Namn: Lösen:

Dyk i Sydafrika


2018-09-06
Av: Bengt Joensson
Läst: 3 656 gånger.

I Sydafrika finns det många intressanta och spännande dykplatser. Svenska dykare verkar inte komma dit så ofta och det är verkligen synd. Jag bodde i Sydafrika 1998-2000 och lärde mig dyka där. Jag åker fortfarande dit då och då och det är alltid lika givande och roligt. Jag gjorde min Open Water på Aliwal Shoal 1998 och det har blivit minst 200 dyk där sedan dess. Nu vill jag dela med mig av mina intryck och erfarenheter
Aliwahl Shoal är ett ca 3 km långt rev som ligger vid Umkomaas, en liten stad ca 6 mil söder om Durban. Området räknas som subtropiskt så klimatet är väldigt behagligt. Revet är en fossiliserad sandbank och det är täckt av koraller. Det marina livet är väldigt rikt. Det som är så speciellt är att det finns väldigt mycket stora objekt att titta på. Hajar, valar, delfineroch mantas är mycket vanliga under respektive säsong:

Marine Visitor Störst chans att se:
Ragged Tooth Shark (Sand Tiger) - Juni till November
Tigerhaj - December till Juni
Black Tip Reef sharks - Hela året
Bottle nose Dolphins - Hela året
Sköldpaddor - Hela året
Manta Rays - Varierar från säsong till säsong, oftast när vattnet är som varmast.
Humpback Whales - Juni till Oktober/November

Ragged Toth Sharks,”Raggies”, är en stor attraktion. De kommer i hundratal under juni-november. De simmar sakta runt och är nyfikna så de kommer ofta nära dykarna. Om man inte blåser bubblor just då kan de komma så nära som en meter. Då kan man ta fina bilder:Här är en nytagen video:

https://goo.gl/hV6rqe

Det finns också mängder av revfiskar, sköldpaddor, rockor och muränorHär kan Du hitta mer information om dive sites och många bilder: http://agulhashouse.com och https://en.wikivoyage.org/wiki/Diving_Aliwal_Shoal

Vädret är som sagt behagligt men kan variera från dag till dag. Ena dagen stormar det och nästa dag är havet som en insjö. På sommaren, december – februari, kan det vara över 30 grader och ibland hög luftfuktighet. Vattentemperaturen är då oftast minst 24 grader. På vintern, svensk sommar, regnar det ibland men temperaturen är sällan under 20 på dagen. Vattentemperaturen är sällan under 20. Jag har alltid klarat mig med en 5 mm våtdräkt och en huva på vintern. Jag åker helst i oktober- november, när det är gott om raggies, eller i januari – mars när det är skönt varmt. December är semestermånad och då är det väldigt mycket folk överallt.

Man kan flyga till Durban via Istanbul med Turkisk Airlines, via Dubai med Emirates eller via London med British Airways. Jag har åkt flera gånger med Turkish för 5-6000 kr och är helt nöjd med dem. Det gäller att boka i god tid om man vill få bra pris. Jag tycker man skall undvika att flyga via Johannesburg för det är en stökig flygplats. Agulhas House ordnar gärna transfer från flygplatsen (1 timme med bil). Transfer ingår ofta i paketpriserna.

Agulhas House and Dive Center (http://agulhashouse.com) är ett mycket välskött dykcenter och gästhus. Det är det i särklass bästa i trakten. De är anslutna till RAID och ger effektiv utbildning på högsta nivå. Instruktörer och utrustning är i toppklass och Nitrox ingår utan extra kostnad (enda dykcenter i RSA med fri Nitrox). Passa på att ta Nitrox-kursen om Du inte redan har den. . All dykning sker från stora RIB båt med en kvalificerad divemaster som leder gruppen. Det tar ca 20 minuter att komma ut till revet. Det är oftast strömt och man driver med strömmen. Divemastern har en lina med boj och båten följer bojen.

Gästhuset har fina rum med A/C, altan eller balkong och underhålls och uppgraderas fortlöpande. Det finns en stor pool för dykträning och bad. Förutom dykning arrangerar de andra aktiviteter som safaris, kulturevent och sight seeing för sina gäster. I ett veckopaket ingår fyra sådana utflykter i närområdet och helpension. Maten är ganska enkel men vällagad, även veg för den som vill ha det. Ofta lagas middagen på grillarna. Det kallas braai i SA. De har inga rättigheter men man köper lätt sina alkoholhaltiga drycker i en butik tvärs över gatan. Det finns kylskåp både på rummen och i restaurangdelen för gästernas drycker.. Det finns en safaripark som heter Tala i närheten. De arrangera gärna safariturer till de stora parkerna, t ex Hluhluwe, norr om Durban. Genomgående är priserna i SA mycket låga för en svensk. SA Rand är mycket svagare än SKR även i nuläget (juni -18).

Stället ägs av Brett Louw och hans fru Sonia. Brett och/eller hans GM Michel Harvey är alltid på plats och ser till att man får bra service både med dykning och i gästhuset. Deras anställda är motiverade och trevliga. Det är alltid en trevlig stämning vid måltider och polhäng. De har många gäster från andra länder och gästerna kommer ofta tillbaka.

De lägger ofta upp dykrapporter och bilder på Facebook : https://www.facebook.com/AgulhasHouse/?hc_ref=ARQeAuxnTKaJ3SP8K9bLLJro8siAW7-OUoMpMpfpk2pbdFInpzaAkdmHsWWC-IvBACw&fref=nf

Om Du är intresserad kan Du maila dem med en förfrågan så får Du ett paketpris. Det är trevligt att åka på dykresa i grupp och de har ofta stora grupper från ett antal olika länder. Hälsa gärna från mig.

En unik företeelse i Sydafrika är The Sardine Run. I juni-juli kommer enorma stim av sardiner in mot södra delen av Sydafrikas västkust. De drar till sig mängder av knölvalar, delfiner, hajar och sjöfåglar som festar på sardinerna och äter sig feta. Man sitter i dykbåten i ett antal timmar och letar upp stimmen genom att spana efter sjöfåglarna som dyker ner som torpeder och fångar sardiner. När man hittat ett stim hoppar man i och snorklar eller dyker mitt i alltihop. Det blir faktiska upplevelser och många chanser att ta fina bilder. På ytan ser man hundratals delfiner som följer båten och knölvalar som hoppar högt, ibland så nära som 25 meter från båten. Agulhas House arrangerar turer dit med sina kunniga divemasters och skeppare och egna, moderna båtar. De samarbetar med ett lokalt gästhus där man bor bra och får härlig mat. Platserna är begränsade så det börjar nu (juni -18) bli dags att boka för 2019. Här är en video juni 2018:

En annan mycket fin dykplats är Sodwana Bay som ligger ett par timmar med bil norr om Durban. Där är det mer tropiskt och ett fantastisk marin liv. Agulhas House kan hjälpa Dig att boka dyking med bästa dykcenter där i kombination med Aliwal. Jag har varit där ett antal gånger och tycker det också är en fantastisk plats. Däremot har jag ingen erfarenhet av att dyka vid Kapstaden. Jag var där en gång men då stormade det så det gick inte att dyka.

Hör gärna av Dig om Du har frågor.

Bengt Joensson, medlem nr 56 i Dykarna.nu


tipsa Tipsa en vän   facebook Posta på facebook    Direktlänk   Translate Oversæt denne artikel til dansk Oversett denne artikkelen til norsk Käännä tämä artikkeli on suomi translate this article into english

« Tillbaka