Lär vi oss av dykeriolyckorna??
(Läst 4 627 gånger.)Du måste vara inloggad för att skicka mail!
Jag riskerar att några tycker att det är fel tillfälle att öppna en tråd med rubrik enl. ovan. Men det kanske är just nu när det faktisk har hänt en del incidenter och olyckor, var av några med dödlig utgång, och de flesta på något sätt reflekterar över säkerheten och riskerna med dykning, som man ska gripa tillfället och diskutera vad vi lär oss av vad som händer.
Först vill jag klargöra
-att jag inte vill diskutera enskilda fall.
-att det är min förhoppning att svaren håller sig till ämnet.
-att jag har liten kunskap i ämnet och därför ställer frågan (möjligt vis har den ställts förut, och då ber jag om ursäkt)
-att jag är inte ute efter att peka finger åt någon.
När det sker en olycka så diskuteras den ibland ganska mycket på nätet och det kan väl ibland ses som terapi och ibland ren nyfikenhet. Oavsett vilket så försöker man att få klarhet i vad som hänt samt varför. Vid varje dykeriolycka som slutar med dödlig utgång så gör polisen en utredning för att försöka klargöra om vad som hänt och för att utreda eventuella ansvarsförhållanden.
Nu till första frågan. –Gör polisen någon utredning som ger svar på vad som hänt i detalj eller sträcker den sig till att omfatta ev. ansvarsbitar (syftar på gaskvalitet och ev. organisation) ?
Och så till huvudfrågan.
Samlas informationen om olyckan in på ett sådant sätt att man kan dra lärdom av den för framtiden.
-D.v.s. finns det statistik ngn stans som tillexempel ger svar på frågor av typen.
X procent av alla dykeriolyckor sker vid privat organiserat dyk, - klubbdyk, -kommersiella utfärder.
X procent sker med nybörjare, - erfarna, mycket erfarna.
X procen sker vid arbetsdyk, -vrakdyk, -natyrdyk…
X procent sker på grunt vatten……… osv.
När det sker en olycka så är det djupt tragiskt för alla inblandade inte minst för närstående och familjemedlemmar. Och då får man hoppas på att dyk sporten på något sätt kan dra lärdomar av det som skett. Kanske är det så att genom lärdomar så kan man kanske undvika några olyckor i framtiden.
Vad kan vi som dyker göra för att förbättra säkerheten, eller kan vi eventuellt ändra beteende för att minska antalet olyckor.
Om det finns ett register över olyckor. – Var finns det? -Är det offentligt? –Ska det vara offentligt?
Om det nu inte finns ett sammanställt register
Vilken typ av information borde finnas i ett eventuellt olycksregister.
Hoppas att ni inte tycker att det fel vald tidpunkt att ställa frågor enligt ovan. Min förhoppning är att vi ska kunna dra någon lärdom av historien för att göra framtiden säkrare.
Ingen pajkastning tack!
// Göran
«TILLBAKA
Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:
Svar: