Namn: Lösen:

Svartfotsvraket, visa hänsyn?

(Läst 1 494 gånger.)

Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!
Anmäl detta inlägg till våra moderatorer
Hej

Angående dykning vid Svartfotsvraket, vid Djuröbron, Stockholms skärgård.
http://www.dykarna.nu/dykplatser/djurobron-svartfotsvraket-2.html

De flesta som dyker vid Svartfortsvraket tänker säkert på det här. Tyvärr finns det dock dykare som ställer till det för de som bor i området, särskilt för de som har sin båtplats nästan ovanpå vraket.

NU när högsäsongen för dykning, båtliv och bad kommit igång så gäller det att vi som dykare är lite extra tänksamma på hur vi agerar.

Tänk på att de som har sin båtplats där i praktiken måste manövrera rakt över vraket. Dels är det ordentligt farligt för dykare att vistas nära motorbåtar som kanske inte ser dykarna, det kan även framkalla rejäl oro hos båtförare som kanske måste manövrera utan att kunna veta om det råkar finnas nån dykare i propellerns väg.

Pratade nyligen med en som har båt i viken, just oron över att inte veta om det finns dykare i vattnet var en sak som kom fram. Det är kanske inte så kul att spana av området efter dykare, men just som man lagt i växeln för att backa ut så ploppar en förvånad dykare med återandningsapparat (dvs nära omöjlig att upptäck från ytan) upp nån meter från propellern.

Eller att en dykare ploppar upp lite slumpmässigt ute i frivattnet just som en småbåt kommer körande.

Så snälla, dyk inte på denna plats utan ytorganisation, särskilt inte under högsäsong för småbåtarna. Jag tycker tom att det är tveksamt att dyka där under högsäsong även om man har ytorganisation och dykflagga. Om man nu ska göra det så bör man verkligen prata ihop sig innan och se till att ytorganisation och dykarna är beredda på att prata med och lyssna på de som har sina båtar där, ifall båtfolket dyker upp mitt under pågående dykning. Det är inte rimligt att tex spärra av viken med en dykflagga och förvänta sig att alla med båt snällt ska sitta och vänta på att dykarna roat sig så de kan angöra sin hemmabrygga.

Sen har vi det gamla vanliga om att inte bre ut sig med sina prylar över hela bryggan eller blockera och kladda ner alla bänkar o sittplatser som om det vore ens eget vardagsrum.

Svartfotsvraket kan vara en trevlig dykplats, men tänk på att sikten oftast är bäst där på vinterhalvåret.

Om vi är schyssta mot lokalinvånarna undviker vi prat om dykförbud och ont blod, särskilt sådant som i värsta fall kan uppstå från tex en propeller i huvudet...

Anders Puranen
Anders Puranen
2016-05-09 21:50:04
2 416 postningar

mail 
Stäng »

Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Svartfotsvraket, visa hänsyn? Anders Puranen 2016-05-09 21:50
svara Sv: Svartfotsvraket, visa hänsyn?Mattias Robertsson2016-05-10 14:04
svara Sv: Svartfotsvraket, visa hänsyn?Johan Ström2016-05-10 23:16

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: