Sidescan sonar- en möjlighet eller ett hot?
(Läst 1 887 gånger.)Du måste vara inloggad för att skicka mail!
Är det fler än jag som både förtjusas och samtidigt förskräcks över att det blivit allt enklare att hitta nya vrak med sidescan sonar?
De har ju blivit väldigt billiga på sistone och även om det inte ställer till några större problem idag, så kanske de blir ett ökande problem på sikt, då fler och fler kommer till användning?
Å ena sidan är det ju jättespännande att ett stort antal vrak kommer att hittas inom en nära framtid, potentiellt får vi fler vrak att dyka på och samtidigt kan vi hjälpa till att driva den marinarkeologiska forskningen framåt med nya fynd.
Å andra sidan så kan denna nya teknik vara ett hot mot vårt kulturarv och i förlängningen också ett hot mot våra möjligheter att få dyka på vraken i framtiden.
Eftersom fynden vid ett skeppsbrott, till skillnad från fyndplatser på land, ger en unik ögonblicksbild av hur människor levde under en viss tidsperiod, så är arkeologerna ytterst måna om att vraken förblir så orörda som det bara går, innan de blivit grundligt undersökta. Tyvärr har marinarkeologerna väldigt begränsade resurser och undersökningar är kostsamma. Det kan innebära att deras enda möjlighet att skydda vraken är att förorda dykförbud. allteftersom vi dykare hittar nya vrak.
Med tanke på hur snabbt informationen om nya dykmål idag blir allmän kännedom via Internet och forum, och att antalet ärenden att handlägga förmodligen kommer att öka lavinartat, så finns en uppenbar risk att våra Länsstyrelser kommer att agera snabbt med att införa dykförbud. Better safe than sorry. Dykförbud har fram till nu oftast blivit permanenta och brist på utredningsresurser lär ju inte skynda på handläggningstiden, då antalet ärenden ökar.
Risken är förståss uppenbar att det då uppstår en attityd bland dykare att inte dela med sig av bra vrak, att arkeologerna ska bli de sista som får kännedom om de nya vraken.
Sidescan sonar finns nu här för att stanna och klockan kan inte vridas tillbaka, så hur löser man dilemmat att det aldrig varit lättare än nu att hitta nya vrak? Som Östersjödykare är man ju förmodligen både intresserad av marinhistoria och att få möjlighet att dyka på bra vrak i framtiden.
«TILLBAKA
Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:
Svar: