höll upp ett skevt och ojämnt åttarealmynt präglat med ett spanskt kors.
"

"Arkeologen Christopher Hamiltons slutrapport skriven för Whydah Joint Venture gav en perfekt utväg, om jag ville ha en. Där stod att det bara återstod obetydligt med vrakgods av något värde på vrakplatsen. Med andra ord hade vi hittat allt av vikt som fanns där, och nu låg där ingenting annat än 'modernt vrakgods och avskjutna raketer och ammunition från andra världskriget'. Jag visste att det inte var sant. Jag var till 95 procent säker på att vi bara hade fått upp en bråkdel av föremål och skatter, att det fanns massor kvar om vi grävde ut andra ställen där magnetometern hade gett utslag. Men de där 5 procentens osäkerhet tyngde mig. Tänk om det faktiskt inte fanns kvar något? Tänk om alla de vridbara kanonerna och de fasta kanonerna och åttarealmynten och Gud vet vad verkligen hade spolats bort genom åren? Det tvivlet i kombination med att jag var utarbetad kom mig att undra om jag egentligen ville fortsätta att gräva på vrakplatsen."

Som jag nämnt ovan, så innehåller boken inte så värst mycket om dykning egentligen, men utgör ändå en intressant historia för med anknytning till dykningen. För de som intresserar sig för bärgning och/eller vraksökning, så kan det hela säkert ha en aningen högre relevans, då man säkert kan göra en del lärdomar från Barry's erfarenheter.

Betyg: 4 av 5, som underhållande litteratur – ur ett rent dykperspektiv skulle betyget kanske bli 1 eller 2 med tanke på dess ringa del i sammanhanget.

Relaterade länkar:
Expedition Whydah's officiella hemsida:
http://www.whydah.com/
National Geographic's sida om skeppet Whydah och dess besättning:
http://www.nationalgeographic.com/whydah/main.html
En sida om själva fartyget:
http://college.hmco.com/history/readerscomp/ships/html/sh_100200_whydah.htm
Amazon.com's två sidor om boken (en för varje pärmversion), bland annat med recensioner:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0060192321/103-9665553-8962233?v=glance&ref=ed_oe_h&st=*
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0060929715/qid=1092581451/sr=1-1/ref=sr_1_1/002-3015585-3489661?v=glance&s=books
Diverstravel.com's sida om Whydah-muséumet:
http://www.diverstravel.com/whydah.html
En sida om Cape Cod som förlisningsplats:
http://www.capecodonline.com/special/andreadoria/capewrecks22.htm
Boken "Return to Treasure Island and the Search for Captain Kidd" av Barry Clifford & Paul Perry
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0060185090/ref=pd_bxgy_img_2/103-9665553-8962233?v=glance&s=books
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren 2004-12-03 08:21:24
2 606 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Det finns inga svar på detta meddelande
«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: