Namn: Lösen:

Fler tipsDu måste vara inloggad för att skicka mail!

Kan dela din uppfattning om att räkna fensparkar hela dyket inte är så jättespännande verksamhet, och att man hellre lägger tid och uppmärksamhet på att titta på det som finns under vattnet, så här kommer fler tips för att göra det lättare (tyvärr så hjälper ju inte alla vid det dyk du beskrev som exempel):

1 NYTTJA BOTTENKONTURER OCH KOMPASS
Anta att du simmar längs en kustlinje som inte är rak. Du kan då gå i längst ut på en udde, som exempel en udde i västlig riktning, och simma åt ena hållet, i det här fallet mot sydöst. Du kan då på hemvägen hitta relativt rätt, genom att följa en djupkurva, se när kompassen visar att du simmar i rak nordlig riktning, varvid du bör vara utanför udden. Detta förutsätter ju självklart att kurvan inte är för stor (kurvan blir ju dessutom större ju längre ner du går), eftersom transportsträckan norrut blir allt för lång. Även en allt för kurvig kustlinje skapar ju också problem, eftersom det blir flera sträckor i samma vädersträck (om du förstår vad jag menar). En spetsig udde och i övrigt raka stränder är klart att föredra.
Notera att bottenkonturen kanske inte framgår på ytan, så titta gärna på ett sjökort före dyket.

2 REFERENS VID/ÖVER YTAN
Försök att hitta en bra referens nära/över ytan, som du kan uppfatta under vattnet, ex en brygga, en stor klippvägg, en bro eller liknade. Planera sedan dyket så att du på hemvägen simmar nära ytan vid strandens så att du kan uppfatta denna referens. Alla ledtrådar till din position finns inte på botten, ibland kan det var bättre att titta uppåt.

3 SKAPA EN FÅNGLINJE
Simma rakt ut från stranden och lägg ut en sjunklina på botten. På hemvägen simmar du grundare än den yttersta punkten på linan, och du kan hitta rakt på din referenspunkt. Har du inget fastsatt i änden så bör du kunna dra upp linan utan att simma ut till änden på djupet igen och på så sätt skapa en dålig dykprofil.

4 TID ELLER LUFT SOM REFERENS
För att slippa räkna fensparkar, använd tid eller luftförbrukning som referens istället. Det skapar förvisso problem vid strömt vatten, då man simmar olika effektivt åt olika håll. Men kan man ju även utnyttja förhållandena till sin fördel. Anta att du använder luften för att skapa dig en uppfattning om var du är. Du simmar längs en strand, och planerar att simma lite djupare ut åt ena hållet, för att sedan simma hem grundare. På djupet så kommer du att dra mer luft än på den grunda delen. Därför så kommer du simma längre när skall hem. Om du då (på hemvägen) simmar mot strömmen, och vet att du kommer simma längre på vägen hem (dvs simma förbi din uppgångsplats) så är det ju sedan bara att driva med strömmen tillbaka till uppgångsplatsen när ni gått upp på ytan. Det bryter förvisso mot principen att man skall simma mot strömmen när man simmar bort, så att man vet att man orkar hem igen, men skulle vara en trevlig metod där det är starka ytströmmar på ytan som du kan undvika när du är nere på botten (men då måste man ju veta lite om förhållandena på platsen förstås).
Alternativt så kan du ju räkna ut din luftförbrukning, och med den planera ditt dyk då du vet hur mycket luft du förbrukar på olika djup, och med den som hjälp kan räkna ut hur mycket luft du skall förbruka på vägen ut på det större djupet, och hur mycket du skall förbruka på vägen hem, för att de skall motsvara samma sträcka. Med den metoden ställer dock evt ström till lite mer, eftersom du måste veta hur mycket du förbrukar vid olika arbete, men i strömlösa vatten som en insjö så skulle det fungera bättre.

5 UPPSKATTA AVSTÅNDET
Försök uppskatta avståndet allt eftersom du simmar. Även om du skulle göra en 20% felbedömning, så ger det bara ett fel på 20 m vid 100 m simning, och 40 m vid 200 m simning. Eftersom ni är två när ni dyker, så borde ju ni tillsammans klara av att hålla den marginalen om sikten inte är allt för dålig.

6 KÄNNA IGEN DETALJER PÅ BOTTEN
Titta efter detaljer på vägen, och simma på samma djup på vägen hem, och titta då efter de detaljer som ni såg p vägen ut.

7 FÖRENKLA OCH SÄKRA RÄKNINGEN
Om du har problem att räkna fensparkar ett helt dyk utan att komma av dig, så räkna tillsammans med din parkamrat. Stäm av med varandra under dyket med överenskomna handsignaler, så att ingen kommit av sig, och om den ena gjort det, så kan i ta upp det från det värde den som inte kommit av sig hade (med hänsyn till era individuella avvikelser, dvs olika antal fenspark för samma sträcka). Ni kan ju också turas om att räkna, men räkna då samma antal hem som ni räknade ut, så att inte den ena räknar ut, och den andre hem (individuellt antal fenspark för samma sträcka….).
Vidare så kan du använda något för att hålla reda på vissa tal, så att du inte tappar bort dig helt. Exempelvis så kan du göra att snöre med ett antal knutar på. Snöret håller du i din hand under dyket (hindrar ju inte att den sitter fast i utrustningen för det). För varje 10-, 20- eller 100-tal (eller vilken intervall du nu vill) fensparkar du gör, så flyttar du ditt grepp förbi en knut. På så sätt så tappar du aldrig mer än ett intervall om du kommer av dig, eftersom du alltid kan börja om vid det intervall som den senaste knuten indikerar.
Om du är rädd att tappa snöret och minnet av hur många det var samtidigt, så kan du ju sätta ett antal snörlås på ett snöre istället. Då bevaras noteringen även om du tappar greppet.
Metoden gör det även lättare att räkna, eftersom du slipper tal som 112, 113, 114… då du helt enkelt har möjlighet att börja om på 1 efter varje intervall.

8 ENKEL KURS UT OCH HEM
Du kan ju också välja att bara simma i en rak kompassriktning ut, och gå på den motsatta hem (kanske med en liten parallellförflyttning på några meter för att slippa se samma stenar igen. Självklart svårt när det är sidoströmmar inblandade.

9 ANVÄND SILTEN
Om det inte är allt för strömt så brukar ju det slam man rör upp när man dyker, vara en bra vägledning på vart man varit, eller inte varit tidigare. Om du simmar längs botten ut till det större djupet och på hemvägen simmar grundare, så finns sannolikt en dimma på platsen där ni simmade ner, som avslöjar att ni är tillbaka vid start – funkar dock inte alls vid strömt vatten.

10 SÄTT ATT UNDVIKA TILT PÅ KOMPASSEN
För att inte tilta kompassen, så rekommenderar jag att ni löser det så att ni kan ha den i handen när ni använder den. Den är då lättare att hålla vågrät när ni simmar, än om den sitter på armleden. Vill ni i alla fall ha den på armleden, så dra inte åt den för hårt, utan låt den vara lite lös, så att ni kan vrida den till den mest behagliga vinkeln på armen.
Själv har jag min kompass monterad på en jo-jo, så att den sitter på kroppen när jag inte använder den, och kan hålla den i handen när jag använder den. För detta rekommenderas att man använder en svag jo-jo (dvs ex inte en Cetacea ”High Force”) eller en som man kan låsa, så att man inte hela tiden måste hålla emot en stark fjäder.
Om jag antar att din lilla ”reservkompass” är av en modell avsedd att sitta på armband, så skulle jag föreslår att du syrfast den på ett litet resår som du trär på pekfingret. Du kan då ha den lätt synlig och lätt vrida den i en viken som gör den lätt avläsbar utan tilt, men samtidigt lätt att vrida undan när man gör annat.

Bäst av allt är nog att göra en kombination, så att du har flera metoder som vägleder dig rätt, och som avslöjar när du har kommit fel.

Hur som haver, så är det nog svårt att hitta tillbaka rätt utan att lägga lite möda och uppmärksamhet på orienteringen – tyvärr. Bara att träna, träna, träna, träna, träna….

Dyk Väl
Pär Ahlgren

PS
Pär Ahlgren
Pär Ahlgren 2003-06-27 11:13:00
2 606 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg UV-navigation Martin Sundell 2003-06-27 09:54
svara Sv: UV-navigationJoakim Brosten2003-06-27 10:18
svara Sv: Sv: UV-navigationDan Berg2003-06-27 10:58
svara Sv: UV-navigationHenrik Jonsson2003-06-27 10:39
svara Fler tipsPär Ahlgren2003-06-27 11:13
svara Sv: Fler tipsMartin Sundell2003-06-27 12:33
svara Så någon orkade...Pär Ahlgren2003-06-27 12:44
svara Man kan oxåRichard Åhnberg2003-06-27 15:04
svara Sv: UV-navigationFredrik Ljung2003-06-28 01:45

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: