Namn: Lösen:

Sv: Norskt försök med mättnadsdykningDu måste vara inloggad för att skicka mail!

Intressant artikel. Ingenstans står vilka tabeller de använde men antagligen var det fråga om COMEX-tabeller för mättnadsdykning eller proprietära företagstabeller (ofta samma sak).

Det verkar alltså som om man försökte med en ny mättnadstabell i detta experiment och fick en 25% incidens av nevrologisk tryckfallssjuka. Att åtminstone en av dykarna dessutom fick allvarlig HPNS tyder antagligen på att de körde rena helioxblandningar.

Som det hintas på i artikeln var ju statistiken för mättnadsdykare på norsk sockel under 70- och 80-talet inte glänsande heller, men tydligen var alltså resultatet denna gång statistiskt än värre.

Igen, svårt att dra jämförelser (med t ex brittisk sockel eller andra mättnadsdykare) eftersom alla tabeller är företagshemligheter och statistiken över tryckfallssjuka i oljesektorn är hemlig. Oftast (för vissa COMEX-tabeller har statistik och prognoser faktiskt publicerats).

Någonstans i bakhuvudet ligger dock en fundering på om oljeindustrin och den kommersiella sektorn alls funderat på att ta till sig de rön som finns inom den avancerade tekniska dykningen eller t ex NASA-forskningen (för dekompression i rymden) i dag. Den tekniska dykningen är visserligen aldrig mer än "semi-mättnad" (i vissa grottdykarfall), och alltsomoftast bara bounce dives (i nästan alla andra fall). Dessutom är den statistiken ofta heller inte allmänt tillgänglig, eller så bedrivs ingen forskning alls på resultaten och de förblir rent anekdotiska.

Så slutklämmen blir väl att alla dykare skulle må bättre av öppna resultat inom kommersiella, militära och sportdykarsektorerna. Då kunde man lättare hitta säkrare sätt att dyka än i dag.
Kjell Nylund
Kjell Nylund 2003-04-07 13:08:00
2 027 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Norskt försök med mättnadsdykning Alexandra Grönvall 2003-04-07 11:12
svara Sv: Norskt försök med mättnadsdykningKjell Nylund2003-04-07 13:08

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: