Namn: Lösen:

Svensk världsrekord i fridykning

(Läst 5 288 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Nytt världsrekord i fridykning 
Första svenska världsrekordet i djup fridykning.

Egypten 5 okt 2010 

Annelie Pompe, Sverige, fridök på ett andetag ned till 126 meter under ytan i disciplinen Variable weights. En kategori där du dras ned av vikter och simmar upp av egen kraft (liknar den typ av fridykning som kan ses i filmen "The Big Blue"). 

Rekordförsöket gjordes i Röda havet i Egypten hos "Only one apnea center" i Sharm el Sheik. Rekordet har ratificerats av den internationella fridykningsorganisationen AIDA.
Försöket var slutet på en 14-dagarsperiod med dagliga dyk för att vänja lungorna till större djup. Annelie satte djupet till 126 meter på andra rekordförsöksdagen och gjorde ett dyk som varade 3.16, varav 1.20 var nedstigning.

Vattentemperaturen var 28 grader och sikten 30 meter. Vikten av släden var 25 kilo och Annelie hade på sig en 5 mm tjock våtdräkt och vattenfyllda simglasögon med apnealinser och en näsklämma från Trygons. Säkerheten bestod av djupa säkerhetsfridykare och ett anti-ballast system redo att släppas (detta kan dra upp släden och repet som Annelie är fäst vid med en kort livlina).Två trimix dykare från Tekstreme.com var på "stand by" vid ytan. 

I Sveriges kalla gröna vatten en månad före försöket i Röda havet gjorde Annelie ett svenskt rekord i disciplin "no limit" där hon sänktes på en släde till 102 meter och drogs upp av en luftfylld ballong. Under träningen för detta försök gjorde hon många grundare dyk varav ett där släden övergavs på djupet och Annelie var tvungen att göra en oväntad uppstigning genom att dra sig upp från 85 meter i kolsvart vatten.
Organisationen Fridykning.se och Juniordykarna arrangerade detta rekordförsök.

Annelie Pompe är nu världens andra djupaste kvinna. Hon har planer på att försöka slå det, sedan 7 år gällande världsrekordet på 160 meter som innehas av Tanya Streeter.

I sin ambition att bli både djupast och högts i världen kommer Annelie att försöka bestiga Mount Everest i maj 2011. Hon har redan klättrat flera gånger över 8000 meter och är sannolikt redan nu den högsta / djupaste kvinnan på jorden och har förvånats över likheterna i de olika utmaningarna: de låga syrenivåerna, det hårda arbetet för lungorna och det fokus som krävs för att hålla koll på riskerna.

"Mitt liv är fyllt med rep som antingen går upp eller ner", säger Annelie som anser att berg och hav är de platser på jorden där den största friheten kan hittas, bortsett från de buddhistisk meditationsretreats hon besöker varje år.
I hennes dagliga liv är hon personlig tränare/ coach, fridykningsinstruktör, ibland tillsammans med sin tränare Sebastian Näslund (också en ivrig fridykare).

Annelie vill offentligt tacka sina sponsorer Fishermans Friend och Tierra och organisationen Fridykning.se där hon är aktiv som instruktör. Hon vill också uppmärksamma välgörenhetsorganisationen WaterAid.org som strävar efter att förbättra tillgången till vatten i världens fattigaste samhällen. Hon uppmanar alla som vill att ge ett bidrag till den angelägna katastrofen i Pakistan.

Dyket filmades av BlueEyeFX.
Foto saknas
Sebastian Näslund 2010-10-05 20:05:06
67 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Svensk världsrekord i fridykning Sebastian Näslund 2010-10-05 20:05
svara Sv: Svensk världsrekord i fridykningRikard Bremer2010-10-05 20:23
svara Sv: Sv: Svensk världsrekord i fridykningFredrik Laitinen2010-10-05 21:20
svara Pompe siktar ännu djupareAndreas Kron2010-10-06 15:46
svara RÄTTELSESebastian Näslund2010-10-11 07:22
svara Sv: Grattis!Andreas Nilsson2010-10-11 09:14

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: