Namn: Lösen:
dyk -kalender 2011-05-28  Kl 15:30 ( Seminarie, mässa, utställning ) Berör: Stockholms länDiskutera detta i forumet

VRAKseminarium Sthlm


P2-Svenskt Vrakskydd och Sjöhistoriska Museet anordnar tillsammans ett vrakseminarium under kvällen på Dykningens Dag.
Deltagande är gratis, men anmälan kommer krävas för att säkerställa att alla får plats.

Kvällen kommer bestå av 6 st halvtimmeslånga föredrag relaterade till vrak och dykning. Bland föredragen så kommer vi återfinna ämnen relaterade kring vrakletning, marinarkeologi, utvecklande av personliga färdigheter för vrakdykning och videofilmning under vattnet.
Tillställningen hålls utan ekonomiska vinstintressen.

Tid: Föredragen börjar kl 15:30 och slutar kl 19:00 med en kaffepaus 17:00-17:30.
Plats: Tillställningen kommer hållas i Båthall 1 på Galärvarvet på Djurgården. http://kartor.eniro.se/m/aueed (nr 48)

Anmälan:
Mejla för- och efternamn till vrakseminariet (at) hotmail.com som bekräftelse kommer ett svarsmejl.

Program:
- 15:30-16:00 Konsten att som privatperson hitta ett okänt vrak
Sportdykaren Birger Faith-Ell ger oss en vägledning i hur han gör när han letar efter nya okända vrak. Med 20 år under ytan samt kontakter med flera av de äldre ”dykrävarna” har han hittat sin egen teknik för att leta efter okända vrak och delar här med sig av sina erfarenheter.
- 16:00-16:30 Tolkning av side scan sonar bilder
Pär Ahlgren från P2-Svenskt Vrakskydd berättar om hur man skall tolka bilder från sidseende ekolod. De flesta dykare har idag sett bilderna, men här ges förklaringar till hur de skapas och hur det påverkar bilderna och hur man kan tolka informationen bättre.
- 16:30-17:00 Berätta med rörliga bilder
Håkan Myhrberg från Dyk & Filmteknik visar filmklipp och berättar om undervattensvideo. Många dykare filmar idag vrak under vattnet och och det är enkelt att filma högupplösta och välexponerade bilder, men hur är det med själva handlingen? Hur berättar man en intressant historia med hjälp av videobilder? Under kvällen ges inblick om hur en videoproduktion går till.
- 17:00-17:39 Kaffepaus
- 17:30-18:00 Hur en skills-kurs kan hjälpa dig bli en bättre vrakdykare
Stefan Hogeborn, GUE-instruktör från Oceanic Tech, berättar om kursen GUE Fundamentals som inte bara är till för de som vill gå vidare mot den tekniska dykningen. Vrak- och rekreationsdykarna har även stor nytta av de färdigheter och den kontroll under vattnet som kursen ger. Stefan går igenom grunderna till en bättre vrakdykning
- 18:00-18:30 Riddarholmen - Sveriges största marinarkeologiska undersökning
Marcus Hjulhammar från Sjöhistoriska Museet berättar om om utvecklingen av marinarkeologin i Stockholm. Han ger dessutom en exklusiv inblick i de nu förestående arbetena med allt från bärgning, konservering och frågeställningar rörande Citybanan, som kommer att skapa Europas största marinarkeologiska schakt.
- 18:30-19:00 Vrakutbildning med penetration
Micke Bergström från Swedtech Diving berättar om hur man kan uppleva vrakets insida på ett säkert sätt genom vrakpenetration, när vägen ut är viktigare än vägen in.

Organisatörer:
http://www.vrakskydd.nu
http://www.sjohistoriska.se

Observera – Stockholm Marathon:
Dykningens Dag sammanfaller 2011 med Stockholm Marathon, vilket gör trafiksituationen besvärlig i Stockholm lördag den 28/5. Framförallt bilresor till Djurgården blir mycket besvärliga.
Bilburna kan se var det är avstängda vägar på Stockholm Marathons webbsida under trafikinformation: http://www.stockholmmarathon.se/start/content.cfm?Sec_ID=2113&Rac_ID=198&Lan_ID=1
För att kontakta SL och fråga om kollektivtrafiken: 08-600 10 00
För summering om trafikalternativ för att ta sig till seminariet: http://www.dykarna.nu/forum/vrakseminariet-sthlm-28-5-programmet-spikat-352387/352675.html

Andra aktiviteter i området:
För de som vill göra en heldagsutflykt till området så finns en rad andra aktiviteter i närheten som man kan göra till en familjeutflykt.
- Svensk Dykerihistorisk Förening (SDHF) håller öppet hus och låter besökare prova på tungdykning med klassisk tungdykarutrustning utanför Dyktankhuset http://www.sdhf.se/
- Skärgårdsmässan pågår med basarer och underhållning i området runt Vasamuseet http://www.skargardsmassan.se
- Vasamuseet http://www.vasamuseet.se
- Aquaria http://www.aquaria.se
- Gröna Lund http://www.gronalund.com
- Skansen http://www.skansen.se
- Stockholm Marathon http://www.stockholmmarathon.se

Senast uppdaterat 2011-05-27

Av: Pär Ahlgren  Läst: 1778 gånger