Namn: Lösen:

Recention av Pelagian DCCCR rebreathern

(Läst 4 521 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Som jag tidigare luftat på forumet så har det tillkommit en ny helsluten rebreather på marknaden.
Jag gick den första användarkursen någonsin som gick av stapeln i Thailand med Big Blue Tech i PSAs regi och här kommer en liten redogörelse från den. Om du vill läsa på lite om maskinen så kan du göra det på www.rebreatherlab.com

Mitt första intryck av maskinen var att den var otroligt liten och lätt,min Classic KISS kändes som en jättemaskin i jämförelse..
Enheten var utrustad med 2.7 kilos aluflaskor med kranarna uppåt.
Jag dök med en aluryggplatta,agir 50 vinge,3mm hel våtdräkt.
En av det första sakerna jag upptäkte under ytan var den fantastiska balansen,ingen sjöhästdykning här inte,all vikt låg i överkant på maskinen och luft utrymmet i huvudet på scrubbern och i slangarna har hållts ner maximalt för att motverka den så vanligt förekommande baktungheten på rebreathers. Svankade man lite och drog upp fenorna så hängde man avslappnat helt vågrätt under hela dyket.En av finesserna är att det är så väldigt litet avstånd mellan din rygg och den punkt längst bak på scrubbern så vikt/balnsen ligger extremt nära din egen tyngdpunkt.. Om jag lutar mig över ordentligt med KISSen så känner man att tyngden vill tippa över mig på sidan eftersom man har platta ,vinge,lådan där lungorna sitter och scrubbern som står ut ganska långt från min egen tyngdpunkt.
Lungorna sitter som på en Megaladon över axlarna fast är bananformade och följer dina egna lungor ner mot sidan av bröstkorgen.
Till en början var jag inte överförtjust då jag gillar att mina lungor på KISSen sitter skyddade i sin låda och att jag alltid dyker med slingflaska/flaskor och antog att lungorna skulle klämmas bakom flaskorna men det löstes lätt genom speciella D-ringar som sticker ut ett par centimeter så lungan går fritt,funkade perfekt..tror att Megen har liknande lösning på sin. Skall tilläggas att man använder sitt vanliga remställ,platta och vinge.
Andnings motståndet var perfekt även om jag själv hade föredragit lite större lungor,men det kan ju avgöra själv när man beställer.
Lungorna kändes rejäla och görs av samma material som innerslang till däck,överdragna av tuffaste cordura så man kan lugnt penetrera i vetskap om att grejjorna håller.
Andnigsslangen var väldigt kort och var lite bökig att få över huvudet när man klädde på sig eftersom den sitter fast med t-stycken i lungorna på axlarna fast det hade man igen under dyken då inga slangvikter behövdes och den inte "flyter omkring och drar i bitmunstycket"
Gillade att kranarna satt uppåt då det känns naturligare att skruva på dem den vägen. Det gör också att man kan sätta på vilka flaskor som helst,ända upp till 12 liters om man känner för det...
Rebreatherlab har valt att använda vanliga "cambands" tankband som sitter på alla vanliga BCDer just för att man lätt skall kunna växla mellan flaskstorlekar,själv har jag sk g-snaps på min maskin och de är lätta att ta bort men skramlar omkring,sitter med slangklämmor och bygger ytterligare på bakvikten.
På Pelagian sitter även scrubbern med camband vilket gör det superlätt att ta isär maskinen när man kommer hem...öppna tre band så får du bort både flaskor och scrubber.
Maskinen var inte utrustad med vare sig DSV (reg i andningsmunstycket) eller ADV (atomatic diluent valve) vilket jag faktiskt gillar,min DSV pyser,trasslar och släpper in vatten i loopen när jag använder den för diluenttillförsel.ADVn ger inte tillräckligt med gas eller tjuvfyller när jag inte vill det och påverkar då mixen i loopen. På Pelagian tillför man diluent genom en enkel knapptryckning på en inflatorknapp och luften kommer ögonblickligen,inga jobbiga ögonblick under nedstigningen då lungorna komprimeras och man drar för allt man är värd för att ADV skall fylla på igen....detta bygger även upp CO2 och det vill man ju inte...
Bailout gör man till en Scubapro AIR2a (reg och inflator i ett) som sitter på inflatorn till västen,nära till hands innan man sen i lugn och ro går över till sin riktiga bailout flaska (för det har ni väl?)
den stora nyheten för mig var givetvis sättet man tillför O2 på. (Det är oftast det som är den största skillnaden på olika modeller av rebreathers och diskuteras livligt på forum världen över,elektroniskt eller manuellt,vad är bäst?)
Pelagian fungerar väldigt likt en KISS och har ett flöde som ligger och pyser hela tiden som skall ligga strax under vad du själv metaboliserar,då kommer värdet att sakta sjunka,vilket man vill då det är en större säkerhetsmarginal nedåt än uppåt.
När man bestämt sig för vid vilket po2 man valt att dyka så övervakar man och föser på manuellt när värdet gått ner.
hur mycket skall det då pysa? Beror på hur mycket man metaboliserar och det provar man ut när man dyker och på KISSen stryr man det flödet genom att ställa mellantrycket på förstasteget.
det kräver special verktyg och tar lite tid men är inte speciellt svårt.
På Pelagian så används en nålventil från Swagelok som sitter precis brevid den manuella påfösningsknappen och kan alltså justeras under dyket..
Man kan ju tro att det blir ett himla skruvande men till min förvåning så hittade jag min förbrukning fort....
Ett typiskt dyk såg ut ungefär såhär....
Ok jag vet att jag skall till 40m..skruvar igen ventilen helt för att ha en referens...öppnar ganska lite eftersom jag kommer få hjälp av djupet at hålla uppe po2.....väl nere på botten trycker jag upp po2 manuellt till 1,2 för marginal åt båda håll....simmar lite och tittar vad som händer....förmodligen kommer värdet att sjunka lite för fort eftersom nålen är ganska snålt ställd...vrider upp lite till...simmar.....sen brukar värdet stabilisera sig runt 1,2...har man mycket erfarenhet av maskinen så går detta givetvis fortare då man lär sig hur nålen skall stå på respektive djup......funkar även kanon då man gör decodyk...alla som har försökt hålla uppe po2 på sista 6m stoppet vet vad jag menar....här vrider man bara upp till önskat värde så ligger det där.....kan vara bekvämt om man har 40 minuter att göra på sista stoppet....
Enheten har tre sensorer varav 2 försörjer varsin display och en ger liveinfo till en dykdator tex VR3 för decotider och ev bailout
Man kan beställa med tre displayer om man vill men jag har riggat min KISS på samma sätt så det kändes perfekt som det var..
Då jag dykt manuellt styrd Rb förut så gick omställningen som en dans men är man van att låta elektroniken sköta tillförseln av O2 så gäller det att man är extra vaksam men det bör man ju alltid vara när man dyker Rb
Personligen tycker jag att enheten vida överglänste min egen kära KISS och det sved givetvis i själen.....jag kommer allvarligt överväga att köpa en Pelagian då priset ligger rätt...kostar ca 4400 USD jämfört med KISSens 5200 USD (tror jag den kostar)
Man märker att killen som designat Pelagian dykt mycket rebreather och har kommit på hur man skall tackla klassiska RB problemen...bakvikt,storlek,komplicerat underhållnings arbete mellan dyken osv.....
Kolla in några hemsidor för olika rebreathers så kommer ni att se "sjöhäststilar och alldeles för långa slangar som flyter runt ovanför huvudet på dykaren...den nya tiden är här...det går att dyka rb på samma sätt som öppet system vad det gäller positionen i vattnet.....
Såg en kul bild där han hade ställt sin skapelse brevid en Sport KISS och SK var BETYDLIGT större än Pelagian vilket spelar in om man vill resa med sin maskin.......jag kom själv hem i morse från Asien efter att ha släpat min egen maskin och övertalat/tvingat tjejen att dumpa sina grejjor för att alla rb prylar skulle komma med....vi satte nog världsrekord i tungt handbagage men det är en annan historia...
Ovanstående redogörelse är mina högst egna åsikter och det kan givetvis skilja vad man gillar...hoppas att det var till glädje

Mvh Roger Ingebo
Roger Ingebo
Roger Ingebo 2005-11-16 20:07:59
1 350 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Recention av Pelagian DCCCR rebreathern Roger Ingebo 2005-11-16 20:07
svara Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernAndreas Sannerman2005-11-16 20:51
svara Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernRoger Ingebo2005-11-16 21:25
svara Sv: Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernHenry Blom2005-11-16 22:31
svara Sv: Sv: Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernAndreas Sannerman2005-11-16 22:58
svara Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernErik Engberg2005-11-17 04:15
svara Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernJonny Bekkestad2005-11-17 11:35
svara Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernRoger Ingebo2005-11-17 16:22
svara Varför heter den så konstigt?Anders Puranen2005-11-17 23:16
svara StorlekenFredrik Jönsson2005-11-18 07:56
svara Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernRoger Ingebo2005-11-18 09:40
svara Sv: Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernMikael Prestby2005-11-18 12:24
svara Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernRoger Ingebo2005-11-18 09:48
svara Sv: Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernAndreas Sannerman2005-11-18 10:06
svara Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernRoger Ingebo2005-11-18 10:51
svara Vad är du ute efter?Fredrik Jönsson2005-11-18 21:40
svara Sv: Recention av Pelagian DCCCR rebreathernRoger Ingebo2005-11-18 23:57

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: