Namn: Lösen:

Sv: Sv: kvinnersta!

(Läst 251 gånger.)

Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!
Anmäl detta inlägg till våra moderatorer
Om det funnits ett galler för blindgången till höger så har det försvunnit för flera år sen. Jag har då aldrig sett något galler där. Att simma in i fel tunnel av misstag är dock ingen stor risk om man följer vänsterkanten. Blindgången ligger längs den högra sidan och är mycket mindre. Gången går snett uppåt. Dessutom är det kolsvart och det ligger en massa löv, stor stock och annat bråte i början. Efter bara några meter kommer man till en dörr där bara en person person kan passera i taget.

Ingången till brottet däremot är som sagt var en stor lastbilstunnel. Den sluttar svagt nedåt och man ser oftast andra sidan klart och tydligt. Väl inne i tunneln syns alltid både ändarna. Det finns två stora gallergrindar vid utsidan mot ån, en på varje sida, som står på vid gavel. Till vänster finns ett litet rum.

Här finns en film på YouTube som ger en känsla för hur långt det är att simma igenom. Filmen är lite mörk pågrund av dålig kamera och att det här var på vintern när det låg is över brottet. Det är oftast betydligt ljusare på dagen, bättre sikt och tunneln syns oftast bättre än så här:Sett fur ett säkerhetsperspektiv skulle jag säga att passagen genom tunneln inte är den största risken. Det man bör tänka på är istället två saker:

1. Det är ofta nollsikt på den djupa delen av brottet och bottensedimentät är mörkt och väldigt lätt att silta upp. Händer det något där är det mycket svårt att hitta någon. Som tur är finns det inget att se där nere ändå.

2. Händer det något i brottet finns det i stort sett ingenstans där man kan stå direkt på botten. Det är minst 4-5 meter längs alla kanterna. Det går på sin höjd att klamra sig fast vid klippkanten någonstans så att kunna säkra positiv flytkraft är mycket viktigt. Att klättra upp för klippkanten går på några ställen men kräver att man tar av sig utrustningen och det kan vara lite kämpigt även i badkläder så med torrdräkt och lite stress är det riktigt tufft. Det är inget man gör hur som helst i en paniksituation och definitivt inte med någon som är skadad. Enda vägen ut är genom tunneln. Att tvinga ned en panikslagen dykare genom tunneln för att komma ut är en påfrestande situation.


Andreas Rasmussen
Andreas Rasmussen
2014-09-03 04:40:02
60 postningar

mail 
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg kvinnersta! Richard Andersson 2014-09-02 21:20
svara Sv: kvinnersta!Mattias Robertsson2014-09-02 22:09
svara Sv: Sv: kvinnersta!Andreas Rasmussen2014-09-03 04:40
svara Sv: Sv: Sv: kvinnersta!Mattias Robertsson2014-09-03 09:31

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: