Program för VRAKFOTOseminariet

(Läst 1 449 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Här är en uppdaterad version av programmet för vrakfotoseminariet den 13:e november på Södertörns Högskola (Stockholm Syd).
Vi jagar fortfarande en ersättare för ett bortfall vi fått i programmet, så förhoppningsvis kommer vi återkomma med en komplettering.

(Tillställningen anordnas av marinarkeologiska enheten MARIS vid Södertörns Högskola och föreningen P2-Svenskt Vrakskydd som en inspirationsdag för vrakfotograferade dykare i syfta att uppmuntra till mer och bättre vrakfotografering.)

Dagen börjar kl 09:00 och slutar kl 17:30. GLÖM INTE ANMÄLA DIG.
Tillställningen är gratis och arrangeras utan vinstsyften.




Vad får man ut av PADI Digital Underwater Photographer-kurs
Föredragshållare: Micael Blume
Beskrivning: Det är en ny värld man ger sig in i när man börjar fotografera under vattnet, förutsättningarna förändras drastiskt och även om man är van fotograf känns det som om man börjar om från början. Var ska man börja och hur skaffar man sig den grundläggande kunskapen? PADI Digital Underwater Photographer ger en bra grund att stå på men man tjänar på att komma väl förberedd till kursen.


Att komma igång med vrakfotografering
Föredragshållare: Torbjörn Gylleus
Beskrivning: En kompaktkamera med UV-hus har för många blivit en del av standardutrustningen vid vrakdykning.
Att ta steget vidare till digital systemkamera kräver mer av fotografen, men öppnar samtidigt möjligheter till bättre bilder.
Här får du ta del av erfarenheter och tips från fotografering med kompaktkamera och övergången till systemkamera samt vilka utmaningar man möter som vrakfotograf.


Fotografering i ljusa vatten
Föredragshållare: Mauritz Wahlqvist
Beskrivning: Är det lättare/svårare att fotografera i ljusa vatten. Vilka utmaningar finns samt vad bör man tänka på? Tips och idéer byggda på egna erfarenheter.


Att lära känna sitt motiv
Föredragshållare: Jonas Rydin
Beskrivning: Veta vad man fotografera och varför man fokuserar på vissa objekt för att nyttja dyktiden på rätt sätt.


Fotografering som arkeologisk dokumentation
Föredragshållare: Jim Hansson, Sjöhistoriska Museet
Beskrivning: Tips och råd på typiska daterande detaljer på vrak som kan vara intressanta för marinarkeologer, arbete med fotostationer över tiden, samt att skapa vrakmosaik.


Titta, processa och tolka vrakfoto
Föredragshållare: Niklas Eriksson & Oscar Törnqvist, MARIS Södertörns Högskola
Beskrivning: Föredraget syftar till att ge några exempel på hur fotomaterial kan bearbetas vidare för att på det viset bilda underlag för vidare arkeologiska tolkningar och analyser.


Bildredigering för undervattensfotografer
Föredragshållare: Micael Blume
Beskrivning: Att fotografera under vattnet är bara det en konst som kräver en hel del kunskap. Vad många kanske inte vet är att digital efterbearbetning kan göra underverk. Dagens digitalkameror lagrar stora mängder information där bara en delmängd används för att presentera bilden. Med hjälp av kunskap och enkla bildredigeringsverktyg kan man utnyttja all information och anpassa bilden efter förutsättningarna under vatten.
Under detta seminarium går vi igenom teorierna i den digitala bilden och hur vi med den kunskapen kan påverka bilden med lämpligt verktyg. Seminariet lämpar sig för alla som fotograferar under vatten oavsett hur avancerad utrustning man använder.


Fotografering utan naturligt ljus
Föredragshållare: Nicklas Myrin
Beskrivning: Varför söker vi oss till plater som är svåråtkomliga, kalla och mörka? Vi drivs av spänningen att få reda på vad som finns runt hörnet. Det finns en fantastisk värld under våra fötter, under bergen eller djupt nere i haven.. Detta fantastiska vill vi dela med oss av, men hur? Det är svårt att bara ta sig dit.


UV-fotografering i naturligt ljus
Föredragshållare: Jacob Selbing
Beskrivning: UV-fotografering i naturligt ljus är en utmanande teknik i mörka svenska vatten, men kan i gengäld ge mycket fina bilder av en helt annan karaktär jämfört med fotografering med blixt eller belysning. Föredraget är mer teoretiskt och tekniskt orienterat, och tar upp de problem som man ställs inför, hur man löser dem, och hur man med olika knep får bästa möjliga resultat.


Teknisk dykning och vrakfotografering
Föredragshållare: Stefan Hogeborn, Oceanic Tech
Beskrivning: Föredrag om vad du skall tänka på när du skall fotografera vrak vid tekniska dyk samt hur du integrerar din kamerautrustning med din techutrustning.





Till programmet kommer självklart en lunchpaus och två kaffepauser, då man även kommer kunna mingla och prata med en del föreläsare som visar upp sin verksamhet och utrustning.

GLÖM INTE att du måste ANMÄLA DIG för att ha plats på seminariet.
Anmälan sker genom att mejla för- och efternamn till vrakfoto (at) hotmail.com

Läs mer om seminariet i kalendern här på dykarna.nu där vi fortlöpande uppdaterar informationen:
https://www.dykarna.nu/kalender/vrakfotoseminarium-1809.html
Viss ytterligare information finns även i forumsinlägget:
https://www.dykarna.nu/forum/vrakfoto-seminarium-i-sthlm-13-11-339056

Missa inte den vrakfototävling som vi anordnar i samband med seminariet. Man måste inte närvara vid seminariet för att delta i tävlingen, men bidragen måste vara inskickade senaste den söndag 7:e november.
Läs mer om vrakfototävlingen i tråden "Fotar du vrak?":
https://www.dykarna.nu/forum/fotar-du-vrak-339335
Ta chansen och visa upp dina färdigheter i tävlingen, och kanske få din bild publicerad i DYK om du kommer till final.

Vi ses där!

Dyk Väl!
Pär Ahlgren




Pär Ahlgren
Pär Ahlgren 2010-11-01 20:58:45
2 606 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Program för VRAKFOTOseminariet Pär Ahlgren 2010-11-01 20:58
svara Glöm inte boka platsPär Ahlgren2010-11-04 22:27
svara Fortfarande platser kvarPär Ahlgren2010-11-07 19:39

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: