Recension "SNORKLING & FRIDYKNING"

(Läst 5 243 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Fullständig titel: "Snorkling & Fridykning – Under Ytan På Ett Andetag"

Författare: Sebastian Näslund (& Annelie Pompe), 2007

Fakta: 111 sidor, 140x220x7 mm, ISBN 978-91-631-9660-7

Omslag på boken:
https://www.dykarna.nu/fotoalbum/1471/248203.html

https://www.dykarna.nu/photos/2009/499420090529083638.jpg



Allmänt:

Boken är en lärobok i fridykning och snorkling, dock med fokus på fridykningsteknik, och uppbyggd som en självstudie med stegvis stegring och förslag på praktiska övningar. Tanken är att man skall läsa boken och steg för steg öka sina färdigheter med hjälp av de övningar som boken beskriver. Målgrupp för boken måste främst vara nybörjar inom fridykning, men fokuserar inte enbart på fridykning som en djupdykningstävlan, utan riktar även in sig mot enklare fridykning (typ det som snorklare gör några meter ner), varför den även kan vara lämplig för vanliga snorkelturister (därav namnet).
När boken kom ut var det den första svenska fridykarmanualen på 25 år.

Sebastian Näslund är bokens huvudsakliga författare och har även tagit en del av bilderna. Sebastian är född 1976 och uppväxt i Spanien och Sierra Leone, arbetar inom media (filmare, textförfattare, frilansjournalist, mm) och bor i Göteborg med intresse för olika aktiviteter som exempelvis dykning, bergsklättring, segling och biodling. Han tillhör Sveriges fridykarelit och har hållit flera svenska fridykarrekord och representerat Sverige vid flera VM. För den breda publiken är han nog mest känd för dokumentären om hans Atlantsegling i sin egenbyggda lilla båt Arrandir och sina inslag i reseprogrammet "Packat och klart", men han har även gjort bland annat en TV-dokumentär om fridykning i Trollsjön i Norrland och varit delaktig i en rad andra program i TV och radio, samt tidningsartiklar.
Utöver denna bok har han även skrivit en bok om sin segling i Arrandir i boken "Ensam Med Havet" (2006 inbunden & 2008 pocket), men även bidragit med avsnittet "Flickvän Till Salu" till boken "15 Gånger Asien" (2006).

Annelie Pompe har tagit en del av bilderna i boken och skrivit de marinbiologiska avsnitten. Annelie är född 1982 och hemmahörande i Göteborg, verksam som frilansskribent och frilansfotograf, utöver fridykningen även utbildad apparatdykare och divemaster, och har representerat Sverige i VM i fridykning. Är även intresserad av klättring, mountainbiking, skidåkning, långdistanslöpning, fiskar och ninjutsu.
Utöver bidraget till den här boken, så har hon även bidragit med tre kapitel i boken "Friluftsliv i Göteborg" samt skrivit boken "Vandringar i Göteborg", utöver det har hon även fått artiklar publicerade i tidningen DYK, Outside, Göteborgs Posten, mm.


Innehållet:

Upplägget i boken är helt upplagt för att användas för utbildning av nybörjar inom fridykningen, och är därför upplagt för att läsaren steg för steg skall läsa och parallellt göra övningar och bygga upp sin egen förmåga. Fokus är på hur man håller andan och på bästa sätt tar sig ner och upp från djupet. Allt är dock inte enbart fridyknings- och apneateknik, utan det finns även mycket om relaterade saker som livet i havet, utrustning, avvägning, kroppens funktioner, undervattensjakt, att dyka med marina djur, en del om korallrev – dock är de flesta inte särskilt djuplodande.

De tretton övningsbeskrivningar som finns i boken omfattar främst andhållningsövningar, varav många ovan ytan, men även stretching och vattenövningar finns med. Syftet med boken och övningarna är att läsaren skall kunna klara enklare fridykning, dvs hobbydykning till kanske 30 m djup – den är alltså inte inriktad på fridykning till mer extrema djup, och tar inte alls upp sådant.

Avsnittet "Olika Djuprekord" är inte en lista över olika personrekord, utan en snarast en jämförelse mellan hur djupt människan kan dyka med olika hjälpmedel, i jämförelse med vissa djur.
Avsnittet "Mer Kunskap" är några länktips till webbsidor som kan vara intressanta för fridykningsintresserade.

Som litterärt verk så har boken flera brister och kan ibland kännas lite slarvigt skriven (exempelvis så skriver en av författaren i jag-form, trots att det är två författare och inte helt uppenbart vem som skrivit avsnittet när man läser), och samtidigt som några av bokens klara fördelar är att den är full av vackra bilder och är lätt att ta till sig, så är nackdelarna att en fjärdedel av boken utgörs av bilder som i huvudsak inte tillför något kunskapsmässigt och att texten inte kan betecknas som djuplodande.
Boken går inte in något närmare på olika tävlingsformer i fridykning (faktiskt står det mer om tävlingsformer i listan med ordförklaringar, än i själva texten) och läsare som endast är intresserade av att ligga på ytan och snorkla (utan att dyka ner) har ganska lite att hämta i boken.


Ingående kapitel:

Grundläggande teori
Utrustning
Snorkling och fridykning i havet
Djur och växter under ytan
Andra fridykningsaktiviteter
Olika djup – olika utmaningar
Djur och växter i kalla hav
Risker med fridykning
Varför fridyker vi?
Dykregler
Ordregister
Olika djuprekord
Mer kunskap

(För en fullständig innehållsförteckning, se separat inlägg nedan)


Smakprov ut boken:

Utdrag från kapitel "Grundläggande Teori" och avsnittet "Tryckutjämning Av Öron", s 12:
"Missar du tryckutjämningen så kan du få allvarliga problem och pressar du öronen för mycket så kan det bara bli värre. Har det börjat gurgla och pipa i öronen är det dags att avsluta för dagen."

Utdrag från kapitlet "Snorkling Och Fridykning I Havet" och avsnittet "Snorkelteknik", s 43:
"En artig snorklare vet vart han blåser ut vatten ur snorkeln. Om du har brygga eller båt i närheten så finns det två sätt att tömma snorkeln utan att skicka iväg en liten fontän över omgivningen. Du kan sätta handen över snorkelmynningen och täcka för när du blåser. Du kan också luta huvudet bakåt och blåsa så att vattnet skickas iväg mot ytan. Detta sista kan du göra just som du bryter ytan."

Utdrag från kapitlet "Djur Och Växter Under Ytan" och avsnittet "Se Men Inte Röra", s 58:
"Nästan alla vattenlevande varelser är täckta av en hinna som skyddar mot bakterier. Rör du denna hinna försvagas djurets hud och den mister sitt försvar mot bakterieinfektioner, vilket troligen kommer bli dess död. Genom att peta på och hantera fiskar och koraller utsätter du dem dessutom för en enorm stress. Låter du bli att röra vid någonting minskar du risken att själv skadas av något potentiellt giftigt eller skadligt."

Utdrag från kapitlet "Andra Fridykningsaktiviteter" och avsnittet "Harpunfiske", s 65:
"Harpunfiske handlar om att veta var man ska leta efter fisk, vilken fisk som är ätbar och sedan hitta en tillräckligt stor fisk värd att skjuta. Ju större fisk desto äldre är den och ju äldre den är, desto smartare är den (man lever inte till att bli stor som fisk om man inte är alert och vaksam)."

Utdrag ut kapitlet "Olika djup – olika utmaningar" och delövning C från avsnittet "Övning 11 – Visualisering Och Fokus", s 82:
"Att liggande gå igenom kroppen del för del och verkligen känna in tyngden är mycket kraftfullt. Låtsas för en stund att du är dubbelt så tung. Vandra i tanken förbi varje kroppsdel och led och muskel och ge kommandot att slappna av totalt, in i minsta muskelfiber. När du hittat det totala lugnet och andningen knappt är märkbar så memorera det tillståndet. Koppla ett ord till känslan. Ett enstavigt, mjukt ord som du kan plocka fram och säga i tanken om du skulle bli stressad nere i djupet under ett dyk."


Kommentarer:

Boken är ganska lätt att förstå, och tämligen tydlig i sin framställning.

Boken är väl illustrerad, framförallt med förföriska undervattensbilder på fridykare, dock inte alla med någon speciellt pedagogisk framställning, utan många endast för att de är fina bilder.

Boken har en innehållsförteckning, dock så sitter den längs bak, varför den är lätt och missa om man vill söka efter något i boken – dessutom avviker den i mindre detaljer mot den verkliga rubriceringen på bokens kapitel. Boken saknar helt register, vilket gör det svårare att hitta information som man söker, och det som kallas ordregister är endast en ordlista över olika termer och förkortningar (varav inte alla ens förekommer i boken).

Betyg: tre av fem, för att det är en enkel och tydlig bok med fina bilder för relativa nybörjare inom fridykning, som dock inte går in på djupet i ämnet för de som vill veta mer.


Relaterade länkar:
Två sidor om boken på Fridykning.se, den nedre även med utdrag ur boken:
http://www.fridykning.se/snorklingbok
http://www.fridykning.se/snorklingbok/bokdata.html
Bokrecensions.se om boken:
http://www.bokrecension.se/9163196603
Om författaren Sebastian Näslunds på sidan Fridykning.se:
http://www.fridykning.se/kurs/sebastian.html
Författaren Sebastian Näslunds presentation på dykarna.nu:
https://www.dykarna.nu/user.asp?userId=3726
Wikipedias sida om författaren Sebastian Näslund:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sebastian_N%C3%A4slund
Om författaren Sebastian Näslunds båtprojekt Arrandir:
http://www.arrandir.se
Författaren Annelie Pompes egen webbsidor:
http://www.pompe.nu
http://www.pompea.se
Författaren Annelie Pompes presentation på dykarna.nu:
https://www.dykarna.nu/user.asp?userID=4586
Författaren Annelie Pompe uppmärksammas som veckans medlem på dykarna.nu:
https://www.dykarna.nu/veckans_medlem/annelie_pompe_24.html
Den svenska sidan för tävlingsdykning i fridykning:
http://www.fridykare.se




Pär Ahlgren
Pär Ahlgren 2009-05-29 08:43:23
2 606 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Det finns inga svar på detta meddelande
«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: