Namn: Lösen:

Dykning på Pemba, norr om Zanzibar, Tanzania

(Läst 6 823 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Här kommer en liten recension av dykning på Pemba, norr om Zanzibar, Tanzania.

Vi valde att åka till Pemba, eftersom vi förstått det som djupare och klarare vatten och mer fisk och koraller än t ex Zanzibar. Att det är en lite mindre exploaterad ö lockade också.

Dykningen är bra, mycket fisk och väldigt mycket koraller, men inte så många större djur. Vi såg en sköldpadda under dyk och en delfin på väg ut till dyk, men de mantor som en gång gav namn åt det hotell vi stannade på är sedan länge borta. Sikten var bra, minst 10 meter, oftast mer och som bäst runt 50m.

Vi bodde på Manta Reef Lodge som består av 16 stugor/bungalows som ligger på stranden på den norra änden av ön Pemba. Hotellet har sin eget dykcenter där man kan ta kurser och/eller hänga med på dykutfärder. Man måste inte bo på det lite dyra hotellet ($200/dubbelrum och natt, all mat men ingen dricka inkluderad) för att dyka med One Earth som dykskolan heter, men det underlättar. Det finns möjlighet att bo lite enklare på en nära belägen strand för ca $30 och bli upplockad inför dykutfärder. Men det begränsar möjligheterna att droppa förbi spontant och bestämma en utfärd/fråga något i dykskolan. Hotellet ligger i djungeln och man är helt avskärmad från omvärlden.

Dykning på Pemba innebär strömdyk, ibland mer ibland mindre, men dykbesättningen är duktig på att hålla koll på var och när det är för strömt och styra om planerna efter det. Vanligtvis går man ned på ett ställe och en dykledare simmar först och en annar sist med en boj som dykbåten följer efter så man kan bli upplockat på slutet.
Dykbesättningen är väldigt trevliga att ha att göra med och instruktören eller dykledare som leder dyket var alltid duktig på engelska.

Det finn möjlighet till nattdyk, vilket helt klart rekommenderas, då det är ett annat djurliv när det är mörkt. Man kan också göra en utflykt till Mesali island för $60. Mesali island är fint och trevligt, men dykningen är inte direkt bättre än den man kan få nära hotellet, större koraller, men färre fiskar. Att åka dit är en heldagsutflykt a 2 dyk och lite strandtid. Det är 1,5 timmes enkel resa dit med en dykbåt.

Pris för dyk beror på hur många dyk man gör.
1 dyk: $50
6 dyk: $40/dyk
10 dyk: $30/dyk
1 nattdyk: $60
Utrustning: $20/dag
om jag inte missminner mig.

Det går givetvis att hyra utrustning där, per dag, inte per dyk. Utrustningen är ok, men inte mera.

- - -

Om man bor på Manta Reef Lodge är det "all inclusive" vad det gäller mat, med buffé till frukost, lunch och middag (lördagar är det grill på stranden och dansuppvisning). Stor flaska varrten kostar $2 och en öl kostar $3, vin $30.

Det är ett jättehärligt ställe om man vill lyxa till det lite och komma bort från försäljare och leva ostört några dagar. Vi såg några från lokalbefolkningen som spelade fotboll på stranden eller plockade musslor i vattnet vid några tillfällen, men utöver det så är stranden helt tom och används bara av hotellets 30 gäster.

Att ta sig till och från hotellet är lite knepigt och priset för det är väl den nackdel vi kände med hotellet. Det ligger på norra spetsen mitt i djungeln och det går inte direkt nån flygbuss dit - vilket å andra sidan gör att man känner sig väldigt ostörd där. Vi träffade en tjej som hade lyckats ta öns lokalbuss och liftade för några dollar sista biten. Vi beställde upphämtning och lämning med en av hotellets bilar och tyvärr kostar det därefter. Allting fixades av hotellpersonalen och de var verkligen måna om att det funkade. Priset för taxi från flygplatsen nära Chake Chake var för oss $40 för (ca 4 mil varav den sista milen på lerstigar i djungeln) och att åka till Mkoani varifrån det går färjor till Zanzibar kostade $100. Kanske kan man om man ser sig om lite hitta billigare transport, men det är svårt att veta var man ska vända sig eftersom man är rätt avskärmad på hotellet.

Förutom priserna för transport så var kontakten med hotellet otroligt bra, och de tog reda på hur vi skulle ta oss till Zanzibar när vår färja var trasig, och ordnade biljetter och såg till så vi kom ombord.

One Earth Safaris har förutom detta dykcenter på Manta Reef även en liveaboard som heter Jambo och som åker runt Pemba och Zanzibar. Våra vägar korsades några gånger och just då var vi rätt nöjda att inte åka med dem eftersom de som åkte med båten just då verkade vara betydligt mer intresserade av att dricka alkohol än att dyka. Men det är nog väldigt mysigt om man hamnar med bra sällskap, alternativt hyra hela båten i ett stort gäng. När man läser på om den så var det svårt att anpassa sin resa till utmärkta datum, men jag fick känslan av att det bara var att kontakta dem, så kan man nog fixa ungefär vad som helst. För att få dyka på vrak runt Pemba, så var nog detta den rekommenderade lösningen.

För mer info om stället: www.oneearthsafaris.com
Foto saknas
Malena Söderlund 2007-11-25 17:27:25
3 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Dykning på Pemba, norr om Zanzibar, Tanzania Malena Söderlund 2007-11-25 17:27
svara Sv: Dykning på Pemba, norr om Zanzibar, TanzaniaChristian Karlsson2007-11-25 22:51
svara Sv: Sv: Dykning på Pemba, norr om Zanzibar, TanzanMalena Söderlund2007-11-26 15:23
svara Sv: Sv: Sv: Dykning på Pemba, norr om Zanzibar, TaChristian Karlsson2007-11-26 16:40

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: