Namn: Lösen:

Sv: Sala Silvergruva

(Läst 721 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Hej Katja,

Det är samma gäng som utforskar de vattenfyllda delarna av gruvan som även hanterar det fåtal gästdyk som genomförs. Huvudfokus på dessa gästdyk har varit ren grottdykning med redan utbildade grottdykare alt. i samband med grott/gruvutbildning. Ett väldigt litet antal dyk med sportdykare har genomförts, bland annat pga att vi har ställt extremt höga krav för att helt enkelt våga ta in sportdykare vi inte känner sedan tidigare.

I projektgruppen finns vid det här laget representanter från ett flertal dykskolor i mellansverige och tillsammans med dessa försöker vi utveckla konceptet. Tanken är att skolorna själva får ta ansvar för att en grupp av elever och/eller medlemmar i dyksällskapet kommer i rätt status för att kunna hantera ett besök. På detta sätt kommer vi bort ifrån ett problem som vi sett i praktiken flera gånger när vi bokat okända; om man frågar folk hur erfarna de är svarar huvuddelen att de är världsmästare, men när de väl kommer på plats är de i vissa fall inte bara en fara för sig själva utan även för oss som ledsagare. Det handlar helt enkelt om att vi har lite olika referensramar.

Dykningen i Sala är väldigt speciell, även om man bortser från klimatet. Den öppna delen är inte alls lika förlåtande som i t.ex. Tuna Hästberg utan här hamnar man väldigt fort under tak utan att man ens märker det själv. Det finns alltid en gräns för vad man som hjälpande hand klarar av att reda ut och dessutom tillför det absolut ingenting att leda in folk i situationer som i bästa fall leder till att de lägger sina dykprylar på hyllan. Tro mig när jag säger att beslutet som sådant är väl underbyggt av både farhågor och praktiska erfarenheter.


För framtiden finns tankar på att kunna dyka med sportdykare i ett annat öppet schakt / sjö i gruvan. Än så länge finns dock ingen bra lösning på hur man både ska kunna behålla den fantastiska miljön och dessutom få till någon slags ramp/trappa så att man kan få upp även en skadad dykare de 8-10 meter som det är från "landbacken" till vattenytan. Den dagen detta är löst är problemet med att man råkar hamna under tak helt borta, men i dagsläget finns ingen finansiering för en sådan ombyggnation.

Summerat:
I dagsläget finns i praktiken ingen möjlighet för sportdykare att besöka gruvan, men håll ögonen öppna på ditt lokala dykcenter :)

MVH


Jonas Pavletic
Projektledare, Dykprojekt Sala Silvergruva
Jonas Pavletic
Jonas Pavletic 2013-01-23 19:57:44
1 825 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Sala Silvergruva Katja Tsychkova 2013-01-23 18:31
svara Sv: Sala SilvergruvaJonas Pavletic2013-01-23 19:57
svara Sv: Sv: Sala SilvergruvaOskar Sander2013-01-23 21:57
svara Sv: Sala SilvergruvaStefan Hogeborn2013-01-24 08:47

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: