Namn: Lösen:

Sjunkna skogar i Blekinge och Skåne.11.000 år

(Läst 1 258 gånger.)

Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!
Anmäl detta inlägg till våra moderatorer

Rapport från Arkeologimöte Sölvesborg 11/11

En del av er läste förmodligen om arkologimötet i Sölvesborg förra Lördagen.
http://www.dykarna.se/forum/response.asp?id=202995&main_Id=202995&catId=0

Här kommer en mycket kort sammanfattning av det mycket intressanta programmet. Tyvärr är dom tidningsreferat som finns, endast för betalande läsare av lokaltidningarna.

Kustbevakningen berättar om sin verksamhet, fornminneslagar, och den nya utbildning av hjälmdykare som påbörjats inom Kustbevakningen, för att bättre klara Kustbevakningens arbetsuppgifter.

Länsstyrelsen berättar och visar rapport om dom Side-Scan sonarundersökningar son genomförts bland ann at vi vrakkyrkogården i Djupesund, samt längre in i hamnområdet.

Helt otroligt hur mycket intressanta vrak som finns i ett så begränsat område, och hur lite som egentligen är utforskat.

Länsstyrelsen presenterar sin nya och än så länge tomma databas Maria, över Maritima lämningar, skall användas både av olika myndigheter och allas om vill uppdatera uppgifter om lämningar i vatten.

Sjunkna skogar.
På många platser i Blekinge och även Skåne kusten förekommer att fiskare får upp stora tallstubbar i fiskredskap. Många har trott att dessa kommer från någon dumpning av byggtippar eller att dom kommit flytande från andra kuster.

I själva verket kommer dom från dom stora tallskogar som fanns där det nu är vatten med 15-80 meters djup.

När inlandsisen senaste gången för 11.000 år sedan drog sig undan, tippade Skåne och Blekingekusten så att skogsmarken försvann i havet.
På vissa platser i Blekinge kan man finna dessa lämningar på 10-15 meters djup, I Skåne djupare.

Så om du råkar simma på en gammal stubbe under ett dyk i dessa områden, bör du visa respekt för dessa imponerande 11.000 år gamla lämningar.

Senaste vrakfynden.
Lasse Einarsson som är dykande arkeolog på Länsmuseet i Kalmar, men som även har Blekinge som arbetsfält, berättade om dom föreberedande fältundersökningar som skett på två platser i Blekinge,
Det ena vraket är ett mycket gammalt lastfartyg, och det andra är ett fartyg, med spetsig för och akterstäv (vikingaskepp?).

Fortsättning följer nästa år när det gäller dessa två vrak.

En av dom som letade rätt på det senaste fyndet, berättade om sitt intresse av att följa upp dom muntliga berättelser han hört om ett åldrigt skepp i en vik, och om alla dom gånger han letat med vattenkikare, utan att hitta något.

Men till sist kom vraket fram ur sitt gömställe av dy, när några sund muddrats upp, så att gammal dy flyttade på sig, och vraket åter framträdde på botten efter att länge varit dolt.
Med all säkerhet kommer vi att få veta mera om fyndet.

Ett förslag till Dig.
Varför ligger du och dina kamrater och gör 100 dyk i följd på ställen som Björkvik, Skår, OKG eller andra platser där det gjorts kanske 1000 dyk, och där allt är utforskats in i minsta detalj.

Jag föreslår att du tar kontakt med det lokala hembygdsmuseet, eller andra som känner till intressanta platser där sjöfart, handel förekommit sedan mycket lång tid. Och sådana platser fiunns överallt i Sverige
Börja dyka på sådan plats och läs gärna mera om dessa platser. Och du kommer förmodligen natt tycka det blir mera spännande ju mera du lär dig om platsen.

Jag vet att det finns många lokala grupper som redan gör så och kanske vi kan få mera berättelser hur dom går till väga för att dokumentera det gamla Sverige.

Björn Carlsson
Björn Carlsson
2006-11-18 09:40:33
3 354 postningar

mail 
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Sjunkna skogar i Blekinge och Skåne.11.000 år Björn Carlsson 2006-11-18 09:40
svara Sv: Sjunkna skogar i Blekinge och Skåne.11.000 årCalle Lundin2006-11-18 10:28
svara Sv: Sjunkna skogar i Blekinge och Skåne.11.000 årJens Lindström2006-11-18 12:31
svara Sv: Sv: Snapphanarna i SmålandBjörn Carlsson2006-11-18 12:58
svara Landhöjning/sänkningMikael Blom2006-11-18 18:03

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: