Namn: Lösen:

Havets hus har nu släppt ut sin 100:e haj

(Läst 506 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Under fredagen uppnådde Havets Hus en milstolpe när 100:e småfläckiga rödhajen släpptes ut i det fria.
Det känns kul men det är bara att fortsätta, säger Helen Sköld, akvariechef.

Havets Hus har sedan 2003 arbetat med att föda upp och sätta ut småfläckig rödhaj. Det är en fredad art som tidigare har varit rödlistad.
Man får inte landa den men den är ju inte längre rödlistad då beståndet verkar ligga på en stabil nivå. Men den är inte vanlig på något sätt även om beståndet inte har gått ner, säger Havets Hus akvariechef Helen Sköld.

Lysekilsakvariet har gjort sitt för att förbättra situationen. Efter att nu hållit på med utsläppen under 15 år släppte man under fredagen ut den 100:e uppfödda hajen i det stora och fria havet.
Det var lite av en specialgrej. Vi hade en tävling i somras där besökarna fick gissa vikten på en hummer och priset var att få göra ett utsläpp av en rödprickig haj. Det var en dam som vann och så råkade det dessutom bli den hundrade, säger hon.
"Finns mycket kvar man skulle vilja göra"

Även om Havets Hus nu har släppt ut 100 hajar har man endast fått återkoppling om att fem har hittats under åren. Vilket i sig kanske inte är så konstigt när arten håller till på havsbotten.

I framtiden skulle vi vilja märka dem med mer avancerad teknik. På det sättet skulle vi kunna följa dem live och få mer data på hur de simmar. Det hade varit kul att utveckla projektet, det finns mycket kvar man skulle vilja göra, säger hon.

Källa:
http://www.bohuslaningen.se/nyheter/lysekil/havets-hus-har-nu-sl%C3%A4ppt-ut-sin-100-e-haj-1.10562790
Lennart Gustafsson
Lennart Gustafsson 2018-11-09 20:58:27
276 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Det finns inga svar på detta meddelande
«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: