Namn: Lösen:

Luftdiffusion - ett experiment inspirerat av Harm


Min teori är att en luftficka under vatten långsamt kommer att diffundera via vattnet upp till vattenytan.

En luftficka under vattnet kommer aldrig kunna nå ett jämviktsläge med vattnet det står i kontakt i, eftersom vattnet även står i kontakt med vattenytan vid havsnivå. Mängden löst gas bestäms således av partialtrycken vid havsnivå. I en luftficka under vattnet kommer totala trycket alltid vara högre än 1 bar, och således kommer det ske en vandring av gas från luftfickan ner i vattnet. Vattnet avger sedan gasen vid ytan.

I detta fall så är "havsnivå" lika med vattenytan i baljan, och luftfickan är luften inne i glaset. Genom att fotografera glaset så kan luftfickans höjd mätas.
Album Till album  Till presentation   Visa som bildspel Visa som bildspel   Tipsa en vän  


Du måste vara inloggad för att skicka mail!
En balja vatten, ett uppochnedvänt glas, tre plastkorkar och ett stycke bly är allt som behövs för detta fantastiska experiment. (Johans dekoflaska till höger har inget med experimentet att göra)
280
Mätning av luftfickan görs genom att fotografera glaset.
318
Så här ser mätdata ut efter 3 dygn. Notera att den inledande ökningen beror på alla små luftbubblor som först bildas i kranvatten som spolas upp.
244
Förändring efter ca 5 dygn. Ser lite lustigt ut! Börjar misstänka att den dagliga variationen av nominellt lufttryck kanske har lite väl stor inverkan.
148
Detta är den slutliga grafen av experimentet, för tillfället. Jag behövde min plastback för en dykutfärd!
134
Kommentarer

sida 1 av 1.      Totalt 1 kommentarer.

Anders Puranen 2007-04-22


Men vore det inte bättre med ett säg cylindriskt glas? Konformen gör att den avlästa förändringen blir olinjär.Skrivet av: Anders Puranen epost 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


1

Kommentera albumet