Sv: Sv: Erfarenheter från att vara dykinstruktör i SE
(Läst 686 gånger.)Du måste vara inloggad för att skicka mail!
Svartlistning (eller rödmarkerade namn i en hemlig excelfil) är inget annat än kränkande särbehandling och med samtidig exkludering från sociala medier är definitionen på mobbing ofrånkomligen uppfylld.
Mobbing hos vuxna är inget annat än ett arbetsmiljöproblem och beror ofta på dålig arbetsstruktur där många börjar må dåligt och en syndabock utses av exempelvis en dålig arbetsledare. Enl AFS 1994:17 utgör mobbing (kränkande särbehandling) ett brott mot arbetsmiljölagen. Viktigt i sammanhanget är att mobbaren behöver den tysta massans hjälp för att uppnå sina mål. Genom de passiva betraktarna eller facebookgillanden på insinuerande inlägg höjs mobbarens status. Det är oerhört tråkigt att se på när sådant sker. I riskyrken där arbetsstruktur och arbetssystem ska se till att förebygga olyckor är en sådan kultur förödande eftersom den motverkar människor tendens att våga påtala brister och problem, vilket direkt motverkar det nödvändiga ständiga förbättringsarbetet och viktig kompetenshöjning i personalgruppen. Säkerhetskulturen och det systematiska säkerhetsarbetet blir alltså direkt lidande när det är lågt i tak på en arbetsplats.
Hur ligger det till med dykindustrin? Hur lågt i tak får det vara och hur dålig arbetsmiljö ska instruktörerna få ha innan dykbranschen, dykare och dykeleverna och dess anhöriga inser att det är detta som allra mest äventyrar dykarnas säkerhet? När kommer dykindustrins lex Sarah?
«TILLBAKA
Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:
Svar: