Namn: Lösen:

Leopardhummer fångad utanför Hunnebrostrand

(Läst 881 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

En hummer av sällan skådat slag har flyttat in på Havets Hus i Lysekil. Det rör sig om en hummer av helt vanlig europeisk art – men med ett oerhört sällsynt mönster. Hummern är nämligen calicofärgad.

Kort sagt innebär det att hummern är "leopardmönstrad". Den har en trefärgad fläckvis teckning på skalet, som troligtvis är genetiskt betingat.

– Jag har fiskat i 50 år och aldrig sett något liknande, berättar fiskaren Göran Larsson, som gjorde hummerkapet, för TT.
En på trettio miljoner

Göran Larsson fick hummern på kroken utanför Hunnebostrand i Bohuslän. Nu har den alltså flyttat in på Havets Hus i Lysekil där den finns för allmän beskådan. Trots att många olika slags humrar återfunnits i deras lokaler genom åren har någon leopardmönstrad hummer aldrig funnits hos Havets Hus tidigare.

Enligt forskare vid hummerinstitutet i Maine i USA är cirka en hummer på trettio miljoner i amerikanska vatten leopardmönstrad. Hur vanligt bland den europeiska hummern i svenska vatten är dock mer oklart.

– Efter mycket efterforskning kan vi konstatera att en hummer med calico-färgat skal förmodligen hittats här en gång i början av nittio-talet, säger Matz Berggren på Sven Lovéns center för marin forskning.

Se bild:
http://www.gp.se/nyheter/leopardhummer-f%C3%A5ngad-utanf%C3%B6r-hunnebrostrand-1.5015079
Lennart Gustafsson
Lennart Gustafsson 2018-01-05 14:37:44
276 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Leopardhummer fångad utanför Hunnebrostrand Lennart Gustafsson 2018-01-05 14:37
svara Sv: Leopardhummer fångad utanför HunnebrostrandJohan Pettersson2018-01-11 08:17

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: