Namn: Lösen:

SVAR: Neopren vs skaldräktStäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!
Anmäl detta inlägg till våra moderatorer
Tjena Lars. Det var ingen dum fråga, den var jätteviktig, om man ska lägga ner ca 10 000 på en ny dräkt vill man ju gärna ha en som passar och som man tycker om. Jag kommer nu citera "Dykencyklopedin" som är gjord av PADI:

Neopren-Dessa torrdräkter gjörs av precis samma sorts material som våtdräkter. Torrdräkter i neopren ger en bra isolering så underställen till dessa dräkter är normalt betydligt tunnare än till de andra typerna av torrdräkter. Det har dock kommit en del modeller i tunn neopren för att sammanföra fördelarna från både neoprendräkter och skaldräkter. Neoprenmaterialet ger också en större flytkraft så i ett nödfall kan dykare lätt få positiv flytkraft genom att dumpa viktbältet. Neoprendräkter väger mer, kostar ofta mer och har ofta kortare livslängd än torrdräkter i belagd nylon. Anledningen till den kortare livslängden är att bubblorna i neoprenet kommer att rista med tiden. Fördelarna med neoprendräkter är att de har bra passform, och man behöver ofta inte köpa ett extra underställ pga den inbyggda isoleringen. Torrdräkter i neopren passar speciellt bra för dykning i våra kalla vatten.


Belagd väv-Torrdräkter i belagd väv har ingen isolering eller flytkraft. Om man dyker med denna typ av dräkt utan underställ kommer man snabbt att bli nedkyld, även i relativt varmt vatten. Genom att använda lämpligt undeställ kan man anpassa dessa dräkter till den omgivande temperaturen. Även om torrdräkter i belagd väv är större och "skrynkligare" ger den ofta dykaren en bättre rörlighet än torrdräkter i neopren. det finns två olika material som används i dessa dräkter. Det vanligaste är urethanbelagd nylonväv, liknande det som används till dykvästar med enkelsäck. Detta material är relativt billigt och man kan svetsa samman fogarna på samma sätt som vid tillverkningen av dykvästar. Torrdräkter i gummibelagd väv blir allt ovanligare idag. Detta material vulkaniseras samman till en vattentät enhet.

Krossad neopren- Detta mycket speciella material utväcklades för kommersiell dykning. Det har en del egenskaper gemensamt med vanlig neopren, men det är mycket tåligare mor mekanisk påverkan och det komprimeras inte lika mycket på djup. Torrdräkter i detta material ser ut som tunna neoprendräkter, men de är slitstarkare och i allmänhet dyrare.

Hoppas detta svar skall ge en lite bättre bild av dräkterna.

Lycka till!

Mvh


Camilo Gyllbäck
Camilo Gyllbäck
2001-12-28 00:51:00
350 postningar

mail 
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Neopren vs skaldräkt Lars Hortin 2001-12-28 00:17
svara SVAR: Neopren vs skaldräktAlexander Hjallman2001-12-28 00:28
svara SVAR: SVAR: Neopren vs skaldräktErik Lindberg2001-12-28 00:39
svara SVAR: Neopren vs skaldräktCamilo Gyllbäck2001-12-28 00:51
svara SVAR: SVAR: SkaldräktKattarina Andrewsson2001-12-28 19:03
svara SVAR: SVAR: SVAR: SkaldräktBjörn Rohman2001-12-28 22:30
svara SVAR: SVAR: SVAR: SVAR: SkaldräktKattarina Andrewsson2001-12-31 00:56
svara SVAR: Neopren vs skaldräktFredrik Torstensson2001-12-28 10:38

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: