Namn: Lösen:

Fredagsnöje - Bokrecension: "FATAL DEPTH"Du måste vara inloggad för att skicka mail!

För att fredagssega så kommer här något som kanske kan muntra upp inväntandet av helgen - en recension av boken "Fatal Depth" av Joe Haberstroh.

För att se bokens omslag i hardcover-version:

https://www.dykarna.nu/photos/original/499420040903082152.jpg

https://www.dykarna.nu/photoAlbum/showPhoto.asp?albumId=1471&photoId=51537

Håll Till Godo & Dyk Väl!
Pär Ahlgren

- - - - - - - - - - - - - - - - - - FATAL DEPTH - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Fullständig titel:Fatal Depth - Deep Sea Diving, China Fever and the Wreck of the Andrea Doria

Författare: Joe Haberstroh, 2003

Fakta: 256 sidor, 160x235x25 mm, ISBN 1-58574-457-3 (hardcover) 1-59228-304-7 (paperback).

En bok om dykning skriven av en icke dykare?! Ja – det är faktiskt så. Joe Haberstroh är journalist för tidningen Newsday, Long Island USA, och skriver bland annat artiklar med marin anknytning, bland annat om det TWA flygplan som kraschade utanför USA'a östkust 1997. Bland sina artiklar så har han även bevakat de dödsfall som inträffade på vraket efter den italienska atlantkryssaren Andea Doria som sjönk 1956 utanför USA'a östkust. Under sex år så hade det varit fritt från dödsolyckor på vrakplatsen, trots de stora riskerna som dykning där är förknippad med. Men 1998 så inleddes en serie olyckor, varav de flesta med dödlig utgång – och samtliga från dykbåten Seeker undre skeppare Daniel Crowell. Boken är en direkt uppföljning till dessa artiklar och behandlar de olika olyckorna en för en.

Boken för oss nära skepparen Daniel Crowell i hans syn på olyckorna, där han som skeppare ständigt jämför sig själv med en busschaufför som inte har ansvar för vad dykarna gör under sin dykning, likväl som läsaren får ta del av andras upplevelser och syn på saken.
Författaren försöker i boken att återskapa händelserna på Seeker steg för steg, och redovisar slutsater och vittnesmål för de olika händelserna kring de olika personerna som råkade illa ut:
- Craig Sicola penetrerade vraket ensam i jakt på porslin och flöt upp till synes livlös på ytan.
- Richard Roost vill inte nöja sig med att bara titta på utsidan, utan vill få med sig porslin hem och saknas när hans planerade dyktid är överskriden.
- Jack Moulliett som hamnar i panik efter en serie händelse – startade av ett tappad porslinsföremål.
- Vince Napoliello dyker med stängd isolatorkran, felmärkta flaskor och hjärtfel när något går fel under dyket.
- Chris Murley med olämplig dykfysik har gjort sitt totalt 87:e dyk som dykare på Andra Doria under pågående trimixcertifiering, sedan går något fel.
- Charlie McGurr signalerar till sina kamrater att han avbryter pågående nedstigning, och återvänder till båten – när kamraterna kommer upp till båten efter dyket, så är han inte där.

Bland orsakerna till händelserna så återfinns koloxidförgiftning, attityd, solodykning, medicinska tillstånd, slarv, felaktig utrustning och slumpen. Min egen uppfattning var att författaren försöker ge en opartisk bild av de olika scenarierna, men upplever mig ändå kunna se ett visst ställningstagande, vilket självklart är svårt att undvika när man tar del av händelserna.

En sida av händelserna som ofta inte framkommer när man läser om olyckor är vänners och anhörigas situation: känslan att stå på däck och se på återupplivningsförsöken, oron i ovissheten när bästa scenario är att en saknad anhörig driver ensam i natten någonstans på Atlantens kalla yta, att behöva packa upp de porslinsföremål som blev någon annans död, oron under de ensamma dekompressionsstoppen över en försvunnen parkamrat, sorgebehandling och funderingarna på vad man kunde gjort annorlunda. I denna bok lyfts dessa sidor fram i första led, och vi får ta del av konsekvenserna som risktagaren själv slipper handskas med när deras risktagningar går fel.

Boken medför inte spänning eftersom vi vet hur det kommer sluta för de flesta som boken handlar om, och inte heller kommer den att medföra särskilt många nya kunskaper som vi som dykare kan ta till oss i våran dykning. Dock så är den välskriven och därmed fängslande i sin beskrivning av händelseförloppen, och den kan definitivt ge oss alla insikt i hur sårbara vi egentligen är i utövandet av våran hobby och vilka konsekvenser våra beslut kan få på våran omgivning.

Rent dykmässigt så tar författaren läsarna med in i världen bland de tekniska dykarna i det som i USA kallas ”north east wreck diving” och deras speciella värderingar och dyksätt. En dykning som i många avseenden skiljer sig från vad vi vanligtvis ser här hemma i Sverige. Här är solodykning och penetration inte en ovanlig kombination, det accepteras att dyka på luft till 60 m, rivaliteten mellan konkurrerande dykbåtar är markant, och souvenirerna från dyket är viktigare än upplevelsen. Högst på önskelistan över souvenirer står porslin från Andrea Doria och alla berörda är insatta i att se skillnaden på en porslinsservis för att avgöra vilken passagerarklass den användes till, eller om den möjligtvis var avsedd för besättningen. Allra högst på allas önskelista står porslin avsett för förstaklasspassagerarna.

I boken så får läsaren möte många olika person av mer eller mindre känd karraktär, bland annat så förekommer namn som Gary Gentile (U-who-projektet, och författare till flera böcker om vrak och teknisk dykning) och Steve Beliende (skeppare på dykbåten Wahoo – värsta konkurrent till besättningen på dykbåten Seeker) ofta i boken.

Boken är skriven på ett sätt att den kan läsas av gemene man, då den inte slarvar med facktermer, utan allt förklaras hela tiden, och är skriven så att det förklaras vad som avses och vilka värderingar som ligger bakom ageranden och beteenden. Dock så gör inte detta boken till besvärande grundlig för oss som är insatta, eftersom allt ligger på en välbalanserad nivå. Den är därför lämpad för både dykare och ickedykare, jag skulle dock inte rekommendera att ge den till ickedykande anhöriga – eftersom den mycket väl kan skapa oro hos läsaren. Däremot så rekommenderar den till alla som dyker – framförallt för att den kan få oss att inse hur sårbara vi är, och vilken inverkan vårt agerande kan ha på omgivningen om vi inte är försiktiga.

Notera att de två versionerna (hardcover / paperback) har olika omslag.

Betyg: Fyra av fem, som underhållande läsning.

Relaterade länkar:
Amazon (hardcover-versionen), recensioner, urdrag ur boken, mm:
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1585744573/qid=1094193282/sr=ka-1/ref=pd_ka_1/102-7230556-2812129
Amazon (paperback-versionen), recensioner, urdrag ur boken, mm:
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1592283047/qid%3D1094193475/sr%3D11-1/ref%3Dsr%5F11%5F1/102-7230556-2812129
Dan Crowell's företag, Seeker Digital Products:
http://www.deepexplorers.com/
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren 2004-09-03 09:02:18
2 606 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Fredagsnöje - Bokrecension: "FATAL DEPTH" Pär Ahlgren 2004-09-03 09:02
svara Sv: Fredagsnöje - Bokrecension: "FATAL DEPTH"Helene Öhman2004-09-03 17:15
svara Sv: Fredagsnöje - Bokrecension: "FATAL DEPTH"Andrej Hoffmann2004-09-05 09:02
svara Sv: Fredagsnöje - Bokrecension: "FATAL DEPTH"Linda Normark2004-09-05 21:49

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: