Namn: Lösen:

Teneriffa 2008


Sex dyk vid Los Cristianos på Teneriffa. Kanarieöarna är förmodligen något underskattat som resmål för dykare p g a den rådande massturismen och för att det är lika långt som till Röda Havet. Jag använder en Canon G7 kompaktkamera i Canons eget uv-hus.
Album Till album  Till presentation   Visa som bildspel Visa som bildspel   Tipsa en vän  


Du måste vara inloggad för att skicka mail!
Grön havssköldpadda (Chelonia mydas) är en av endast sju existerande arter havssköldpaddor.
125
Likt samtliga andra havssköldpaddor är den gröna havssköldpaddan hotad. Främst är det exploateringen av stränder (för äggläggning) men även fisknät och trålar där de drunknar.
122
Den gröna havssköldpaddan är den näst största av havssköldpaddorna.
101
En av sköldpaddorna smög sig upp bakifrån och bet mig i fingret där vigselringen satt. "Det händer" sade utfärdsledaren, "han tror att ringen är mat". Slutsats: Gift er inte.
153
Käkarnas utformning samt antalet sköldplattor mellan ögonen är det lättase sättet att skilja den gröna havssköldpaddan från karettsköldpaddan (Eretmochelys imbricata).
96
Teneriffa är en vulkanö. Basaltkupperna är den bikupemönstade bottnen som består av lava som blivit kvar av en stelnad vulkan, där resten eroderat bort. Här dessa femkantiga pelare tätt ihop likt ett golv på 10 m djup.
83
Sepiabläckfisken (Sepia officinalis), eller den tioarmade bläckfisken, rör sig baklänges med jetstråle i pulserande rörelser. Den har till skillnad från den åttaarmade bläckfisken ett skelett. Detta skelett driver iland och kan ses utmed kusterna.
148
Åttaarmad bläckfisk (Octopus vulgaris) saknar skelett och ses ibland fritt simmande. Den är ett eftertraktat byte bland rovfiskar och har kamoflage som främsta skyddsmekanism. Här mycket likt omgivande stenar.
93
Ännu ett exempel på hur den åttaarmade bläckfisken kan kamoflera sig, här ligger den platt mot stenen under ett överhäng. Den andrar färg, form samt skinnets yta och struktur.
87
Min parkamrat, buddy, "team member" och tillika svåger Ola på vraket El Condesito.
105
El Condesito sjönk 1972 då hon fraktade cement till den expanderande turistnäringen på ön. Efter olyckan byggdes en fyr på udden där hon ligger och den är nu även ett riktmärke för en vandringsled mellan Las Galletas och Los Cristianos. Maxdjup 21 m.
106
På Spjutrockan (Dasyatis pastinaca) har likt på andra rockor böstfenorna växt ihop med kroppen och bildat en enhet. Längs svansen har den en hullingförsedd gifttagg som kan vara skadlig men inte dödlig för människan.
146
Denna Spindelkrabba (Stenorhynchus lanceolatus) används i endel svenska akvarier. Den äter alger som liten men blir senare köttätare. Notera de små klorna på de främre benparet.
88
Havsängel (Squatina squatina) är trots sitt fromma namn en haj. Likt rockor gömmer den sig i sanden och kan överraska sina byten. Här en som precis kastar sig upp ur sin gömma medan fiskarna avvaktande iakttar dess rörelser.
80
Trots dess platta form och de vingliknande bröstfenorna så simmar havsängeln med kroppsrörelser (stjärtfenan) likt de flesta andra hajar.
103
Är det verkligen någon som läser vad man skriver här?
73
Grymtor (Pomadasys incisus) simmar i stora stim och ses ofta längs Teneriffas kuster.
82
Ödlefisken (Synodus saurus) är en ganska dålig simmare och ligger still på bottnen för att överraska sina byten. När den agerar är den dock mycket snabb.
95
Kommentarer

sida 1 av 1.      Totalt 2 kommentarer.

Martin Quensel 2009-01-09


ja.. någon läser faktiskt vad man skriver under bilderna :-)

Skrivet av: Martin Quensel epost 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!

Urban Nilsson 2009-01-09


Fuerteventura var ju rena nitlotten jämfört med detta ;-)

Skrivet av: Urban Nilsson epost 


Du måste vara inloggad för att skicka mail!


1

Kommentera albumet