Namn: Lösen:

Tips och råd rörande spolar och rullarDu måste vara inloggad för att skicka mail!

För en lina på upp till 30 m så räcker en spole (typ Agir, Halcyon, DiveRite, mfl) gott, förvisso inte lika greppvänlig, men den är å andra sidan lättare att ta med.
Vill man ha längre lina så ökar ju vitsen med att ha en rulle, samma sak om det skall användas mycket. Nackdelarna med en rulle är främst att de inte så lätt går ner i någon ficka, utan måste hänga utanpå utrustningen och att de kan trassla (jo - ALLA rullar kan trassla, vissa mycket lätt, andra mindre lätt, men alla kan).

Angående spolar så finns det ett par kommentarer:
Material: Det vanligaste idag är spolar i plast, men det finns även aluminiumspolar. Fördelen med plast är att de kan vara neutrala eller positiva i vattnet. Fördelen med aluminium är självklart hållfastheten och känsligheten för lösningsmedel. Dock skall det inte föraktas att det idag finns mycket hållfasta plaster, som även klara kyla bra.
Hål och dubbel pistolhake: Ett klart tips är att du skaffar en spole som har hål på sidorna. Dessa används för att fästa en pistolhake. Den används dels för att fästa spolen vid transport, men även för att låsa linan när man inte vill att mer lina skall få rulla ut (görs genom att kroka fast pistolhaken i hålen, och samtidigt greppa om den utgående linan - hoppas du förstod).

Angående linrullar så finns det en del olika lösningar:
Låsning: Alla jag har sett har en funktion för att låsa så att lina inte kan rulla ut när man inte vill. Lösningen är dock olika, men den vanligaste är att man drar åt en skruv som trycker mot själva linspolen, vissa andra har en automatisk låsning, som kan låsa när man inte håller den i öppet läge. Ett inte ovanligt problem är att denna skruv är för klen för att hålla i längden (ex plastskruvar) eller att de är svåra att hantera med tjocka handskar.
Greppet: Greppet kan sitta på olika sätt i rät linje med linans utlöp, greppet sitter på linens ovansida (90° mot linans utlöp) och greppet sitter på sidan (dvs rakt över centrumaxel på linspolen). Det finns även vissa spolar där man kan vrida på greppet. Placeringen är olika ideal för olika syften. För någon som skall skjuta en dekoboj till utan eller göra ett cirkelsök, så fungerar ett handtag i linje med linans utlöp ganska bra, men för någon som vill lägga en lina bakom sig för att kunna följa den tillbaka (ex penetrering) så fungerar det dåligt. Då är ett handtag ovanpå eller på sidan av rullen mycket bättre, eftersom den tillåter att man kan välja om linan skall matas ut/in framåt eller bakåt genom att vrida hela rullen. Ett handtag som är öppet i ena änden skapar en stor ”krok” som gör att den lättare kan haka i saker eller som linan kan fastna i – framförallt om änden är lite nedkrökt.
Friktion: På vissa rullar kan man ställa en skruv som reglerar med vilket motstånd en spole rullar ut sig. Vitsen är att man skall slippa att en rulla frispinner själv efter man slutar dra ut lina - dvs att ruller fortsätter snurra och det matas ut en hög med lina som lätt fastnat i saker och ting, utan man vill helt enkelt ha total kontroll.
Trasselskydd: Det finns mer eller mindre ambitiösa försök att skydda linan mot trassel. Det finns rullar som är helt inklädda i ett hus (som en spole på ett fiskespö kan vara) vilket kan vara bra, men gör det helt omöjligt att fixa fel om det faktiskt skulle uppstå trassel, andra gör öppna lösningar just för att man skall kunna lösa problem genom att se och komma åt. Ett vanligt fel är att linan kan komma in mellan stome/handtag och linspolen - vilket lätt sker när linan blir slapp, och kan vara mycket svårt att lösa under vattnet.
Vevhandtag: Det finns olika tankar om vevens utformning. Skall den vara stor för att vara lätt att hantera, eller skall den vara liten för att minska risken för att linan kan trassla in sig i den? Det finns rullar där man kan vika in handtaget, men de kan vara svåra att vika ut med handskarna på sig.
Pistolhake: Fast eller lös (dubbel) pistolhake är en smaksak. En fast kan du inte tappa, men en lös kan du ta bort och slippa ha ivägen när man använder linrullen.
Linans infästning: På vissa linrullar sitter innersta varvet bara fäst med en loop runt navet (vilket gör att linan kan slira), medan det på andra sitter väl infäst i någon form av fixerad hållare. Sitter det bara i en ögla så är det risk att man får problem med att den slirar när man skall veva in en nästan helt utrullad lina.
Material: Det finns tyvärr en gammal ovana att blanda olika metaller i konstruktioner, vilket aldrig är bra i våran korrosiva dykmiljö. Undvik därför gärna lösningar som har blandningar av aluminium, stål och mässig om de sitter i direkt kontakt med varandra. Å andra sidan så är detaljer i plast ofta mer känsliga för fysisk belastning, ex om man råkar sätta sig på utrustningen.

Generellt för både spole och linrulle:
Färg: Eftersom det alltid är en risk att man tappar lösa föremål, så rekommenderar jag ljusa och färgade förmål - tyvärr så är ju svart en allt populärare färg på dykutrustning, så det kan ju vara idé att färga sina saker med färg eller klistra på reflexer för att göra dem lättare att finna om man råkar tappa dem.
Linval: Val av lina är intressant oavsett om man väljer spole eller linrulle. En tunn lina gör att man kan rulla på mer lina, men den fastnar även lättare i saker, eftersom den lättare kan tränga in på olika ställen (ex under bakkanten på tryckknappen på en pistolhake). En tjockare lina är lättare att känna vid dålig (och framförallt med handskar), och lättare att reda ut eventuellt trassel på, men man får med sig mindre, eller behöver en större linrulle för att få med önskad längd.
Ur slitagesynpunkt så är självklart en tjocklina säkrare, men jag upplever inte själv att en tunnlina i nylon känns osäker. Håller de för alla de penetreringar som genomförs med ex 2mm lina, så håller de definitivt för att göra sökmönster eller skjuta dekoboj.
Vanligast idag upplever jag att flätad 2mm nylonlina är, bland de tjockare så är det nog flätad 5mm nylonlina som är vanligast - och då som regel på en stor spole.
Linans färg bör vara vit eller annan ljus färg, så att den syns så bra som möjligt vid dålig sikt.
De flesta använder lina som sjunker, men det finns lina som flyter. Valet beror på vad man skall göra. Skall man göra cirkelsökning på botten så kan det vara bra om linan håller sig från botten, skall man skjuta säck så kan det vara bra om linan lämnar spolen vid slack, för att minimera risken för trassel. Skall man lägga en lina att följa tillbaka, så kommer man sannolikt att simma över den, och då vill man oftast inte att den flyter upp eftersom det gör att man riskerar att fastna lättare.


För att ge lite exempel och kommentarer på olika spolar och linrullar:

DiveRite Finger Spool
http://www.diverite.com/products/reels/finger_spool.htm
Typexempel på en spole i plast med hål på båda sidor, utrustad med pistolhake. Svart som gör den svårare att se om man tappar den.

DiveRite Safety Reel
http://www.diverite.com/products/reels/safety.htm
Lite rulle (30-40m tunn lina), plastdetaljer som är känsliga (vev, låsskruv och linspolen), handtaget är öppet i ena änden och går att montera på ovansidan (se bild) men även att vrida och montera på sidan. Tidigare modeller hade problem med korrosion mellan aluminium- och ståldelar. De fast monterade pistolhaken går att ta bort och ersätta med dubbel pistolhake. Linan kan lätt hoppa av och komma in mellan stomen och li
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren 2004-08-18 13:39:38
2 606 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Lina, rullar och annat som kan trassla.. Daniel Sjödin 2004-08-18 10:23
svara Sv: Lina, rullar och annat som kan trassla..Jonas Eklöf2004-08-18 10:29
svara Sv: Lina, rullar och annat som kan trassla..Rod Pérez2004-08-18 11:25
svara Sv: Sv: Lina, rullar och annat som kan trassla..Tomas Asp2004-08-18 16:19
svara Sv: Lina, rullar och annat som kan trassla..Raul Bäck2004-08-18 11:34
svara Sv: Sv: Lina, rullar och annat som kan trassla..Lena Svensson2004-08-18 11:53
svara Sv: Sv: Lina, rullar och annat som kan trassla..Daniel Sjödin2004-08-18 12:22
svara Denna?Thobias Lomyr2004-08-18 12:35
svara Sv: Denna?Helene Öhman2004-08-18 12:44
svara Helene då=)Thobias Lomyr2004-08-18 12:47
svara Sv: Thobias då=)Helene Öhman2004-08-18 19:00
svara Både:Tomas Asp2004-08-18 16:22
svara Tips och råd rörande spolar och rullarPär Ahlgren2004-08-18 13:39
svara Sv: Tips och råd rörande spolar och rullarHenrik Schmidt2004-08-18 13:56
svara Tjena PerMartin Sundwall2004-08-18 14:01
svara Sv: Lina, rullar och annat som kan trassla..Jan Pons2004-08-18 14:43
svara Sv: Lina, rullar och annat som kan trassla..Lena Svensson2004-08-18 16:58
svara Sv: Sv: Lina, rullar och annat som kan trassla..Joel Kring2004-08-18 18:50
svara Sv: Sv: Sv: Lina, rullar och annat som kan trassla..Daniel Sjödin2004-08-18 20:49
svara Sv: Sv: Sv: Sv: Lina, rullar och annat som kan trassla..Tomas Asp2004-08-18 21:14
svara Dyra grejjer...Mathias Johannesson2004-08-19 22:46
svara Sv: Sv: Sv: Lina, rullar och annat som kan trassla..Lena Svensson2004-08-18 23:34

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: