Namn: Lösen:

Chockupptäckten i valen – 30 plastpåsar

(Läst 328 gånger)

Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!
Anmäl detta inlägg till våra moderatorer
Den sorgliga upptäckten chockade även luttrade forskare.

I magen på en sjuk val utanför Norge hittade man 30 plastpåsar och en hel del småplats i magsäcken.

Senare tvingades man avliva valen.

– Det var en chock att se. Man förväntar sig inte att magsäcken på en val ska se ut som en papperskorg, säger Christoph Noever, forskare vid universitetet i Bergen.
Den sjuka valen, en småhuvudval, strandade på grunt vatten utanför Sotra i helgen. När forskare öppnade magsäcken väntade en trist syn.

– Magen var helt fullstoppad av plast. Runt 30 plastpåsar och en del småplast. Det är väldigt sorgligt, säger zoolog Terje Lislevand vid universitetet i Bergen till NRK.

Tarmsystemet var helt tömt på föda och allt tyder på att valen led. Enligt NRK var det första gången en småhuvudval, som tillhör familjen näbbvalar, dokumenterats i Norge.
Christoph Noever, forskare vid universitetet i Bergen, fick uppdraget att öppna upp magsäcken på valen.

– Jag var intresserad av att titta på vad valen ätit. Men när vi öppnade upp magen var det mer som att titta ner i en papperskorg än i en magsäck. Det var bara otroligt många plastpåsar, och bara några få rester av bläckfisk - som bör vara valens föda.
"Det var en chock att se"

På bilder ser man fynden från småhuvudvalens mage. Där finns plastpåsar av alla dess slag, men även en plastförpackning från en Daimchoklad.

– Det var en chock att se. Man förväntar sig inte att magsäcken på en val ska se ut som en papperskorg. Men när man tänker på det så är det kanske inte en så stor överraskning, för vi vet ju hur mycket plast det finns i haven. Valen måste ha blandat ihop plasten med mat, säger Christoph Noever.

Vet ni om plasten var orsaken till att valen var sjuk?

– Vi kan inte vara 100 procent säkra, men uppenbarligen kan det inte vara hälsosamt att ha hela magen full av plast. Det är den mest troliga förklaringen till dess sjukdom.
Mer plast än fisk år 2050

Enligt en rapport som Ellen MacArthurs välgörenhetsstiftelse nyligen presenterade så kommer mängden plast i haven framöver att öka i en allt snabbare takt, om ingenting görs åt problemet.

Om prognosen skulle besannas kommer all plast i haven att år 2050 väga tyngre än världens samlade fiskbestånd.

Kemikalierna i plasten utgör ett stort problem för haven och djurlivet. Dessutom drabbar det djur även direkt, genom att plasten fastnar samt täpper igen gälar och matsmältningsorgan.

Läs mer och bilder på:

http://www.expressen.se/nyheter/chockupptackten-i-valen--30-plastpasar/

https://www.nrk.no/hordaland/fann-30-plastposar-i-magen-pa-den-sjeldne-kvalen-1.13355206
Lennart Gustafsson
Lennart Gustafsson
2017-02-02 15:40:16
223 postningar

mail 
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Det finns inga svar på detta meddelande
«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: