Namn: Lösen:
Gästbok JOHAN CARLSSONS GÄSTBOK    skriv inlägg

sida 54 av 58.      Totalt 579 inlägg.

2005-11-27 20:21:55
Jag håller kontakten med tillverkaren nästan dagligen så kolla in på min sida här på dykarna så dyker alla datum upp.....
Priset kommer att ligga runt 5000 usd beroende på vilka tillval du väljer till.
Jag kommer att köra någon sorts paketlösning med utbildning och maskin framöver...beror lite på hur många som vill gå kurs osv. Har varit ganska stort intresse så det kan bli kul =)
Vore kul att köra nån utfärd tillsammans....brukar åka ut med Manne på Vrak och Äventyr ibland...
Mvh Roger

Skrivet av: Roger Ingebo epost 

2005-11-27 19:14:42
Tjena Johan!
Ja vart ska jag börja?
Pelagian har designats av en svensk kille som heter Andreas Fritz.Han har bakgrund som attackdykare i försvaret,jobbat runt om i världen med dykning sen mitten av 90 talet,började modda Ida 71or 1997 som han importerade själv från Ryssland.Han har förövrigt runt 900 timmar på den maskinen.Byggde även om Dräger Ray och Dolphins till helslutna maskiner.
Efter ett par år insåg han att den perfekta rbn inte har byggts än så han beslutade att bygga sin egen från noll.Det skulle bara ha blivit en rb.
Det har han pysslat med under ett par år och har nu ett färdigt koncept/prototyp som har testats under ca två år.
Under dessa år har ett större intresse tillkommit från bla hans gamla elever och från andra tekniska dykare så han har beslutat att börja tillverka maskinen i lite större skala.
Jag jobbade för Andreas på hans tech-skola i Thailand under 1,5 år och började snegla på rbs under den tiden.
Flyttade hem och började dyka Classic KISS och var supernöjd med den. Andreas kontaktade mig och undrade om jag ville komma ner och testa/gå utbildning på hans nya maskin....jag tyckte det skulle vara kul så jag stack ner 5v nu under hösten. Maskinen visade sig vara helt outstanding och jag fick en helt ny bild av hur en rb ska vara (enligt min filosofi)
Liten,lätt,enkel,lättservad,lite o-ringar,"få finesser" som kan krångla,mekaniskt styrd O2 tillförsel ,balansen på RÄTT ställe mm
Man kan säga att han tagit KISS ide´n lite längre och tagit bort de svaga sidorna hos den och behållt de bra med konstantflöde med manuell override mm.
Efter ett par veckor så undrade han om jag ville bli instruktör för hans maskin och vi körde därefter en instruktörskurs,han är IT inom både TDI och PSA och kursen kördes i PSAs regi.
Jag kommer att få min maskin under tidig vår och kommer att börja köra kurser till sommaren är tanken.
Jag är övertygad om att den kommer ge både KISS och Megalodon rejäl konkurrens då den produceras i Asien och kan därför tillhandahållas till ett bättre pris. Kommer att ligga flera hundra USD billigare än tex Classic KISS och är till skillnad från Sport KISSen byggd för teknisk dykning så som vrakpenetrering och grottor. Finns med en speciell Explorer scrubber och har ingen djupbegränsning som tex de ovan nämnda maskinerna.Jag kommer troligtvis att sälja min KISS när Pelagian maskinen kommer....
Så fort maskinen kommer så kommer jag att sticka ut till tex Vagnhärad så kan de som vill hänga med och dyka och få kika lite på maskinen.
Jag har skrivit ett långt utlägg om min upplevelse på forumet men klistrar in den här i alla fall.
Hör av dig om du har fler frågor =)
Fina bilder från Eldaren föresten,ett av mina favoritvrak!

Som jag tidigare luftat på forumet så har det tillkommit en ny helsluten rebreather på marknaden.
Jag gick den första användarkursen någonsin som gick av stapeln i Thailand med Big Blue Tech i PSAs regi och här kommer en liten redogörelse från den. Om du vill läsa på lite om maskinen så kan du göra det på www.rebreatherlab.com
Mitt första intryck av maskinen var att den var otroligt liten och lätt,min Classic KISS kändes som en jättemaskin i jämförelse..
Enheten var utrustad med 2.7 liters aluflaskor med kranarna uppåt.
Jag dök med en aluryggplatta,agir 50 vinge,3mm hel våtdräkt.
En av det första sakerna jag upptäkte under ytan var den fantastiska balansen,ingen sjöhästdykning här inte,all vikt låg i överkant på maskinen och luft utrymmet i huvudet på scrubbern och i slangarna har hållts ner maximalt för att motverka den så vanligt förekommande baktungheten på rebreathers. Svankade man lite och drog upp fenorna så hängde man avslappnat helt vågrätt under hela dyket.En av finesserna är att det är så väldigt litet avstånd mellan din rygg och den punkt längst bak på scrubbern så vikt/balnsen ligger extremt nära din egen tyngdpunkt.. Om jag lutar mig över ordentligt med KISSen så känner man att tyngden vill tippa över mig på sidan eftersom man har platta ,vinge,lådan där lungorna sitter och scrubbern som står ut ganska långt från min egen tyngdpunkt.
Lungorna sitter som på en Megaladon över axlarna fast är bananformade och följer dina egna lungor ner mot sidan av bröstkorgen.
Till en början var jag inte överförtjust då jag gillar att mina lungor på KISSen sitter skyddade i sin låda och att jag alltid dyker med slingflaska/flaskor och antog att lungorna skulle klämmas bakom flaskorna men det löstes lätt genom speciella D-ringar som sticker ut ett par centimeter så lungan går fritt,funkade perfekt..tror att Megen har liknande lösning på sin. Skall tilläggas att man använder sitt vanliga remställ,platta och vinge.
Andnings motståndet var perfekt även om jag själv hade föredragit lite större lungor,men det kan ju avgöra själv när man beställer.
Lungorna kändes rejäla och görs av samma material som innerslang till däck,överdragna av tuffaste cordura så man kan lugnt penetrera i vetskap om att grejjorna håller.
Andnigsslangen var väldigt kort och var lite bökig att få över huvudet när man klädde på sig eftersom den sitter fast med t-stycken i lungorna på axlarna fast det hade man igen under dyken då inga slangvikter behövdes och den inte "flyter omkring och drar i bitmunstycket"
Gillade att kranarna satt uppåt då det känns naturligare att skruva på dem den vägen. Det gör också att man kan sätta på vilka flaskor som helst,ända upp till 12 liters om man känner för det...
Rebreatherlab har valt att använda vanliga "cambands" tankband som sitter på alla vanliga BCDer just för att man lätt skall kunna växla mellan flaskstorlekar,själv har jag sk g-snaps på min maskin och de är lätta att ta bort men skramlar omkring,sitter med slangklämmor och bygger ytterligare på bakvikten.
På Pelagian sitter även scrubbern med camband vilket gör det superlätt att ta isär maskinen när man kommer hem...öppna tre band så får du bort både flaskor och scrubber.
Maskinen var inte utrustad med vare sig OC/DSV (reg i andningsmunstycket) eller ADV (atomatic diluent valve) vilket jag faktiskt gillar,min DSV pyser,trasslar och släpper in vatten i loopen när jag använder den för diluenttillförsel.ADVn ger inte tillräckligt med gas eller tjuvfyller när jag inte vill det och påverkar då mixen i loopen. På Pelagian tillför man diluent genom en enkel knapptryckning på en inflatorknapp och luften kommer ögonblickligen,inga jobbiga ögonblick under nedstigningen då lungorna komprimeras och man drar för allt man är värd för att ADV skall fylla på igen....detta bygger även upp CO2 och det vill man ju inte...
Bailout gör man till en Scubapro AIR2a (reg och inflator i ett) som sitter på inflatorn till västen,nära till hands innan man sen i lugn och ro går över till sin riktiga bailout flaska (för det har ni väl?)
den stora nyheten för mig var givetvis sättet man tillför O2 på. (Det är oftast det som är den största skillnaden på olika modeller av rebreathers och diskuteras livligt på forum världen över,elektroniskt eller manuellt,vad är bäst?)
Pelagian fungerar väldigt likt en KISS och har ett flöde som ligger och pyser hela tiden som skall ligga strax under vad du själv metaboliserar,då kommer värdet att sakta sjunka,vilket man vill då det är en större säkerhetsmarginal nedåt än uppåt.
När man bestämt sig för vid vilket po2 man valt att dyka så övervakar man och föser på manuellt när värdet gått ner.
hur mycket skall det då pysa? Beror på hur mycket man metaboliserar och det provar man ut när man dyker och på KISSen stryr man det flödet genom att ställa mellantrycket på förstasteget.
det kräver special verktyg och tar lite tid men är inte speciellt svårt.
På Pelagian så används en nålventil från Swagelok som sitter precis brevid den manuella påfösningsknappen och kan alltså justeras under dyket..
Man kan ju tro att det blir ett himla skruvande men till min förvåning så hittade jag min förbrukning fort....
Ett typiskt dyk såg ut ungefär såhär....
Ok jag vet att jag skall till 40m..skruvar igen ventilen helt för att ha en referens...öppnar ganska lite eftersom jag kommer få hjälp av djupet at hålla uppe po2.....väl nere på botten trycker jag upp po2 manuellt till 1,2 för marginal åt båda håll....simmar lite och tittar vad som händer....förmodligen kommer värdet att sjunka lite för fort eftersom nålen är ganska snålt ställd...vrider upp lite till...simmar.....sen brukar värdet stabilisera sig runt 1,2...har man mycket erfarenhet av maskinen så går detta givetvis fortare då man lär sig hur nålen skall stå på respektive djup......funkar även kanon då man gör decodyk...alla som har försökt hålla uppe po2 på sista 6m stoppet vet vad jag menar....här vrider man bara upp till önskat värde så ligger det där.....kan vara bekvämt om man har 40 minuter att göra på sista stoppet....
Enheten har tre sensorer varav 2 försörjer varsin display och en ger liveinfo till en dykdator tex VR3 för decotider och ev bailout
Man kan beställa med tre displayer om man vill men jag har riggat min KISS på samma sätt så det kändes perfekt som det var..
Då jag dykt manuellt styrd Rb förut så gick omställningen som en dans men är man van att låte elektroniken sköta tillförseln av O2 så gäller det att man är extra vaksam men det bör man ju alltid vara när man dyker Rb
Personligen tycker jag att enheten vida överglänste min egen kära KISS och det sved givetvis i själen.....jag kommer allvarligt överväga att köpa en Pelagian då priset ligger rätt...kostar runt 5000 USD.
Man märker att killen som designat Pelagian dykt mycket rebreather och har kommit på hur man skall tackla klassiska RB problemen...bakvikt,storlek,komplicerat underhållnings arbete mellan dyken osv.....
Kolla in några hemsidor för olika rebreathers så kommer ni att se "sjöhäststilar och alldeles för långa slangar som flyter runt ovanför huvudet på dykaren...den nya tiden är här...det går att dyka rb på samma sätt som öppet system vad det gäller positionen i vattnet.....
Såg en kul bild där han hade ställt sin skapelse brevid en Sport KISS och SK var BETYDLIGT större än Pelagian vilket spelar in om man vill resa med sin maskin.......jag kom själv hem i morse från Asien efter att ha släpat min egen maskin och övertalat/tvingat tjejen att dumpa sina grejjor för att alla rb prylar skulle komma med....vi satte nog världsrekord i tungt handbagage men det är en annan historia...
Ovanstående redogörelse är mina högst egna åsikter och det kan givetvis skilja vad man gillar...hoppas att var till glädje
Mvh Roger IngeboSkrivet av: Roger Ingebo epost 

2005-11-27 18:42:57
Det verkar vara lite si å så med direktmeddelanden, försökte skicka två gånger

Vi hade maxdjup på 43m idag. Jag tror brottets maxdjup ligger på 44m. Tilja hade dränkt sin HID fullständigt och min tog in lite vatten. Det blir knappast någon ny halcyon när det ska bytas...

Värken i kroppen släppte redan i fredags. Jag var iväg till simhallen i fredag och det blir det även imorgon på dagen. Jag vet vad jag måste öva på och inte bara så lite...

Det ska dykas på M/S Seattle i vinter/ vår (ej bestämt exakt när). Jag har redan bokat mig och hoppas på att det ska passa. Jag ska till Åkersberga imorgon, ska jag säga att du också vill med? Det kommer att bli hur grymt som helst!!

Det ska definitivt dykas under julledigheten

Skrivet av: Stefan Löfgren epost 

2005-11-27 16:30:48
Det blev Vagnhärad idag med ett besök på botten. Det blir poolen på måndag och på tisdag åker jag upp igen för att börja jobba. Kommer hem igen till jul och vi får väll försöka komma i då någon gång..

Jaha en KISS säger du, då blir det till att sälja tv, bil och hem med andra ord...

Tilja dränkte sin HID och jag fick in lite vatten i canistern så det blir nog till att skaffa sig en salvo snart

Skrivet av: Stefan Löfgren epost 

2005-11-12 20:26:56
Tja!

Fick du något bra dyk på Karlsö?

//Jocke, som nu njuter av en Guinness :-)

Skrivet av: Joakim Atterstam epost 

2005-11-06 21:31:52
Nice bilder från Karlsö. Vem är parkamraten som dyker så snyggt???

Skrivet av: Stefan Löfgren epost 

2005-10-26 11:33:47
Visst kan vi dyka lite under vecka 44 :-)

Skrivet av: Joakim Atterstam epost 

2005-10-21 19:54:08
Tja!
Hoppas du kryat på dig grabben?! Inbjudan till spontanöl i baren kvarstår, försöker hålla kylen välfylld :-) Men det är nån i huset som envisas med att smygtömma den...
Vi hörs å ses :-) //Jocke

Skrivet av: Joakim Atterstam epost 

2005-10-18 07:58:07
Det går faktsikt bra. Jag kör löpning två gånger/ vecka, simning 2ggr och vattenfys 2ggr varav ett pass är uv-rugby. Däremellan blir det BRAK. Det känns bra just nu med tanke på att det är ca fem träningsveckor kvar. Det jäg är lite nervös inför är dyknollan.

Jag kör hem nu på lördag och sen är jag i Stockholm i två veckor med undantag för 27-31/10. Vilken dag ska vi dyka? Eller rättare sagt vilka dagar??

Skrivet av: Stefan Löfgren epost 

2005-10-12 16:23:57
Tja!
Du är bokad & välkommen på Söndag! NSS kl 9. På lördagen så är frugan lika välkommen hon. Det vart lite spontaninbjudan, så vi ser hur många som kommer :-)
//Jocke

Skrivet av: Joakim Atterstam epost 


[« Föregående] 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 [Nästa »]