Namn: Lösen:

Recen. "FIFTY PLACES TO DIVE BEFORE YOU DIE"

(Läst 5 738 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Fullständig titel: "Fifty Places to Dive Before You Die - Diving Experts Share the World's Greatest Destination"

Författare: Chris Santella, 2008

Förlag: Stewart, Tabori & Chang (New York)

Fakta: 223 sidor, 184x210x25 mm, ISBN 978-1-58479-710-4

Omslag på boken:

https://www.dykarna.nu/photos/2011/499420111221195734.jpg

https://www.dykarna.nu/fotoalbum/1471/306038.html


Allmänt:

Boken är en beskrivning över vad som skall vara fantastiska dykplatser runt jorden som är värda att uppleva. Målgruppen för boken är uppenbart resande dykare, men boken kan också hjälpligt fungera som kaffebordsbok, även om det är för få illustrationer och för mycket text för att passa riktigt för det syftet. Sitt bästa syfte fyller boken nog när man vill drömma sig bort till dykning under kalla vintermånader eller som present till en dykare när man inte vet vad man annars skall köpa (innehåll är ganska generellt och kan säkert glädja de flesta lite när man får den gratis).

Författaren Chris Santella är amerikan och har tidigare gett ut andra böcker under temat "Fifty places to … before you die". Han är PR-konsult och skribent som har bland annat har skrivit texter till New York Times, New Yorker, Travel & Leisure, Gold, American Lawyer, Delta Sky och webbsidan Forbes.com. Som framgår av listan över tidningar han skrivit för, så skriver han normalt inte om dykning, och är faktiskt inte ens själv dykare, utan har flugfiske som hobby. Chris har gett ut 10 böcker som alla på eller annat sätt handlar om 50 saker eller platser:
"Fifty Places to Fly Fish Before You Die" (2004), "Fifty Places to Play Golf Before You Die" ( 2005), "Fifty Favorite Fly-Fishing Tales" (2006), "Fifty Places to Sail Before You Die" (2007), "Fifty Places to Go Birding Before You Die" (2007), "Fifty Places to Dive Before You Die" (2008), "Once in a Lifetime Trips" (2009), "Fifty More Places to Play Golf Before You Die" (2009), "Fifty Places to Hike Before You Die" (2010) och "Fifty More Places to Fly Fish Before You Die" (2011) – där de flesta har underrubriker som avslöjar att uppgifterna kommer från andra källor än han själv, alltså sammanställningar av uppgifter från andra.


Innehållet:

Hela boken, med undantag för förord och inledning är en listning av olika dykdestinationer runt hela jorden. I vissa fall så listas mindre kända platser (som exempelvis McMurdo Sound på Antarktis), andra gånger med kända platser (som exempelvis Truck Lagoon).
Genomgående för boken är att det inte är författarens egna upplevelser, intryck och åsikter som ligger till grund, utan allt baseras på uppgifter från olika dykande personer (många dessutom med en stark koppling till USA och många även med ekonomiska intressen kring dykplatsen som beskrivs). Innehållet är alltså en skrivbordsprodukt skapat av material som ofta har sitt ursprung i kommersiella intressen på dykdestinationen. Självfallet kan en lista på 50 dykplatser runt jorden aldrig bli komplett, och platser som Östersjön och Norge saknas helt i boken. Det populära Röda Havet kommer bara med genom att destination i Sudan nämns. Dock är platserna fördelade över jordens olika klimatzoner, och beskriver därför inte enbart tropisk dykning, utan även kallvattendykning och allt däremellan.

Det som beskrivs i boken kan kanske bäst beskrivas som dykdestinationer med vissa inslag av dykplatser. Det som beskrivs är nämligen inte något som kan användas som dykguider för den som faktiskt skall dyka på platsen, utan beskrivningarna är snarare översiktliga och kan möjligtvis utgöra en vägledning till om en plats är intressant att resa till under en dyksemester. I exemplet med Grenada beskrivs inte ön som destination, utan fokus ligger på vraket Bianca C, och inte på ett större område som det snarare är i andra exempel. Centralt i beskrivningen finns ofta någon händelse, exempelvis en upplevelse från den som lämnat uppgifter till författaren om platsen, eller en historisk händelse på platsen. Inga beskrivningar innehåller några skisser, översiktbilder eller särskilt representativa bilder på någon specifik dykplats. Det finns inte ens en kartskiss som visar var platsen ligger vare sig i världen eller lokalt i området. De flesta (men inte alla) dykplatser har dock ett illustrativt foto, som kan föreställa en fisk, en ytbild eller en enkel vrakdetalj, och ger därmed inte någon bättre bild av dykplats eller dess förhållande. Dessutom baseras alla beskrivningar på ett amerikanskt perspektiv, exempelvis när det kommenteras hur man tar sig till platsen. Något som även blir uppenbart när man tittar på detaljer som telefonnummer till olika resebolag och aktörer på destinationen, där nummer till företag inom USA saknar internationella prefix.

Det framgår inte övertydligt när man läser boken, men dykplatserna i boken ordnas i bokstavsordning baserat på landet de ligger i (landets namn på engelska). Detta gör att första platsen som beskrivs ligger på Antarktis och nästa i Australien. Därmed blandades det vilt mellan jordens regioner och platserna inte är grupperade efter exempelvis världsdelar eller klimatzon. Därför hamnar avlägsna platser som Florida och Franska Polynesien i följd, lika så Sudan och Tonga, vilket ger ett rörigt intryckt när man bläddrar i boken. Det blir ju dessutom inte bättre av att det i vissa fall används provinser (exempelvis British Colombia som ligger i Kanada) och delstater (Florida som ligger i USA) på ett inkonsekvent sätt, i andra fall blandas begrepp ihop (exempelvis som att staten Mikronesiens Federerade Stater betecknas som det större geografiska området Mikronesien – där federationen förvisso ligger), eller lägger Scapa Flow på Orkneyöarna under "Scotland" och Grand Cayman i karibiska övärlden under "United Kingdom", och i andra fall använder tillägg som "Republic of…" eller "Kingdom of…" som kan förvirra när man söker efter platser som Palau, Maldiverna, Marshallöarna eller Tonga.

Varje avsnitt avslutas med en kort text om uppgiftslämnaren, samt några korta användbara uppgifter under rubrikerna: Getting There - Best Time to Visit – Accommodations - Dive Shops/Guides (den sista dock bara i tillämpliga fall).

Beskrivningarna i boken saknar i princip helt uppgifter som är relevant för dykplanering, men har istället information som är relevant för reseplanering. Söker man uppgifter om dykplatserna i boken, kommer man definitivt få ut mer av en sökning på Internet än att läsa boken. Innehållet får därför närmast ses som inspirationsmaterial eller en översiktssummering av ett antal utvalda dykdestinationer. För vrakbitna, så finns dykplatser med vrak, men informationen om vraken är som regel så pass spartansk, att Internet åter igen blir en bättre källa.
Vill man istället ha en bok med fina bilder som besökare kan bläddra i, då skall man också se sig om efter en annan bok.


Ingående kapitel:

Nedan listas ingående kapitel med tillägg av land (på engelska enligt boken) och uppgiftslämnaren.

Contents
Acknowledgments
Foreword (by Ethan Gordon)
Introduction
McMurdo Sound – (Linda Kuhnz)
Eagle Hawk Neck – Australia (Karen Gowlett-Holmes)
Great Barrier Reef – Australia (Mike Ball)
Lord Howe Island – Australia (Tas Douglass)
Grand Bahama – Bahamas (Jim Abernethy)
Gladden Spit – Belize (Mike Beck)
Browning Pass – British Columbia (Jeffrey L. Rotman)
Channel Islands – California (Tom Phillipp)
Cocos Island – Costa Rica (Martha Watkins Gilkes)
Jardines de la Reina – Cuba (Filippo Invernizzi)
Galapagos – Ecuador (Eric Hanauer)
Bligh Water – Fiji (Steve Webster)
Key Largo – Florida (Stephen Frink)
Rangiroa – French Polynesia (Paul Sloan)
Island Of Grenada – Grenada (Ethan Gordon)
Kona – Hawaii (Marty Snyderman)
Utila – Honduras (Adam Laverty)
Komodo National Park – Indonesia (Greg Heighes)
Lembeh Straits – Indonesia (Chuck Nicklin)
Nusa Lembongan – Indonesia (Roger Munns)
Raja Ampat – Indonesia (Berkley White)
Wakatobi National Park – Indonesia (Ken Knezick)
Passamaquoddy Bay – Maine (Jonathan Bird)
Layang Layang – Malaysia (Simon Christopher)
Sipadan – Malaysia (Al Hornsby)
Maldives – Republic of Maldives (Duane Silverstein)
Bikini Atoll – Republic of the Marshall Islands (Doug Toth)
Akumal – Mexico (Roxanne Pennington)
Isla Guadalupe – Mexico (Patric Douglas)
Santa Rosalia – Mexico (Scott Cassell)
Socorro Island – Mexico (Mark Talkovic)
Truk Lagoon – Micronesia (Cliff Horton)
Inhambane – Mozambique (Sheldon Hey)
Mergui Archipelago – Myanmar (Ingo Siewert)
Bonaire – Netherlands Antilles (Dee Scarr)
Doubtful Sound – New Zealand (Amy West)
Poor Knights Islands – New Zealand (Matthew Oldfield)
Cape Hatteras – North Carolina (Dave Sommers)
Fathom Five National Park – Ontario (Dan Orr)
Palau – Republic of Palau (Wayne Hasson)
Milne Bay – Papua New Guinea (Stan Waterman)
Malapascua Island – Philippines (Andrea Agarwal)
Scapa Flow – Scotland (Kieran Hatton)
Mahe – Republic of Seychelles (Debbie Smith)
Aliwal Shoal/Waterfall Bluff – South Africa (Simon Enderby & Jason Isley)
Sha'ab Rumi – Sudan (Dominique Sumian)
Vava'u – Kinqdom of Tonga (Paul Stone)
Grand Cayman – United Kingdom (Sergio Coni)
Grand Turk – United Kingdom (Mitch Rolling)
Puget Sound – Washington (Janna Nichols)


Smakprov ur boken:

Utdrag från kapitel "Grand Bahama" (Bahamas), s 5:
"There are few places in the world where you can interact with large sharks all day and all night. One of those places is Little Bahama Bank, off the west side of Grand Bahama island. Grand Bahama is one of the northernmost Islands of the 700-island Bahamas chain, and rests closer to Florida than any of the larger Bahamian islands. A number of the islands are flanked by banks—areas of shallower water, ten to thirty feet in depth. Many of the banks adjoin far deeper water.
'The waters around Little Bahama Bank are special for several reasons,' Jim Abernethy began. 'First, the region is very close to the Gulf Stream current, which is constantly pushing fresh nutrients through. Second, thanks to its location in the northern part of the Caribbean, the Bahamas have a mix of temperate and tropical water, and a wide diversity and abundance of marine life. The Bahamas have the largest conglomeration of large sharks I've ever seen—tigers, which can go up to twenty-four feet, and great hammerhead, which can reach twenty-one feet. Bull, lemon, and oceanic white tips can also be found there.'
Found in temperate and tropical seas the world over, tiger sharks take their name from the stripes that ornament their sides. They average twelve to fourteen feet in size, and are known for their catholic diets, taking bony fish, turtles, crustaceans, birds, and other sharks; man-made garbage is sometimes found in their stomachs. Research suggests that these fish feed a great deal on rays, especially stingrays. They are marked by the straightness of their heads, and prominent dorsal fins that resemble the fins of a killer whale.
"

Utdrag från "Bligh Water" (Fiji), s 12:
"Cat's Meow is one of the Bligh Water's most notable bommies. Resting in waters roughly 90 feet deep, Cat's Meow is adorned with soft corals in a spectrum of colors; there's a tunnel near the foot of the bommie where divers can swim through. 'Colorful zoanthids abound at Cat's Meow,' Steve described, 'like little colonial anemones. You'll see a lot of bowl coral, which is related to mushroom corals,' Steve said. 'They resemble an upsidedown salad bowl—sometimes you'll see what resembles a whole field of upside-down salad bowls. They're not attached to the sea floor or the reef. When the bowl coral gets turned over by the current, it keeps growing. You get a sense of the marine world's order at a place like Cat's Meow. There are real neighbourhoods. In one place on the reef there's one species; in another place, another species. Circling around the bommie, you get schools of barracudas, jacks, occasionally tuna, hammerhead and gray reef sharks, and hawksbill turtles.' Steve shared a little secret: 'There's an IMAX film called Coral Reef Adventure that Howard and Michele Hall did. The footage is attributed to Australia, but if s really Cat's Meow and other spots in Fiji.'"

Utdrag från "Truk Lagoon" (Micronesia), som exempel på information om uppgiftslämnaren och besöksinformation för intresserade, samt exempel på amerikanskt perspektiv, s 147:
"CLIFF HORTON is an officer and business manger of Odyssey Adventures (www.trukodyssey.com), one of Micronesia's premier live-aboard dive boats, located in Truk Lagoon. He is an active recreational scuba instructor and an avid underwater hunter, frequently diving the waters off the coast of northeast Florida, near his home.
IF YOU GO
> Getting There: Travelers from the western U.S. reach Chuuk via Guam; service is offered by Continental and Continental Micronesia (800-231-0856; www.continental.com).
> Best Time to Visit: Chuuk has two seasons, according to Cliff—rainy and rainier. January through April there's less rain and greater visibility; in July and August, it's very calm. Divers can visit year round.
> Accommodations: There are several live-aboards serving Truk, including Odyssey Adventures (800-757-5396; www.trukodyssey.com) and Thorfinn (+69 13-30-3040; www.thorfinn.com). On-shore accommodations include Blue Lagoon Dive Resort (+69 13-30-2727; www.bluelagoondiveresort.com).
> Dive Shops/Guides: Blue Lagoon Dive Shop (+69 13-30-2796; www.truk-lagoon-dive. Com) offers day trips from the Blue Lagoon Dive Resort.
"


Kommentarer:

Boken använder amerikansk engelska, varför stavningen kan avvika från vad man är van med i skolan, men är i övrigt ganska enkel.
Måttenheterna som använda i boken är engelska, som exempelvis fot, vilket försvårar lite för läsare som inte har koll på dessa enheter.

Boken har en bra innehållsförteckning, men saknar helt register, varför man inte kan söka på uppgifter, vilket drastiskt försämrar bokens funktion som uppslagsverk då man exempelvis inte kan söka på ett land eller ord som "wreck" eller något annat för att hitta de dykmål man kan tänkas vara intresserad av. Ett litet plus är dock att innehållsförteckningen talar om landet för respektive dykplats, som (med undantag för den inkonsekventa strukturen) skapar en viss möjlighet att söka efter platser.

Boken är illustrerad med 43 färgbilder på ½-1 sida som skall illustrera dykplatserna, ofta på fiskar och i några fall med ytbilder. Bilderna i sig utgör dock knappast i sig själv ett skäl att köpa boken, då de flesta är bra, men långt ifrån så bra att de blir ett skäl att köpa boken och de flesta inte alls lika förföriska som omslagsbilden.


Betyg: två av fem, för en bok som i stort saknar praktisk relevans för dykning, och snarast fyller hål i författarens plånbok, än informationsluckor hos aktiva dykare – möjligtvis kan boken köpas som present till andra dykare, men för de flesta andra syften är pengarna nog bättre spenderade på andra saker.


Relaterade länkar:
Författarens egen sida om boken:
http://chrissantella.net/golf/books/541/fifty-places-to-dive-before-you-die
Amazons (US) sida om boken med möjlighet att provtitta på innehållet och ett genomsnittligt betyg på 3,5:
http://www.amazon.com/Fifty-Places-Dive-Before-You/dp/158479710X
Google Books sida om boken:
http://books.google.com/books/about/?id=aK67LQAACAAJ
Boken kommenteras på Scubaboard.com:
http://www.scubaboard.com/forums/book-media-reviews/378839-fifty-places-dive-before-you-die.html
Boken sida på bokrecension.se:
http://www.bokrecension.se/158479710X




Pär Ahlgren
Pär Ahlgren 2011-12-21 20:00:56
2 606 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Recen. "FIFTY PLACES TO DIVE BEFORE YOU DIE" Pär Ahlgren 2011-12-21 20:00
svara Sv: Recen. "FIFTY PLACES TO DIVE BEFORE YOU DIE"Tomas Persson2011-12-22 08:54
svara Sv: Recen. "FIFTY PLACES TO DIVE BEFORE YOU DIE"Robert Kingfors2011-12-22 12:34

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: