Namn: Lösen:

Städning.

(Läst 1 585 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Storstädning bland korallreven

PHUKET Flera hundra dykare, många av dem utländska turister, gav sig på lördagen ut bland korallreven i södra Thailand för att städa bort hundratals ton skräp som samlats där efter flodvågskatastrofen.

Maitree Duangsawasdi, chef för den thailändska myndigheten för havs- och kustresurser, beräknar att bara omkring tio procent av de ungefär 78 kvadratkilometerna korallrev i Andamansjön skadades av jordbävningen och flodvågorna den 26 december.

Men enorma mängder skräp som samlats på havsbottnen och bland korallerna kan på sikt vålla stora skador och störa korallernas återväxt.

Värst är läget kring Phi Phi-öarna sydost om Phuket, där man beräknar att det finns 1 000 ton skräp i havet och 7 000 ton på land. Phukets västkust slapp något lindrigare undan, men även där finns det hundratals ton skräp som måste bort.

Nu måste havet och stränderna städas innan monsunregnen börjar i april, för regnen för alltid ut mer skräp i havet, och i så fall kan de redan ansträngda korallreven få bestående skador, säger Maitree.

Storstädningen har redan börjat på Phi Phi och startade på lördagen utanför Phuket. I februari beger sig dykarna till Krabi och Phang Nga.

När båtarna styrde in mot land, var de fyllda med stora sjok av korrugerad plåt, betongklumpar från sönderslagna hus, ölflaskor, fiskegarn och all annan sorts bråte.

Korallstädningen i Thailand stöds av FN:s utvecklingsprogram UNDP, som har tillhandahållit utrustning. UNDP har slagit larm om att vissa korallrev täcks av stora mängder sediment och att sanden måste forslas bort för att inte korallerna ska dödas. /TT-AFP
//T
Thobias Lomyr
Thobias Lomyr 2005-01-15 11:35:41
720 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Städning. Thobias Lomyr 2005-01-15 11:35
svara Sv: Städning.Tomas Olsson2005-01-15 12:43
svara Sv: Sv: Städning.Jonas Pavletic2005-01-15 12:58

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: