Namn: Lösen:

Monsterfiskar hotar ekosystem

(Läst 1 074 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!Amerikanska forskare har hittat gigantiska guldfiskar i Lake Tahoe. Arten hotar att slå ut sjöns ekosystem, skriver Reuters.

– Guldfiskarna konkurrerar med den inhemska fisken och det är ett stort problem, säger Heather Segale, talesperson på Tahoes miljöforskningscenter vid universitetet i Kalifornia till Reuters.

Sötvattensjön Tahoe ligger på gränsen mellan delstaterna Kalifornien och Nevada, och det var när en grupp forskare var på jakt efter nya arter i sjön som de av en slump fick upp monsterfisken. Den var 46 centimeter lång och vägde 1,9 kilo, att jämföra med rekordet hittills för guldfiskar som är på 38 centimeter och 0,9 kilo.Fisken var dessutom inte ensam. Forskningsteamet uppskattar att det finns ytterligare omkring 15 guldfiskar av den här storleken i ett hörn av Lake Tahoe.

Forskarna oroas nu över vad förekomsten av den gigantiska guldfisken kommer att få för konsekvenser på sikt. Som en invasiv främmande art utgör den ett hot mot den biologiska mångfalden i Lake Tahoe om den sprids.

Guldfisken är också en karpfisk vilken är känd för att växa i storlek när de lever större miljöer. Eftersom de äter mycket utsöndrar guldfisken även en hel del spillning som kan skapa algtillväxt och förorena vattnet, enligt forskarna.

– Guldfiskar är väldigt bra på att få vad de behöver, och kan konkurrera med inhemska fiskar om mat, vegetation och insekter, säger Christine Ngai vid universitetet i Nevada till Reuters.

Man har redan rensat sjön från guldfiskar under några år, bara under 2011 fångade man 50-60 stycken. Det nya fyndet är ett bevis för att insatserna måste fortsätta för att hålla beståndet i schack.

Hur har då monsterfisken hamnat i den amerikanska insjön? Det troliga svaret är att den har dumpats där av privatpersoner när fisken har blivit för stor för akvariet i hemmet. En annan teori är att sportfiskare har använt guldfiskar som bete.

Med 501 meter är Lake Tahoe USA:s näst djupaste sjö efter Crater Lake i Oregon, och den tionde djupaste insjön i världen. Bajkalsjön har största djupet på 1 642 meter.

Taohe är också en av de klaraste sjöarna med en uppmätt sikt på 70 meter, skriver Reuters. Men sikten har minskat med 30 meter sedan den första mätningen gjordes på 1960-talet, enligt US Geological Survey.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/monsterfiskar-hotar-ekosystem
Lennart Gustafsson
Lennart Gustafsson 2013-02-24 10:41:44
280 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Det finns inga svar på detta meddelande
«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: