Namn: Lösen:

Konst parkerad på havets botten

(Läst 1 098 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Konstnären Jason de Caires Taylor vill rädda korallreven med konst.
Han har precis sänkt ner en Folka i betong utanför Cancún.

Bilen är det senaste verket i Museo Subaquatico de Arte (Musa) - ett museum under vattnet utanför Mexikos kust. Vid vårt besök strax efter installationen är den fortfarande nästan orörd av växtlighet, men meningen är att den ska bli täckt av alger och koraller. Folkan är ihålig och försedd med hål så att fiskar och skaldjur ska kunna flytta in.

Strax bredvid står 400 skulpturer av människor i naturlig storlek. De ingår i verket "Den tysta evolutionen". Skulpturerna består av pH-neutral betong för att inte skada djurlivet. Alltihop är skapat av den brittiska konstnären Jason de Caires Taylor. Musa är hans sätt att rädda korallreven och fiskarna från att bli förstörda av ovarsam turism och hårda orkaner.

- Syftet är att skapa ett stort konstgjort rev för korall och fisk. Det ska också locka turisterna bort från de naturliga reven och på så vis minska trycket där, säger han till CNN.

Levande del av havet
De första skulpturerna sänktes ner i havet 2009 och är vid det här laget övervuxna av sjögräs och koraller. "Den tysta evolutionen" har stått nio meter under vattenytan sedan i höstas och är redan grön av alger. Det är svårt att urskilja detaljerna i figurerna när man som vi bara snorklar och inte kan gå ner på djupet.
Ändå är det en fascinerande upplevelse att se betongfigurerna. De har blivit en levande del av havet och kommer att se annorlunda ut vid varje besök.

http://www.expressen.se/resor/1.2490975/konst-parkerad-pa-havets-botten
Lennart Gustafsson
Lennart Gustafsson 2011-07-06 23:51:34
280 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Konst parkerad på havets botten Lennart Gustafsson 2011-07-06 23:51
svara Sv: Konst parkerad på havets bottenJohan Pettersson2011-07-07 11:04

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: