Mask i Gullmarsfjorden vår urmoder
(Läst 1 246 gånger.)Du måste vara inloggad för att skicka mail!
Lysekil:
Denna här lilla slemklumpen har forskare tvistat om – är det vår urmoder? Nya studier från Kristinberg visar att paradoxmasken faktiskt kan vara det. – Det är jättespännande, vi har hittat en evolutionär nyckel, säger forskaren Matthias Obst.
Paradoxmasken lever i större grupper i västkusten. Och det är forskare vid Lovéncentret i Kristineberg som tillsammans med Göteborgs Naturhistoriska Museum nu har lyckats med det som ingen annan gjort tidigare. De har isolerat nykläckta larver och fann genom det en viktig pusselbit.
– Masken saknar viktiga organ som hjärna och tarmar, den är väldigt enkel. Tidigare har man trott att larverna kanske varit mer genetiskt komplexa längre bak i tiden, men de visade inga rester av avancerade drag, säger Matthias Orbst.
Han använder parasiter som exempel – full utvecklade har de också en enkel kroppsdesign, men genetiskt är de komplicerade, de anpassar sig till nya miljöer hos sina värdar. Paradoxmasken ser likadan ut hela sitt liv och har troligen gjort så i 400 miljoner år. Resultatet av embryostudierna tyder på att den kan klassas som deuterostomia – samma grupp som människan hör till.
”Varit ett mysterium”
– Det är en viktig nyckel till att förstå evolutionen. Var de hör hemma i utvecklingsträdet har varit ett mysterium, men nu finns inte så mycket tvivel. Vi kan alltså vara närmare släkt med det här hjärnlösa djuret, än vi är med exempelvis trollsländor, säger Matthias Orbst.
Den lilla slemklumpen, som han liknar masken vid, har bara hittats i stora bestånd på två platser, i Stilla Havet och så Gullmarsfjorden.
Masken kan försvinna
– En stor grupp hittade vi precis där färjan till Lysekil går. Det är fantastiskt att vi kan forska på djuret rakt utanför dörren, det här är det enda stället i världen man kan göra det.
Men Matthias Obst känner sig bekymrad inför framtiden. Just nu håller han på att inventera det marina beståndet i fjorden, genom att jämföra material som samlats in till Naturhistoriska i Göteborg de senaste 60–70 åren med hur livet under ytan ser ut nu.
– Det är skrämmande hur mycket som tabbats bort, och jag är rädd att paradoxmasken också kan komma att försvinna. Det är viktigt lokalt inte bara vara se efter kommersiella djur som ostron. Alla måste skyddas.
Mänsklig mask. Paradoxmasken har fått olika klassificeringar under åren. Men nu har en forskargrupp vid Kristineberg undersökt nykläckta larver och funnit bevis som tyder på att masken tillhör samma djurgrupp som människan.
Matthias Obst har varit med och studerat masken i Gullmarsfjorden – en av två ställen i världen där större bestånd hittats.
Xenoturbella
Det är den centimeterstora paradoxmaskens släkte. Masken lever på lerbottnar i havet, på 40–200 meters djup. Masken har inte heller några specifika könsorgan så det är fortfarande en gåta hur de förökar sig. De första djuren hittades 1915 utanför Bohuslän.
http://bohuslaningen.se/nyheter/bohuslandal/1.2011362-mask-i-gullmarsfjorden-var-urmoder
«TILLBAKA
Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:
Svar: