Namn: Lösen:

VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUAN

(Läst 3 878 gånger.)


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Vi skulle vilja skicka ut en varning till alla som tänker sig åka och dyka i Komodo (Labuan Bajo), Indonesien. Vi var där i Augusti 2011 och hade bestämt oss för att göra en ”live abroad” under 4 dagar (ett mycket bra sätt att se dessa vatten) och hittat dykcentret Danny’sss diver (Ägare: Daniel Yusuf). Innan vi stack iväg på vår dyktripp så satte vi oss ner med Daniel under ca 2-3 h och pratade/frågade om de var PADI certifikerade, om deras säkerhet, om deras dykerfarenhet, deras båt, deras utrustning, deras dyk guider etc….allt vi kunde komma på att fråga bara för att vi ville få ut det bästa ur dykningen (det är ju ändå ganska dyrt och vattnen kring Komodo är lätt förädiska). Daniel verkade vara väldigt duktig trevlig och seriös vid tidpunkten för bokningen och vi trodde på allt som han sa, men vi skulle vetat bättre! Resan slutade i smärre katastrof! Daniel lovade oss en erfaren divemaster som guide med utmärkt kunnighet om Komodos vatten. Han lovade oss även god säkerhet på båten och så vidare…vi såg inte röken av detta!
Små saker som vi kan klaga på: Vi hade tyvärr ingen dykklocka under den här perioden, så vi blev lovade att de skulle ta med en extra klocka till oss som vi kunde använda under våra dyk, men den fick vi aldrig. Vi blev lovade en ”säkerhetsballong” vid uppgång, men denna användes inte, vi fick fel storlekar på våra BCDs så vi var tvungna att dyka med 2 storlekar för stora första dyket, två regulatorer läkte medans gav motstånd när man andades i den, vi försökte få besättningen att kontakta ägaren (Daniel) när saker började gå fel (vi frågade SÅ många gånger under vår tid på båten!), de svarade dock alltid att de hade dålig kontakt med fastlandet och de skulle pröva lite senare…de provade aldrig!
Det visade sig när vi väl var ombord på båten att divemastern (Daniels bror, nuvarande bosatt I Tyskland men var på semester vid Komodo= väldigt billigt för Daniel antar vi!) inte hade någon slags ide vad det var han höll på med! Han kunde knappt undervattenstecknen. Vi kände oss som de mest erfarna dykarna (vi är advanced divers med runt 60 dyk I olika typer av vatten, så inga rookies, men heller inte erfarna nog att ta oss an Komodos vatten på egen hand!) Iaf så hade han ingen divemaster certificate, han hade inte dykt mer än ett fåtal gånger under en period på 8 år och dessutom hade han INTE dykt dykplatserna förut (han frågade den icke dykande kaptenen på båten om hur han skulle utföra dyken). Om han hade dykt dem, bara 1-2 ggr!! Han gav oss heller ingen genomgång till dyken och om vi frågade vad vi kunde se under vattnet så svarade han FISKAR!! Första två dyken var han bakfull och fick slut på luft väldigt snabbt så dyken blev väldigt korta…
Det är så lätt att vara efterklok, men vi borde verkligen ha åkt tillbaka redan efter första dyket…nu känner vi oss mest dumma! Men vi var långt ute på havet och om vi hade åkt tillbaka så skulle vi inte haft tid att hitta ett annat dykcenter och hunnit ut igen eftersom vi hade kort om dagar. Vi försökte dessutom få kontakt med ägaren så att de kunde skicka ut en annan guide, men som sagt, deras ord vara bara lögn.
Då Komodovattnen är tuffa med väldigt farliga strömmar, så ljuger vi inte när vi säger att han nästan tog död på oss! Planering av dyken var fruktansvärda, tex så stannade vi under ett dyk alldeles för djupt under alldeles för lång tid (21-24 m i ca 30 min även fast de lovat att vi inte skulle göra några decompression dives), vi var tvungna att gå väldigt lugnt upp=Olle+ divemastern själv fick slut på luft, det här skedde trots att vi hela tiden visade hur mkt luft vi hade kvar och dessutom försökte få divemastern att börja gå upp då vi kände att vi varit nere för länge på djupa vatten. Vi fångades även av KRAFTIGA, KRAFTIGA strömmar 2 av våra dyk. + divemastern lämnade oss ensamna i vattnet under ett tillfälle och gick upp ensam.
Det slutade med att Sofia fick dykarsjuka. Detta efter tredje dyket för dagen och väl i vattnet så visade divemastern Olle att dykarklockan sade ”No dive”!! Därför tecknade Olle till att vi skulle börja gå upp. Innan vi hunnit så långt fångades vi av en fruktansvärt kraftig ström (vi hade innan dyket sagt att vi inte litade på honom och därför ville ha ett enkelt dyk, och det skulle vi få lovade han, det mer än något annat visade att han inte kunde vattnen alls!). I denna ström så blev Sofia kastad upp väldigt väldigt snabbt och vi fick kämpa på botten för att inte bli bortspolade. Väl på ytan fick divemastern sig en riktig utskällning och sekunden efter började Sofia känna hur det började sticka i benet. Varken divemastern eller besättningen hade en aning om vad de skulle göra och de visste inget om dykarsjuka. Båten hade inget syre eller annan försa hjälpen! Divemastern ville faktiskt att vi skulle dyka igen dagen efter…PUCKO! Lyckligtvis var dykarsjukan väldigt mild (men inte mindre läskig) och Sofia kände aldrig smärta, bara känningar som stickningar, domningar och krypande känsla…så vi visste inte om det var dyksjuka eller något annat.
Väl tillbaka i Labuan Bajo gick vi runt till de olika dykcentren som fanns för att få råd och fråga om det verkligen kunde vara dykarsjuka, vilket det var enligt dem. De sa också att Sofia borde ha fått syre på en gång och helst redan skulle vara i tryckkammare.
Vi ville prata med Daniel, ägaren själv för att berätta om vår besvikelse over att satt oss i den situation vi hamnade i, hur lurade vi kände oss och hur tusan han tänkt när han skickat iväg oss med en okunnig ickecertifierad person, varför han gjort det han gjort och dessutom ville vi berätta att vi inte tänkte betala det belopp han begärt för turen (han hade dock redan fått 80 % av pengarna). Först pratade vi med honom via telefon och så fort vi nämnde att han inte skulle få alla pengar så blev han helt tokig! Började skrika och hota oss och sa att vi aldrig skulle lämna Labuan Bajo om vi inte betalade honom. Sofia sa att vi ville prata med honom ansikte mot ansikte och han var tillslut villig att träffa oss vid dykcentret. Väl där möttes vi av Daniel tillsammans med 7 karlar som stod runt honom. Han var väldigt offensiv, skrek och hotade oss något fruktansvärt, att vi skulle passa oss för vi förstod inte vilken makt han hade i staden, och att vi var dumma som trodde vi kunde komma och sätta oss upp mot honom. Om vi inte betalade skulle vi aldrig lämna Labuan Bajo, sen slog han Sofia…i ansiktet!!! Han skulle säkert fortsatt om inte Olle och en annan karl gått emellan. Vi rusade där ifrån och fick råd av vårt hotell att vi skulle gå till polisen (vi tvivlade på om detta skulle hjälpa dock). Iaf gick vi dit och det första vi ser är Daniel som sitter och småpratade och skrattar med polisen!! När han såg oss (vi var rätt förtvivlade vid det här laget och tårarna flödade) betedde han sig som om inget hänt, lade på ett flin, frågade varför vi såg så ledsna ut, vad hade hänt!! FRUKTANSVÄRT LÄSKIGA MAN!! Polisen var självklart på Daniels och dykcentrets sida (han var ju indonesier!) och de verkade ju väldigt bundis, Då vi var väldigt rädda och visste inte vad som skulle hända om vi inte betalade de sista pengarna så slutade det med att vi betalade…
Vi tror faktiskt att Daniel själv är en bra dykare och om han hade varit med på båten så skulle upplevelsen vara en helt annan. Men gjort är gjort och han bär ensam ansvaret. Han borde veta bättre än att skicka ut folk med oerfarna guider och han borde aldrig låta sådant här hända! Han var inte kunnig nog att veta vad dykarsjuka var föresten…
Vi hoppas verkligen att ni verkligen läser detta och tänker efter innan ni bokar med detta dykcenter. Som vi ser det borde man ABSOLUT INTE stödja denna typ av center!! Vi gick runt bland de andra dykcentren i Labuan Bajo efter händelsen och vi lovar er att det finns så många bättre dykcenter I Labuanbajo, som är säkrare, kunnigare och samma prisklass! Välj ett av dessa istället!
Tack för att ni läst vår berättelse, vi hoppas att den kommer till nytta för andra!
Med vänlig hälsning
Sofia och Olle
Foto saknas
Sofia Söllvander 2011-08-16 15:25:45
2 postningar

mail 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

 Visa alla svar

Huvudinlägg VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUAN Sofia Söllvander 2011-08-16 15:25
svara Sv: VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUANPeter Östman2011-08-16 16:20
svara Sv: Sv: VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUANMartin Larsson2011-08-16 17:44
svara Sv: Sv: Sv: VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUANJohan Isaksson2011-08-16 18:15
svara Sv: VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUANJonas Falk2011-08-16 19:58
svara Sv: Sv: VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUANErik Tjäderqvist2011-08-16 20:33
svara Sv: VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUANLinda Weinmer2011-08-16 21:13
svara Sv: Sv: VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUANAnders Vilhelmsson2011-08-16 21:47
svara Sv: VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUANUlf Meyer2011-08-17 01:05
svara Sv: VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUANTomas Persson2011-08-17 09:41
svara Sv: Sv: VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUANThomas de Richelieu2011-08-17 16:08
svara Sv: VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUANPelle Macs2011-08-22 10:58
svara Sv: Sv: VARNING, DYK INTE MED DANNY’SSS DIVER, LABUANSofia Söllvander2011-08-22 17:29

«TILLBAKA

Svara på detta inlägg
Vi ber dig följa de riktlinjer som beskrivs under Netiquette. Rubrik:

Svar: