Namn: Lösen:

Dykning med synnedsättning


2019-05-01
Läst: 1 941 gånger.

Dykning är en fantastisk hobby som ger dig en unik inblick i livet under vattenytan. Den är spännande och inte helt riskfri, men med rätt utbildning och utrustning minskar riskerna markant. Dock blir man ibland hämmad av sin egen kropp och förmåga. Därför tänkte vi berätta lite hur det fungerar att dyka med en synnedsättning.




En vanlig synnedsättningen är ett brytningsfel, men en mer korrekt term är astigmatism. Din hornhinna eller lins är helt enkelt inte helt rund och då bryts ljuset lite annorlunda vilket ögat måste kompensera för. Astigmatism som kan vara besvärligt i skiftande ljus eller för grott- och nattdykare. Tänk dig att du kör bil i mörkret och tittar på lyktstolpar eller mötande bilar. Ser ljuset från lamporna ut att blöda ut och bli ljusstrålar? Det är astigmatismen som försvårar att se i mörkret. Kännetecknas av huvudvärk, överansträngda ögon och skuggbilder.

I andra fall kan synnedsättningar vara att du är när- eller översynt och har därmed svårt att se på nära eller långt avstånd. Närsynthet kommer oftast med ålder, äldre människor blir nästan alltid förr eller senare närsynta och behöver läsglasögon. I vår moderna värld ökar till och med fallen av närsynthet och det kryper ned i åldrarna tack vare att vi använder datorer, mobiler och tittar på teven. Ögat måste hela tiden stirra på detaljer och till slut utvecklar man närsynthet.

Att dyka med glasögon är inte att rekommendera. Det kan göra ont eller vara obekvämt när dykmasken trycker mot glasögonen. Hamnar glasögonen fel är det omöjligt att rätta till dem utan att åka upp till ytan och ta av dykmasken.

Linser är bättre men du får inte dyka med hårda linser. När du dyker förändras trycket för varje meter du färdas nedåt. Vid högt tryck kan hårda linser spricka och gå sönder vilket kan ge stora skador på ögonen. Bär du normalt hårda linser ska du införskaffa mjuka varianter i samma styrka som du enbart använder när du dyker. Endagslinser är att föredra för att minska risken att föroreningar tränger in i linserna.

För dig som älskar att dyka och vill slippa bekymmer med synen kan du kontakta företag som https://lirema.se/ som utför ögonlaseroperationer. Du slipper bekymmer som när- och översynt, till och med astigmatism. Ögonlaser är ett nästintill riskfritt alternativ för att slippa glasögon och linser helt. Det finns så klart restriktioner men vid en bokning gör man alltid en grundlig undersökning för att se att du är en bra kandidat för operationen.

Sist men inte minst kan man köpa en dykmask med styrka. Du beställer masken enligt styrkan på ditt glasögonrecept. Maxstyrkan som går att beställa brukar ligga runt -15 till +12.

Hur är det då för dem med större synfel såsom de som är delvis eller helt blinda? Att vara delvis blind behöver inte vara ett hinder för dig att dyka. Dock är det viktigt att du håller de andra dykarna inom ditt synfält. Mycket av kommunikationen under vattnet sker med handsignaler.

Det finns till och med föreningar som erbjuder fridykning för blinda ( https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/blinda-fridykare-i-sodertalje-gasthamn ). Det krävs andra säkerhetsåtgärder och kommunikationssätt. Det är svårt att koordinera blinda och seende i samma dykarlag, därför kan det vara svårt att hitta en dykförening som kan tillgodose blindas behov. För synskadade finns det speciella kurser som hålls då och då runt om i landet.


tipsa Tipsa en vän   facebook Posta på facebook    Direktlänk   Translate Oversæt denne artikel til dansk Oversett denne artikkelen til norsk Käännä tämä artikkeli on suomi translate this article into english

« Tillbaka