Namn: Lösen:

Uppsägning hotar unik dokumentation på Väderöarna

(Läst 2 142 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

VÄDERÖARNA

Bottenytor i Väderöarkipelagen har fotograferats i drygt 40 år och dokumentationen ses som en unikt lång serie.

Nu äventyras fortsättningen eftersom projektet sagts upp från den stuga det hyr på Storö. Fastighetsverket vill hyra ut den som konferenslokal.

– Uppsägningen slår undan benen för vår verksamhet fullständigt. Det blir jättesvårt att bedriva den utan en fast bas, säger Hans Ellmén från ideella föreningen Projekt Väderöarna.

Fotograferingen sker året om och bra väder måste kunna inväntas för dykningen. Viss utrustning förvaras i stugan och på Storö där projektet också svarar för en utställning om det marina livet. Förutom fotodokumentationen är information i olika former ett huvudsyfte med projektet.

Inleddes 1969

De tog i mitten av 1980-talet över den dokumentation som marinbiolog Tomas Lundälv inledde 1969 och utökade samtidigt fotograferingen till nya stationer. Lundälv ser fotoserien som den längsta, kända marinbiologiska observationen i landet.

Nu är den i fara. Projekt Väderöarna och Göteborgs räddningstjänsts dykare är två hyresgäster som Fastighetsverket sagt upp i syfte att kunna hyra ut deras hus till Väderöarnas värdshus, som konferenslokal respektive vandrarhemsboende.

– Beklagligt om dokumentationen inte kan fortsätta men de kan ju ta in på vandrarhemmet i fortsättningen, säger Anders Eydal, Statens fastighetsverk som vill utveckla Väderöarna som besöksmål.

– Skamligt att säga upp en sådan förening till förmån för privat verksamhet, anser Karl-Allan Nordblom, företrädare för en av de familjer, lotsättlingar, som hyr övriga tre hus.

Sägs upp

Han befarar att alla kommer att sägas upp så småningom och att den kunskap de bär med sig om Väderöarna och lotsverksamheten därmed försvinner från Storö.

– Intentionen är inte att nu säga upp alla men kanske någon mer, säger Eydal.

Åretruntservice

Han vill åstadkomma bättre åretruntservice för öns och naturreservatets besökare och uppger att exempelvis dagens toalösning är undermålig.

Förhoppningen är att sommaren 2014 ha klart ett nybygge med toa, dusch, avsaltning av vatten, avloppsrening och utrymme för sophantering i östra hamnen. Tanken är att värdshuset, som i fjol tog över gästhamnsdriften, ska driva hamnverksamheten och hyra den nya anläggningen. Fastighetsverkets femmiljonersinvestering är tänkt att finansieras med dessa hyresintäkter samt stöd från kommun och länsstyrelse.

– Det är bara värdshuset som kan ta hand om hamnverksamheten och så sett är det väldigt viktigt för oss i detta skede, säger Eydal.

Fakta:
Digitalisering planeras nu

Tomas Lundälv fotograferade under 18 år, från 1969 och fyra gånger per år, ytor på en station vid Stora Sundskär. När Projekt Väderöarna tog över etablerades även två nya ­stationer, vid Knappen och Bot, som besökts två–fyra gånger årligen. Varje station omfattar en mängd hårdbottenytor på olika djup. Stereofotografering gör det möjligt att ta fram 3D-bilder lättare och bedöma olika organismers tillväxt. ­Ansträngningar görs nu att finansiera en digitalisering av det unika materialet.

http://bohuslaningen.se/nyheter/tanum/1.1932297-uppsagning-hotar-unik-dokumentation
Lennart Gustafsson
Lennart Gustafsson 2013-02-06 19:05:28
280 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg Uppsägning hotar unik dokumentation på Väderöarna Lennart Gustafsson 2013-02-06 19:05
svara Sv: Uppsägning hotar unik dokumentation på VäderöarnaCarl-Johan Bruno2013-02-06 20:27
svara Sv: Uppsägning hotar unik dokumentation på VäderöarnaJesper Ekvall2013-02-07 16:49
svara Sv: Uppsägning hotar unik dokumentation på VäderöarnaMichael Andersson2013-02-11 19:08
svara Sv: Sv: Uppsägning hotar unik dokumentation på VäderöarnaTomas Nilsson2013-02-11 19:57
svara Sv: Publikationer?Sten Meyer2013-02-11 21:58

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: