Namn: Lösen:

Recension "BÄTTRE BILDER / DYK!"

(Läst 4 224 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


Fullständig titel: "Bättre Bilder / Dyk!"

Författare: Tobias Dahlin & Martin Borg, 2012, 1:a utgåvan

Förlag: Dext

Fakta: 144 sidor, 210x139x9 mm, ISBN 987-91-86841-11-9

Omslag på boken:

https://www.dykarna.nu/photos/2012/499420121215224632.jpg

https://www.dykarna.nu/fotoalbum/1471/317393.html


Allmänt:

Boken ingår i en serie som heter "Bättre Bilder" där denna utgåva är uv-fotodelen i serien, boken har därför ett format och upplägg som skall passa in i serien. Målgruppen för boken är både nybörjare inom uv-foto och mer erfarna som söker uppslag för nya motiv, men den är även gjord för att vara intressant för andra som intresserar sig för livet under vattenytan utan att de har ett fotointresse. Boken är gjord för självstudier, men skulle även passa bra som komplement på en uv-fotokurs då den ger många bra och praktiska exempel på hur man kan fånga intressanta bilder.

Tobias Dahlin är lärare från Västra Götaland och har tidigare inte skrivit några böcker, men har fått sina bilder publicerade i många tidningar och böcker. Som fotograf är han flerfaldigt prisbelönt för sina uv-bilder, bland annat som Hasselbladsstipendiat och tvåfaldig vinnare av de svenska mästerskapen i uv-foto och även tagit medalj i nordiska mästerskap och tävlat i världsmästerskapen i uv-foto.

Martin Borg är fotograf, författare och förläggare från Skåne. Han har gett ut ett stort antal böcker, bland annat "Bättre bilder / Natur & landskap" som ingår i samma serie som "Bättre Bilder / Dyk!".


Innehållet:

Bokens innehåll fokuserar på hur man tar bättre bilder och innehåller inget om kamerateknik eller efterredigering.

Boken inleds kort med avsnitt om uv-fotografins historia, hur man kommer igång som uv-fotograf, säkerhet vid uv-foto och en del om utrustning – allt mycket kort och ofta med personliga reflektion och små skämt. Därefter vidtar avsnitten som beskriver hur man tar bättre bilder. Avsnitten i boken är korta och omfattar en eller två sidor (A5), vanligtvis till häften text och häften bilder, samtliga avsnitt är dessutom numrerade vilket underlättar om man vill använda boken som referensverk.
Avsnitten i kapitel 1 börjar med relativt enkla grunder som hur man skall placera sig och bete sig för att lyckas fånga bra bilder.
I kapitel 2 handlar avsnitten om hur man nyttjar kamerans teknik för att få bättre bilder, exempelvis var man fokusera i bilden och använda rätt ISO-inställning.
3:e kapitlets avsnitt handlar om var man kan hitta olika motiv, både i svenska vatten och utländska.
Avsnitt 4 handlar om hur man skall göra för att fånga just det motiv man söker.
5:e kapitlets avsnitt behandlar om hur man hanterar ljuset på bästa sätt, exempelvis hur man placerar solen om man vill ta bilder med ljusstrålar genom vattnet.
I kapitel 6 handlar avsnitten om hur man använder vidvinkelobjektiv på bästa sätt och i kapitel 7 på motsvarande sätt makroobjektiv.
I åttonde kapitlet handlar avsnitten om hur man jobbar med modeller i bilderna.
Avsnitten i kapitel 9 handlar om hur man kan vidareutbilda sig för att ta bättre bilder, exempelvis genom att gå en isdykarkurs för att kunna ta bilder under is.

För den som vill veta mer om kameror ur ett tekniskt perspektiv, uv-fotoutrustning eller bildbehandling har boken inget att erbjuda eftersom den helt och hållet fokuserar på hur man tar bilder.


Ingående kapitel:

Introduktion - Dyk Ned!
1 - Konsten att dyka med kamera
2 - Tekniken
3 - Miljöerna
4 - Motiven
5 - Ljuset
6 - Makro
7 - Vidvinkel
8 - Människor/arrangerat
9 - Fortsättningskurs

(Se separat inlägg nedan för fullständig innehållsförteckning)


Smakprov ur boken:

Utdrag från kapitel 4 "Motiven" och hela avsnitt 30 "Tumregel: sätt fokus på ögonen" som exempel på tips om hur man gör en bild intressant, sida 69:
"Det finns en regel man inte kan låta bli att lyda när det handlar om att fotografera djur – se till varje pris till att ha skärpan på ögonen. Det är via dem vi får kontakt med djuret, både i verkligheten och via bilder, och allt annat än skärpa där ger en bild med en gnagande, otrevlig känsla av att något fattas. Att komma i rätt vinkel för att kunna se ögonen är inte alltid helt lätt med alla djur. Att sedan dessutom hitta den där lite magiska kontakten kräver både känsla och erfarenhet. En sak är säker: det är blicken som gör många djurbilder.
Bilden visar den tvetydiga blicken från en åttaarmad bläckfisk.
"

Utdrag från kapitel 4 "Motiven" och hela avsnitt 36 "Bli miljökämpe" som även visar Tobias Dahlins intresse för miljöfrågor under vatten, s 79:
"Hav, sjöar och vattendrag får mycket stryk av människans verksamheter. Miljöfarliga utsläpp och rovfiske kan orsaka oläkbara sår. Men vad som händer på havsbottnen tio meter under vattenytan är inte lika påtagligt för oss som uppe på land. Det krävs i princip utbildade forskare för att mäta och upptäcka de negativa verkningarna i hav och sjöar. Eller en målmedveten uv-fotograf. Som dykare med kameran som redskap har man möjligheten att både upptäcka och på ett påfallande kraftfullt sätt dokumentera negativ miljöpåverkan och annat elände. Det är kanske sant att vi moderna människor är avtrubbade för bilder – vi exponeras ju för så många varje dag. Men tack vare den för oss främmande miljön äger undervattensbilder fortfarande förmåga att fånga vår uppmärksamhet. Bilder av de mindre smickrande effekterna av vår livsstil kan vara rena sprängstoffet. Därför: sikta inte bara på de vackra sakerna där nere djupen – bli miljökämpe!
Bilden visar en havskatt, en art vars population kraftigt reducerats de senaste decennierna, som har fastnat i ett förlorat fiskeredskap. Såren kring munnar vittnar om fiskens desperata försök att förgäves bita sig ut till frihet.
"

Utdrag från kapitel 7 "Vidvinkel" och hela avsnitt 59 "Titta genom Snells fönster" som exempel på praktiskt tips, s 123:
"Om man under ett dyk får för sig att titta rakt upp mot vattenytan ser man effekten av en fysikalisk lag: Snells fönster. Det är ett välkänt ljusbrytningsfenomen, uppkallat efter en holländsk 1700-talsmatematiker, som går att utnyttja till spännande bilder. På grund av den olika tätheten i luft och vatten böjs ljusstrålarna i vattenytan. Om man tittar lodrätt uppåt återges ett 180-graders panorama av miljön ovanför vattnet, det så kallade Snells fönster, inte alls olikt de bilder som ett fisheyeobjektiv återger. Med en vidvinkellins på kameran är det lätt att utnyttja denna optiska effekt som en snygg cirkulär inramning av bilden. Effekten blir ofta tydligast och snyggast om ytan är helt lugn."


Kommentarer:

Boken mycket lättläst, dels för att den är ganska kortfattade, dels för att den använder ett ganska enkelt språk.

Nästan samtliga illustrationer i boken är uv-bilder i färg med huvuddelen är tagna i svenska vatten (Skagerack, Kattegatt och sjöar / dammar), men några är även tagna i varmare vatten och pool. I princip alla har teknisk data presenterad i form av plats, kameramodell, ISO-tal, objektiv, bländarinställning, slutartid, samt om blixt har använts, ibland anges även det djup där bilden togs.

Boken har ett översiktligt register med enbart kapitel, där varje kapitel dock är kommenterat i korthet, samt ett kort register på 134 sökord som namn, platser, arter och begrepp.

I serien "Bättre Bilder" ingår utöver denna bok även "Fotoskolan 1", "iPhone", "Starta eget", "Grunderna", "Natur & Landskap", "Småkryp & växter", "För unga fotografer", samt "Fotoprylar".

Betyg: fyra av fem, för att boken har många praktiska tips som är lätta att ta till sig, men saknar fördjupande information som kan hjälpa läsaren att bättre förstå hur man tar bättre bilder, exempelvis mer tekniskt om kameror eller mer omfattande beskrivningar av hur man kan vidareutbilda sig för att bli bättre.


Relaterade länkar:
Författaren Tobias Dahlins webbsida:
http://www.tobiasdahlin.se
Författaren Tobias Dahlin på Photonatura:
http://www.photonatura.se/?page_id=1177
Författaren Martin Borg på Photonatura:
http://www.photonatura.se/?page_id=834
Förlagets sida om boken:
http://dext.se/collections/battre-bilder/products/battre-bilder-dyk
Förlagets webbsida om bokserien:
http://dext.se/collections/battre-bilder
Ladda ner ett smakprov från boken:
https://www.dropbox.com/s/xv918a0sb0omigl/BB-Dyk-utdrag.pdf
Bokrecension.se om boken:
http://www.bokrecension.se/9186841114
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren 2012-12-15 22:50:40
2 606 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Det finns inga svar på detta meddelande
«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: