Dykning på Malta
2004-11-19
Av: Daniel Fröberg
Läst: 10 608 gånger.
Landet Malta består av tre öar, Malta, Comino och Gozo och ligger mitt i Medelhavet rakt under Italien. Det finns nästan ingen annan plats i världen med så många minnesmärken från människans alla perioder, bl.a. finns här världens äldsta byggnader (äldre än pyramiderna och Stonehenge).
Jenny Palmborg, Henrik Almers, Scott Robinsson,
Anders Nykvist
Blue Hole
”The ferry boat Xlendi”
Jag och Scott
Reqqa point
Text och foto: Daniel Fröberg
Pga. sitt centrala läge i Medelhavet har öarna haft många olika erövrare bl.a. greker och romare. Men det som man förknippar Malta mest med är att Johanniterorderns korsriddare hade ön som sitt högkvarter eftersom det var enkelt att låta sina trupper passera ön till det ”Heliga landet”. Än idag vajar fortfarande många fanor runt ön med malteserkorset på. Öarna var även en viktig knutpunkt under andra världskriget. Malta har även fram till 1971 varit en engelsk koloni och därför pratar alla Malteser mycket bra engelska (stötte bara på 1 person som inte kunde engelska under hela veckan).
Förutom historiska sevärdheter erbjuder Maltas öar även dykning i världsklass. Med sina långa somrar och milda ”vintrar” ligger vattentemperaturen mellan 23 – 14 grader och detta medför att djurlivet under ytan är rikligare än på många andra ställen i Medelhavet t.ex. kan man under sommarhalvåret få se örnrockor. Här finns dykning som passar alla sorters dykare från nybörjare till mer avancerad dykning som tex. trimix och grott-dykning.
Dag 1
På eftermiddagen tisdag den 9 november anlände en liten skara dykare bestående av Henrik Almers, Scott Robinsson, Anders Nykvist, Jenny Palmborg, Anders Hvitfeldt och så jag Daniel Fröberg till den näst största ön, Gozo. Många gånger har man hört hur folk har talat om dykning på Malta men det verkar som om få verkligen har varit här, men nu var det äntligen dags att få se vad detta land har att erbjuda. Vi möts upp av vår chaufför som ska köra oss till vårt lägenhetshotell i byn Marsalforn. I bilen försöker jag tänka tillbaks på något land med lika dåliga vägar som är på Gozo det är nog inte utan anledning att dom flesta bilarna är av Jeep-modell med 4-hjulsdrift.
Framme i Marsalforn checkar vi in i vårt rum och går sedan ner till baren där vi ska träffa George som ägare dykbutiken som vi ska få låna flaskor och fylla luft hos. George är en trevlig och mycket serviceinriktad person som gör allt för att vi ska trivas. Det som slår mig är att dom flesta Malteserna är väldigt vänliga, dom hjälper gärna till och stannar gärna för att prata om Malta.
Eftersom Henrik har dykt en del tidigare på Malta och väldigt många av dykplatserna, Gozo och Comino går att nå från land har vi inte bokat några utfärder utan vi har hyrt två bilar som vi kan transporteras oss med. Vi var dock lite osäkra på om vi skulle kunna genomföra något dyk idag eftersom en stor storm hade dragit förbi ön dagen innan och grumlat upp vattnet en hel del. Men vi beslutar oss i alla fall för att åka och kolla in hur Blue Hole ser ut. Vi lastar in vår dykutrustning i bilarna och beger oss mot Dwejra med Henrik i täten. Trafiken på Malta är som på många andra ställen runt Medelhavet, fast lite värre ;) samt att bilarna kör på vänster sida. I kombination med att vägarna är väldigt små och oftast mycket dåliga och att det finns nästan 280 000 bilar (340 000 invånare) gör inte trafikrytmen lättare… Det var ganska kul att sitta och kolla när Anders skulle köra en bil med ratten, växelspaken, blinkers- och torkarreglage på motsatt sida mot vad vi är vana vid, vet inte hur många gånger vindrutetorkarna åkte på ;)
Väl framme vid ”The blue hole” konstaterar Henrik att vågorna var lite för stora för att vi skulle kunna hoppa i. Vi beslutar oss därför att åka till ”The inland sea and tunnel” som ligger några hundra meter längre bort. På plats konstaterar snabbt att även här är det en del svall som kommer genom tunnel samt att vattnet ser nästan grå-blått ut av all sand som rörts upp. Vi beslutar ändå för att byta om och hoppa ner i vattnet. Vi simmar ut till tunnelns början och påbörjar vår nedstigning. Sikten här är väldigt dålig kanske runt 2 meter, vi simmar vidare in i tunneln och följer botten. Nere på ca 10 meter blir det betydligt bättre sikt ju närmare havet och tunnelns mynning vi kommer. Trots detta ”dåliga” dyk förvånas jag över hur många färgglada växter och koraller som täcker väggarna, ser en massa små fiskar, sjöborrar, röd korall och något som verkar vara något svampliknande. Väl uppe på land igen konstaterar vi att det trots omständigheterna var ett bra dyk om man jämför med svenska mått.
Dag 2
Vi möts vid George dykbutik för att lasta in nya flaskor, idag tänkte vi göra ett nytt försök vid ”The blue hole” eftersom vädret har lugnat ner sig, vi tar med oss två flaskor var. Efter ytterligare en hektisk halvtimma i biltrafiken med vindrutetorkarna som blinkersreglage och en del tutningar lyckas Anders åter ta oss till dykplatsen helskinnade. Idag ser det betydligt bättre ut så vi beslutar oss för att dyka! Vi sätter på oss utrustningen och går de ca 150 metrarna ner till ingångsplatsen. Vi går försiktigt ut mot ”hålet”, sätter på oss fenorna och hoppar i. Påbörjar nedstigningen mot botten och direkt under vattenytan känner jag hur jag fylls med glädje, vilken sikt! Det måste vara minst 30-40 meter, inga som helst problem att se botten som ligger på 18 meter, fantastiskt! Även här är väggarna klädda med växter och koraller i vackra färger. Vi simmar ut genom ”tunneln” som löper ut från blå hålet och simmar efter vänsterkanten. Här är det betydligt mycket mer liv och rörelse än i går, fiskar i alla möjliga färger, tonfisk, fireworms, sjöstjärnor m.m. Jag plåtar frenetiskt allt möjligt med min lånade digitalkamera och lyckades få några bra bilder (för att vara amatör). Uppe ur vattnet pratar vi nästan i mun på varandra om vad vi har sett och hur otroligt vackert allt var. Vi tar av oss prylarna och går och sätter oss vid den lilla restaurangen för att äta, dricka och vädra ur lite av kvävet.
Det andra dyket gör vi också i ”The blue hole” men denna gång håller vi högerkanten så att vi rundar det berömda ”Azure window” på utsidan och simmar igenom och tillbaks. Även på detta dyk ser vi många olika fiskar och sjöstjärnor. Vi åker glada och muntra tillbaks till vårt hotell och hoppas på att vi ska få ett minst lika bra dyk i morgon bitti. Kvällen spenderar vi på en lokal restaurang där vi äter gott och delar på en flaska lokalt vin.
Dag 3
Jag, Scott och Anders Hvitfeldt är dom enda som ville trotsa vädrets makter (regn och blåst) för att göra ett dyk på ”The ferry boat Xlendi” ett vrak som sänktes 1999 för att dyka på. Vraket är av samma typ som trafikerar sundet mellan Malta och Gozo. Det är 77 meter långt och hamnade oturligt nog upp och ner när det landade på botten. Vraket ligger på mellan 32 och 42 meters djup så det skulle bara bli ett snabbt besök. Eftersom Henrik inte var med oss denna morgon så bad vi George att hjälpa oss med en vägbeskrivning. Efter ett par felkörningar lyckades vi dock hitta fram till den lilla ”kostig” som skulle ta oss ner till vattnet, dessa 400 meter av lerig kostig visade sig bli en mycket spännande resa, i alla fall på vägen upp (regnet öste ner). Vi parkerade bilen och gick ner till havskanten för att hitta en lämplig plats att hoppa ner i vattnet på. Vattnet nedanför var helt gråvitt av all lera och jord som regnet transporterade ner från vägen ovanför och som en liten extra bonus gick det rejäla svall på havet. Vi försökte på en höft spana ut vilket område vraket kunde ligga på (det är ej bojat) och tog ut en kompassriktning. Vi drog på oss utrustningen och hoppade en och en i vattnet, det gällde att tajma svallen så att man sögs ut från klipporna men det fixade vi galant. Det visade sig att sikten 20 meter från land var i stort sett obefintlig men vi hoppades på att den skulle bli bättre längre ner. Vi höll fast i varandra och påbörjade nedstigningen och på 10-12 meters djup blev sikten helt plötsligt riktigt bra, säkert runt 30 meter! Vi simmade efter vår kompassriktning i ca 2 minuter och hamnade rätt på fartyget! Häftigt, vi spanade in propellern och kikade in genom ventiler och en dörr, det var även en hel del fiskar och fireworms vi fick t.o.m. syn på en lite bläckfisk som snabbt som attan simmade in i en av ventilerna för att gömma sig. Vår korta bottentid var tråkigt nog slut så vi började att simma tillbaks till stegen som vi skulle klättra upp på. Vi åkte tillbaka till hotellet där vi åt lunch och vilade upp oss lite, vi lastade sedan in en varsin ny flaska till vårt andra dyk. Denna gång tyckte Henrik att vi skulle åka till en plats som heter ”Reqqa point” som borde ligga på läsidan av ön.
När vi var på plats vid ”Reqqa point” började himlen sakta men säkert att spricka upp och stundom kunde vi känna solens värme! Denna dykplats visade sig vara lite bökig att ta sig i och upp på, ett gigant step på ca 4 meter och sen var man tvungen att klättra upp med ett rep upp på några stenar bredvid dock inte så högt men vågorna bröt in precis där. Vi slängde oss alla i havet för att längtansfullt se hur detta ställe såg ut, detta var även det ett naturdyk med massor av röd korall, anemoner, fiskar, sjöstjärnor, fireworms och vi fick även se ett stim med tonfisk som simmade genom vattnet snabbt som en torped, sikten vid detta dyk var även det helt fantastiskt minst 40 meter!
Dom andra tre dagarna som vi var här tillbringade vi på huvudön Malta där vi provade på utelivet och shopping. För den som vill kombinera sin semester med dykning med även några dagars party är Malta rätt ställe att vara på. Bra dykplatser och många uteställen och allt bara en kort biltur bort. Jag kan inte mer än att konstatera att vår dykning på Malta var över förväntningarna och jag vet i alla fall att jag kommer att besöka Malta och Gozo ännu en gång för att dyka.
Bilder från resan återfinns här:
http://www.dykarna.nu/fotoalbum/6805.html
http://www.dykarna.nu/fotoalbum/6806.html
http://www.dykarna.nu/fotoalbum/6807.html
http://www.dykarna.nu/fotoalbum/6808.html
http://www.dykarna.nu/fotoalbum/6809.html
Fler reseberättelser från Malta
http://www.dykarna.nu/lasning/en-vecka-pa-malta-62.html
http://www.dykarna.nu/lasning/djupa-vrak-vid-malta-65.html