Namn: Lösen:

Dykguide till Bali


2005-09-08
Av: Dmitri Gorski
Läst: 20 682 gånger.

Tanken om ett annorlunda semester har besökt mig ett antal gånger sen jag har börjat dyka för 3 år sen, att bo nånstans långt från plugget och det vanliga som fanns omkring var lockande; för att testa om inget annat. Och oavbruten dykning varje dag utan att behöva oroa sig för dyra fyllningar eller logistik var ännu mer lockande, så att kombination av divemaster internship och dyksemester kom ganska bra till hands.


Strömdykning vid Nusa Penida


Två glada ow-elever precis klara med sin kurs


För 10 kronor kan du få hjälp med att bära din rigg
200-300 meter från hotellet till dykplatsen


Bali brukar ibland kallas för paradisön


Stranden där USAT Liberty Glo ligger bara ett
tjogotal meter ute i bukten


Svarta lavasanden i Tulamben erbjuder ovanliga
kontraster för fotointresserade


Bali har även rik kultur och traditioner!

Jag har mött John Saber för första gången förra sommaren när jag var på Bali och semestrade med min familj. En uppdaterat internet sida, normala priser och löften om seriös attityd alla kom att prövas under verkliga förhållanden, på ett vrakkurs som jag gick för han med några dyk på Balis mest dykta vrak, USS Liberty. John gjorde bra av sig och ett år senare fick han den jobbiga bördan att vara min instruktör i 3 månader under sommaren 2005 på ön Bali i Indonesien. Att han hade ph.d. i kemi gjorde valet enklare självklart - klart måste en kemist vara sjysst snubbe ;) Hursomhelst tillbringade jag en viss tid på Bali och dom sena kvällarna mellan själva dykningen och besök på diverse mer eller mindre tilltalande ställen med andra divemasters ägnar jag nu åt att skriva en kortfattad guide till dykningen här speciellt för dykarna.nu med förhoppning att nån finner denna användbar vid nån semester i framtiden. Andra tips än dykning kan också finnas är och där emellanåt.

Man kan börja med generell beskrivning av Bali som är en av många öar i republiken Indonesien och förknippas mest med vita stränder och kallas i allmänhet för "paradisön". Nåja, vita stränder finns det kanske inte så mycket av här (det finns svarta dock, med vulkanisk sand - paradis för undervattensfotografer som söker efter kontrast) och de flesta stränder har stor påverkan av tidsvatten som har den effekten att man ibland inte hittar nåt vatten djupare än upp till knän när man kommer glad för en dag med bad och snorkling. Det finns undantag så klart, hör ordentligt med resebrån innan bokningen. Många bra rev ligger en bit bort och nås med lokal fiskebåt, jokung som har två karaktäristiska stockar på sidorna om båten för stabiltetens skull. Kostnaden för båten brukar ligga på runt 70 spänn direkt till båtägaren eller runt 150 till turistbutiken på stranden.

Bali är inte så stort, man kan köra genom hela ön på 4 timmar i nord-sydlig riktning och på runt 2 i väst-östlig. Huvudstande heter Denpassar och ligger på västsidan tillsammans med "turistföroterna" Kuta, Sanur och Nusa Dua. Det finns lite att dyka på här och härifrån går båtarna till ön Nusa Penida som ligger bara en liten bit ifrån Bali (man kan se den i klart väder från Sanur). Den bästa dykningen kan man i allmänhet hitta på östsidan i Tulamben, Candi Dasa och Padang Bai. Långt i norr där Bali ligger närmast till Indonesiens huvudö Java finns Menjangan och Secret Bay. Vattentemperatur ligger med några undantag på runt 29-30 grader (liksom lufttemperaturen) och man behöver oftast bara en 3 mm shorty. Undantagen är Nusa Penida och Candi Dasa där så låga temperaturer som 22 grader förekommer ibland (och därför kommer dom stora fiskarna dit, hajjar, mantarays och mola-mola). De flesta dykskolor ligger i Denpassar området och kör utfärder runt hela ön. Du blir hämtad med bil oavsett var du bor och blir körd till dykplatsen och hem. Därför är det ingen ide i att anlita en liten dykskola med konstigt namn och lokal personal bara för att den ligger runt hörnet. Det är lika bra att gå till nån av stora seriösa dykskolor som inte är så många på Bali och som jag ska försöka räkna upp senare. På grund av avstånden är det i allmänhet ganska dyrt att dyka, en utfärd kan kosta allt mellan 60 och 120 dollar inklusive transport, guide, mat och utrustning. Högsäsongen är juli-augusti och då är det också bäst chans att se dom stora fiskarna, hajjar, mola-mola och manta rays.

Men vem ska man dyka med när man väl kommer till Bali? Ja, itne vemsomhelst… Det finns ca. 150 skolor på ön och ungefär 130 av dom skulle jag hålla mig väldigt långt borta ifrån. Vissa ”PADI” skolor är inte ens PADI. Utan drivs av en företagsam lokalbo som har ritat ett PADI emblem för hand på sin dörr och fördriver tiden med att lära ut dykning till intet anande turister. Jag har haft med 4-5 dykskolor att göra under min vistelse där och har hittat en som jag nu kan med gott samvete rekommendera. Den ligger i Sanur, som är en förort till Denpassar och är en av tre populäraste turistorter (Kuta, Nusa-Dua och Sanur). 99% av alla turister hamnar här och då har man ingen anledning att gå till någon annan skola, om man inte har personliga anledningar att göra det. Alla utfärder görs ändå med bil som hämtar en på hotellet för vidare färd till dykplatsen.

Skolan heter Crystal Divers och drivs av två danska dykinstruktörer, en av dom PADI Course Director (enda kvinnliga CD från Danmark). Förutom att vara professionella är dom även jätte trevliga och vana vid skandinaviska gäster (pratar svenska). Båda har varit på Bali ett tiotal år och jobbat även som turistsamordnare för skandinaviska gäster på ön. Webbadressen till skolan är http://www.crystal-divers.com och skolan rekommenderas som sagt varmt… Skolor som jag skulle hålla mig borta ifrån kan jag inte nämna direkt så många av, men jag skulle inte dyka med Bali Island Tours (namnet kan variera lite, dom brukar byta det då och då). En till bra skola är ScubaDubaDoo som ligger i Kuta. Vill man dyka trimix (vilket det finns iofs ingen anledning till på Bali) kan man gå till BIDP och vara säker på att det är inga skojjare. Nu till dykplatsbeskrivningar!



Tulamben

Är Balis mest populära dykställe, och inte av tillfällighet. Man tar sig hit på 2-3 timmar från flygplatsen och kan bo bekvämt direkt vid vattnet (alternativet är dagsutfärder med nån dykskola). Jag kan rekommendera Mata Hari Resort som ägs av en lokalbo, Komang. Pris för ett dubbelrum med ac ligger på runt 80 kronor per natt och då får man ett rent svalt rum med dusch vilket kan erfarenhetsmässigt jämföras med runt 3 stjärnor. Personalen är trevlig, det finns pool (med kallt vatten, den ligger ständigt i skuggan och dom vägrar installera värmeväxlare :) och havet ligger bara 5 meter bort. Mata Hari är renodlad dykcenter och det finns kompressor (även nitrox) och möjlighet att tvätta utrustning osv. Tulamben har en till bekvämlighet, byn som Mata Hari ligger i drygar ut kassan genom att bära på dykutrustning från hotellet till dykplatsen. Det kostar 10 spänn per paket och allt är så "bra" organiserat att man debiteras även om man väljer att släpa på sina flaskor själv (vilket, enligt personalen, bara europeer försöker sig på ibland). Oftast är båda porters och rum inkluderade i priset om man åker ut med en dykskola, men kolla innan för säkerhets skull. Maten på Mata Hari är billig och bra med en Chicken Cordon Bleu för 25 spänn till exempel och en liten Bin Tang (lokaltillverkad öl som varmt rekommenderas) för runt 8 spänn.

Tulamben har tre destinkta dykställen, alla belägna i samma bukt som Mata Hari ligger i och på avstånd av några hundra meter från varandra. Alla har svart lavasand och stenar på botten, vilket skapar bra kontrast för dom som är lagda åt det hållet. Man går i från stenstrand och vågorna kan ibland vara ganska stora, så sent som igår gjorde vi en divemaster karta över ett stycke artficiellt rev med två meters vågor som dunsade över oss. Uppspolade japanska turister med full dykutrustning låg med ett jämnt lager över hela stranden som sälar... Ha reggen i och masken på samt håll i varandra när ni går i (fast vissa skolor slarvar med detta), det ligger många turisttänder runt om på svarta stränder i Tulamben...



Vraket av USS Liberty

svårighetsgrad: lätt, nybörjare

djup: 5-31 meter

sikt: 10-40 meter, medel 20

temperatur: 28-30 grader (3mm shorty)

sevärdigheter: the wreck (rudder, boilers, guns, valve, anchor chain), leaf scorpion fish, goby shrimps, stingrays, mantis shrimps, big groupers

Det 130 meter långa skeppet var ett lastskepp byggt under första världskriget och utrustad med två kanoner för tjänst i amerikanska flottan under andra världskriget. Iom loppet av detta var hon också torpederat i straight of Lombok av en japansk ubåt. Skadorna blev så stora att man bogserade Liberty till Bali där hon strandades med sin last. Tanken var att komma tillbaka, men kriget eskalerades och det blev aldrig av. När öns vulkan Mount Agung visade tänderna på 60-talet knuffades Liberty ner i havet och ligger sen dess runt 15 meter från stranden med djupen från 5 meter ner till 32 vid fören. Vraket ligger på styrbordssidan och ska i det närmaste ses som ett korallrev. Jag har hittat ett par täll man kunde penetrera, men båda var ganska igenväxta med koraller, trånga och korta. Det finns en 10-tal meter lång korridor med en hytt bevarad på styrbordssidan halvvägs mot fören samt någa mindre cavern liknande hål bildade av rasade delar av överbygnader. Andra sevärdigheter är tre stora ångpannor mittskepps som matade skeppets ångturbin. Det finns en välbevarad ratt man öppnade ångan med på styrbordssidan på e av ångpannorna. Lastutrymmet är helt öppet i mitten på skeppet och lätt att simma igenom. En sällsynt röd anemon bor direkt efter akterbygnaden och en ankarkedja sträcker sig från babordssidan vid fören till styrbordssidan och löper parallellt med skeppet i några tiotals meter. Livet på vraket är mångsidigt och intensivt med alla möjliga fiskar från leaf scorpion fish till, ytterst sällan, hajjar och mola-mola. Det finns gott om olika koraller och möjligheter till väldigt fotogeniska bilder. I sanden runt vraket brukar det finnas gott om stingrays och ett och annat hål där stora manta shrimps bor. Sikten varierar väldigt mycket, men brukar som regel ligga på runt 20 meter. Jag har dykt där både med 5 meters och med 40 meters sikt dock. Bästa dyken gör man tidigt på moronen - runt 5-6 när solen bara börjar gå upp, men alla andra tider på dagen är bra också. Säkstoppet kan med fördel göras på revet närmast stranden där man inte en gång spenderade 20 minuter istället för 5.



Paradise Reef

svårighetsgrad: lätt, nybörjare

djup: 0-15 meter

sikt: 10-40 meter, medel 20

temperatur: 28-30 grader (3mm shorty)

sevärdigheter: lion fish, stone fish, garden eels, morey eels

Detta är namnet för ett stort revområde som ligger direkt framför Mata Hari med dykdjup mellan 3 och 10 meter. Perfekt ställe för nybörjare, men även alltid trevligt för vilken nivå som helst på grund av sin artrikedom. En hel drös olika arter av fiskar och koraller är ständigt runt omkring en och på grund av det ringa djupet är det ett perfekt ställe att ligga på med en kamera, färgarna blir kristallklara. Man träffar ofta på ensamma fotografer som ligger och lurar på nån fisk. Under en resque övning jag assisterade på råkade jag tappa en blytackla från ett bälte och när jag gick ner för att hämta den låg det två intet vetande fotografer i radien av 5 meter från "epicentret" :)

Man träffar på lion fish, stone fish, ribbon och moray eels samt en massa annat. Lite längre till höger, intill nästa dyksite, försvinner revet och byts ut mot sandbotten. Här kan man hitta ovanliga fiskar som till exempel ghost pipe fish eller manta shrimps.



The Drop Off

svårighetsgrad: lätt, 10 dyk

djup: 5-60+ meter

sikt: 10-40 meter, medel 20

temperatur: 28-30 grader (3mm shorty)

sevärdigheter: lion fish, bumpheaded parrotfish, pigmey seahorses, octopus

Ett till "måste" om man besöker Tulamben, The Drop off är ett vertikalt revvägg som börjar på cirka 5 meter och fortsätter ner mot 50-60. Här finns det väldigt många olika korallsorter, den mest kända är kanske the giant seafan - en seafan med kanske 3 meter i diameter som växer på hörnet där väggen svänger på 30 meters djup. Ibalnd kan man se stora fiskar här - bump parrot fish som beter i flockar om 5-6 fiskar, hajjar - mest black och white tip reef, men det simmar in lite annat då och då. Man har även sett mola-mola och mantarays här, om än ytterst sällan. Annars svärmar det av andra mindre fiskar och kommer man närmare väggen kan man hitta rätt ovanliga arter också, pigmey seahorse till exempel.



Padang Bai

svårihetsgrad: lätt, nybörjare

djup: 5-40 meter

sikt: 15-40 meter, medel 25

temperatur: 28 grader (3mm shorty)

sevärdigheter: cuttlefish, mantis shrimps, crocodile fish, leaf scorpion fish

Till skillnad från Tulamben med dess svarta vulkaniska sand har Padang Bai helt vit sandbotten och lite annorlunda koraller. Padang Bai ligger ungefär halvvägs till Tulamben, det tar ca 1,5 timmar från Denpassar. Man dyker oftast antngen direkt i hamnen, vilket kanske inte är så bra, eller åker ut med en jokung till Blue Lagoon som ligger 10 minuter bort bakom ett hörn. Dykdjupen varierar från cirka 5 till 40+ meter. Om man dyker inne i själva lagunen eller tillbaka mot hamnen ligger man oftast på 6-10 meter. Bottnet är sand och koraller med stora 2-3 meter höga korallklusters som växer här och där och svärmar med fiskar. Till Padang Bais specialitet hör Cuddle fish, en rolig och nyfiken krabat som kan vara upp till en halv meter lång. Den ser ut som en tunna med 5-10 cm långa tentakler framtill och vattenjets fram och baktill. Nyfiken av sig simmar den gärna fram och börjar "leka fingrar" dvs. om man sträcker fram handen och rör på fingrarna börjar den göra samma sak med sina tentakler. Men börjar man jaga den försvinner den iväg, ligg bara kvar så kommer den sakta fram själv - det gäller förresten för allt liv, även till exempel mola-mola och manta rays.

I lagunen kan man även hitta till exempel crocodile fish och ibland simmar det in några hajjar. Dyker man från lagunen och hamnen kommer man till djupare del och en korallvägg liknande The Drop Off i Tulamben. Där kan man hitta leaf scorpion fish och lite annat godis.



Candidasa

Här dyker man från jokungs vid några öar/klippor som sticker ut ur havet några hundra meter från land. Som bas kan man välja nån strandrestaurang, stället är inte speciellt välbesökt. Dykningen kan vara ganska svår på grund av strömmar. Underströmmar är inte ovanliga och dykare dör här då och då. Man ska ha klart för sig vad strömdykning är för nåt innan man ger sig på att dyka här. Färden ut till öarna tar cirka 10 minuter, men vågorna kan vara ganska stora. Candidasa är känd som Balis shark point där man ofta ser hajjar och skölpaddor.



Gili Mimpang

svårighetsgrad: medel, 30 dyk

djup: 15-100+ meter

sikt: 20-40 meter, medel 30

temperatur: 25-27 grader (3/5mm longie)

sevärdigheter: sharks, baby sharks, turtles, cuttle fish, bump parothead fish, morey eels

Gili Mimpang är den största klippan längst till vänster. Här på 30 meter finns det en grotta som är ungefär 20 meter lång och slutar på 18 meters djup. En rekommenderad swimthrough, det är ganska vakert och det är mycket fisk inne i grottan. Utanför kan man se hajjar, för det mesta white tip. Koraller är ganska ok, bättre än i Sanur och Nusa Penida, men sämre än i Tulamben. Man kan träffa på morey eels, cuttle fish och lite annat gott. Crystal Divers har hittat en hemlig grotta på 10 meters djup dit dom tar sina kunder till, som det bor hajungar i. Defenitivt dykets höjdpunkt och rekommenderas starkt!



Gili Tapekong

svårighetsgrad: medel, 30 dyk

djup: 15-100+ meter

sikt: 20-40 meter, medel 30

temperatur: 25-27 grader (3/5mm longie)

sevärdigheter: sharks, turtles

Andra dyksiten ligger vid resten av klippor till höger som är ganska små. Här kommer man ner till sluttande botten på ungefär 25 meters djup och man kan simma runt klipporna. Vuxna hajjar är itne ovanliga och man ser skölpaddor ganska ofta. I sanden vilar stingrays och man kan hitta intressanta småfiskar i korallerna. Om man har sett hajjar vid Gili Mimpang är det värt att göra andra dyket där också, den första siten är lite roligare.



Nusa Penida

Nusa Penida är en ö som ligger på Balis norra sidan mellan Sanur och Candidasa. Den nås med en speedboat och det tar runt 40 minuter. Ön är en del av en liten ögrupp som, förutom Nusa Penida inkluderar även Nusa Lembongan samt en till mindre ö. Det som NP är mest känd för är strömdykning. Strömmar här är väldigt starka och i kanalen mellan NP och NL kan nå upp till 20 (!) knop. Det är absolut inget ställe för nybörjare och man ska ha en erfaren seriös guide med sig. Det är här som det händer flest dykolyckor på Bali och den oficiella siffran 2-3 per år är väldigt kraftigt nedtonad. Enligt vad lokala dykinstruktörer säger dör det tiotals dykare per år just i NP. Man ska helst ha erfarenhet eller utbildning i strömdykning innan man ger sig ut hit, det spelar ingen roll hur många dyk man har gjort. Ordentlig briefing av nån med erfarenhet är iallafall ett måste. När man ser bubblorna åka ner istället för upp och djupmätaren på datorn ökar på med ett tiotal meter på bara några sekunder kan tillochmed en erfaren dykare få panik. Downcurrents är det som är farligast vid strömdykning här och man ska ha klart för sig vad man ska göra i sådana fall, djupet under en kan vara några hundra meter ute i kanalen om man dras med dit.



Siter runt Nusa Penida och Nusa Lembongan: Toyapakeh, SD point osv.

svårighetsgrad: medel, 30 dyk

djup: 5-100+ meter

sikt: 20-40 meter, medel 30

temperatur: 24-26 grader (3/5mm longie)

sevärdigheter: mola-mola, sharks, morey eels, manta rays, lion fish, mantis shrimps

Alla dyksiter som ligger runt NP och NL liknar varandra ganska mycket och dyket går oftast till så att man blir släppt ner från båten på ett ställe, dras med strömmen ett tag och plockas upp längre ner. Man är sällan längre ifrån än 100 meter från närmaste land, men landdyk är oftast omöjliga på grund av strömmar och terräng. Största attraktionen på Nusa Penida är det som många dykare kommer till Bali för, nämligen oceanic sunfish, mola-mola, som man ibland kan se i Nusa Penida. En disk upp till 3 meter i diameter med en fena upptill och en nertill som passivt svävar ovanför koraller och låter dykare komma nära medans cleaner fishes som bor där det är grunt gör sitt jobb. Mola-mola är väldigt fredlig och livnär sig på maneter och annat mjukt som den kan suga i sig. Det mesta av tiden spenderar den på djupt vatten för att ibland, när temperaturen är den rätta, komma upp till cleaning stations på grunda rev. Oftast måste det vara under 25 grader i vattnet för att mola-mola ska komma upp från djupet.

Korallerna är ganska vackra också och stället är defenitivt värt ett besök även om mola-mola inte kommer dit varje gång. Högsäsongen är runt augusti-september, glöm inte at ta med kameran! Även hajjar och manta rays hittar hit ibland, när vattnet inte är för varmt. 5mm långdräkt är förresten att rekommendera, man fryser i 3 mm dräkter som många dyker där med.



Manta Point

svårighetsgrad: lätt till medel

djup: 5-30

sikt: 10-30 meter, medel 20

sevärdigheter: manta rays

Det här stället är bara värt att besöka om det finns Manta Rays där, vilket händer rätt ofta. På grund av starka vågor finns det inga koraller utan bara stenbotten. Är Manta Rays där kan det bli ett av bästa dyk man gjort, är dom inte där – då är det rätt tråkigt. Men det är ändå värt att åka dit, andra dyket gör man oftast på Nusa Penida.



Sanur

svårighetsgrad: lätt, nybörjare

djup: 5-20 meter

sikt: 5-25 meter, medel 10

temperatur: 28 grader (3mm shorty)

sevärdigheter: seasnakes, lion fish, stone fish, crocodile fish, scorpion fish, cuttle fish, stingrays

Sanur är kanske inte den bästa dyksiten på Bali, men bor man som många turister gör längs med Sanur beach är den värd nån besök om man har tid över. Det är i allmänhet ganska smutsigt och dålig sikt (kan vara ner till 5 meter), men det finns ovanligt många arter här. När sikten är bra är det ett kanon ställe. Jag har träffat på crocodile fish, lion fish, sjöormar, cuttlefish, rays och mycket mer. Man har nästan alltid en chans att se nånting ovanligt om man dyker vid rätt tid och på rätt ställe. Eftersom att det ligger så nära (10 min med båt från stranden) kan man räkna med bra pris i jmförelse med andra siter dit man måste åka bil i ett par timmar.



Menjangan

svårighetsgrad: lätt till medel 

djup: 10-40+ 

sikt: 10-40 meter, medel 20

sevärdigheter: väggdykning med sjyssta koraller

Menjangan är värd att åka till bara om man bor nära Lovina eller nån annanstans där man inte behöver köra bil i 4 timmar som från Denpassar. Dykning är ok, men inget jätte speciellt. Väggdykning med bra koraller och bra sikt, ungefär som Tulambens drop off.



Om ni skulle fråga mig om den perfekta dyksemestern på Bali skulle jag säga att ni måste besöka följande ställen: Tulamben (3-4 dyk), Candidasa (2 dyk), Padang Bai (2 dyk) och Nusa Penida (3-4 dyk, ett på Manta Point). Har man tid, pengar och ork kan man även ta en titt på Menjangan. Allt detta går att fixa som en ”safari” och Crystal Divers kan ordna ett bra pris. Nämn mitt namn så kanske det hjälper ;=)


tipsa Tipsa en vän   facebook Posta på facebook    Direktlänk   Translate Oversæt denne artikel til dansk Oversett denne artikkelen til norsk Käännä tämä artikkeli on suomi translate this article into english

« Tillbaka