Namn: Lösen:

Friflödande inflator och korkning från 25m.

(Läst 900 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Stora Lunds dykplats, vättern. Sedvanligt helgdyk med några från hemklubben SDK Baltic samt lite annat folk. Min inflator till vingen har krånglat förr, fastnar ibland och blåser mer än man vill. Nu läcker den lite när vi kommer i vattnet men iomed att vi kört så långt så väljer jag att fortsätta med dyket.

Börjar dyket i 2 grupper, min grupp med Jonas P och Niklas W. Sedan en till grupp med Jon och en till. Tar genvägen från stranden ner mot styrhytten på 34m. Min klocka piper när vi korsar 30m gränsen. Blir lite narced under 30m (första gången jag varit så djupt i Sverige och i kallt vatten) men inget allvarligt. Känner mig lite salongsfull bara. Jonas som leder dyket fortsätter nedåt lite, jag är inte sugen på att gå djupare så simmar åt andra hållet och möter Jon som jag lägger mig intill istället. Han signalerar en riktning och jag följer honom. Vi stiger till 25m längs med stenarna. Fyllekänslan är helt borta och jag tänker kring att det var häftigt att se styrhytten och att första gången vara så djupt i Sverige. Inflatorn fortsätter att fyllas efter att jag duttat in lite luft men tömmer snabbt BCDn och dräkten och får styr på det. Slår till inflatorknappen så att den slutar läcka luft.

Simmar ca 10 meter till innan den helt oprovocerat börjar fylla vingen. Nu har vi dykt i max 20 minuter. Försöker få stopp på det men utan framgång. Försöker rycka ut slangen men lyckas inte heller med det. Håller ned deflatorknappen men den fyller sig snabbare än den tömmer sig. Börjar accelerera och hamnar 3 meter ovanför gruppen. Tömmer dräkten bäst jag kan. Försöker signalera problem med lampan innan jag försöker sluta kranen bakom huvudet men utan framgång. Accelererar ännu mer. Accepterar att detta inte går att stoppa och försöker istället ha koll på andningen på vägen upp och försöka trycka till inflatorknappen så att den ska lossna. Sista meterna blir det väldigt ljust och när jag kommer till ytan blåser jag snabbt upp dräkten och identifierar närmaste uppstigningsplats. Stigningen tog uppskattningsvis 30 sekunder. Efter detta lägger jag mig på rygg då jag inte kan vara säker på att jag inte kommer att svimma och iomed att jag inte lyckas nå kranarna så kommer jag dessutom få slut på gas. Borde iaf inte sjunka och om jag ligger på rygg minskar risken att jag drunkar ifall jag svimmar.

Efter 30 sekunder känns det fortfarande lugnt. Jag är läkare och har läst lite dykmedicin, känner till de olika tillstånden man kan drabbas av men vet inte riktigt vad jag kan förvänta mig nu. Bestämmer att jag nu ska ta mig in mot land. Simmar bestämt mot klipporna strax söder om livbojen och lyckas efter lite joxande att få av mig fenorna och ta mig upp. Iomed att vingen är uppblåst är det svårt att komma ur paketet. Lyckas tillslut och stänger bägge kranar. 60 bar kvar. Vänstra förstasteget är helt istäckt. Bestämmer mig för att sitta kvar på klipporna ifall andra ur gruppen letar efter mig på ytan. Efter ca 5 minuter väntan, kanske 10 minuter efter min korkning så kommer Jonas P och Niklas W upp. Jag signalerar OK och de fortsätter med sitt dyk. Jag går upp på klippan och ser Jonas L sitta där, han hjälper mig lyfta bort paketet och jag frågar om han har syrgas. Jag behövde den inte, men det är bra att veta vart den finns.
Vi sitter vid elden och han bjuder på kaffe. Han frågar lite kontrollfrågor och efter det skämtar jag om att vi nu har något att diskutera på nästa månadsmöte.

Sensmoral i allt detta: dyk inte med strulande utrustning för att det går. Det går tills det inte går. Nu hade jag turen att det var tidigt i dyket. Upplevde inga symtom utöver möjligen lite ont i mitt korsbandsopererade knä senare under kvällen.

Gordon Ferngren
Gordon Ferngren 2024-03-29 20:56:02
2 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Friflödande inflator och korkning från 25m. Gordon Ferngren 2024-03-29 20:56
svara Sv: Friflödande inflator och korkning från 25m.Niklas Ahlin2024-03-31 22:29
svara Sv: Friflödande inflator och korkning från 25m.Fredrik Fredriksson2024-04-03 14:54
svara Sv: Sv: Friflödande inflator och korkning från 25m.Gordon Ferngren2024-04-03 15:05

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: