Namn: Lösen:

En reseberättelse från Lofoten i Norge


2005-04-23
Av: Joakim Halvarsson
Läst: 6 728 gånger.

Året var 2005 och i slutet av mars begav vi oss av för dykning vid Lofoten, Norge. Det var veckan innan påsk och vi skulle besöka en av mina IDC polare som öppnat dykcenter i Leknes i Lofoten. Klockan var halv fem när sista dykbagen och ölplattan lastades in i vår hyrda Opel Vitargo. Det gick för en gångs skull snabbt ut ur Stockholm. Denna söndag morgon var allt som syntes en och en annan tidningsutdelare. Vi nådde snart första anhalten Norrtälje, där Petter slog följe med dataprojektor och laptop för att lätta upp sena nätter i stugan.

Vi följe E4:an norrut mot Sundsvall och därefter vidare mot Härnösand där vi tog vägen mot Sollefteå. Där tog vi fjärde pissepausen och tankade mer soppa i bilen som redan slukat de första 70-80 literna bensin. Väg 90 var klart sämre gällande väglag och en baktung buss får lätt frisläpp på isbelagda skogsvägar. Vi klarade att hålla oss på vägen ända till Vilhelmina där vi gjorde ett besök på Frasses hamburgare och bekräftade myten att i Norrland äter man kniv å gaffel. För att ha en chans att hinna med färjan från Bodö bestämde vi oss för att trycka in våra hamburgare i bilen och det skulle senare visa sig avgörande för vår resa.

Efter Vilhelmina hade vi bara fem mil upp till en något anständigare väg vid namn E12. Klockan närmade sig två och enligt vår tidplan låg vi bra till. GPS:en var inställd på Bodö och vi marchade på i fina 120 km/h, solen stod högt och vi var riktigt laddade för nya dykplatser och strapatser. Allt mer snö desto närmre norska gränsen gjorde att vägen blev sämre och tempot i trafiken sjönk därmed. Vid gränsen sjönk hastigheten till ca 50-60 km/h och det gick helt enkelt inte att komma förbi bilarna framför. Vägen var extremt krokig och det var först en bra bit efter Mo i Rana som vi kom förbi en lastbil vars bakdel vi spanat på i styvt 10 mil. Vi hade minst 17 mil till Bodö och eftersom klockan var nu halv sju hade de senaste 6 milen tagit en timma! Samtidigt öppnade sig de norska vidderna och vi hade en raksträcka på drygt 6 mil. Helt öde vidder och imponerande fjäll på båda sidor om vägen försvann i ett nafs. Telefonkontakt med Björn på Lofoten Aqua bekräftade att vi skulle ha svårt att hinna med Bodöfärjan vid 20.00. Det skulle innebära ca 70 mils extra körväg och ingen sömn på hela natten. Fan! Vid Fauske väntade vi spänt på en avståndsskylt till Bodö. Klockan var 1920 och om det visade sig att vi endast hade 3 mil till Bodö så skulle det gå.

- Bodö 60 km.
Shit. Det var kört….snöfall, isgata och krokiga vägar. Det skulle inte gå. Jag ringde och talade med skepparn: Vi är ett gäng tokiga svenskar som kryssat längs vägarna sedan klockan 4 i morse. Vi kommer missa färjan med 10 minuter… Är det möjligt att ni väntar in oss?
Ha! Vart är ni? Frågade skepparen och fortsatte: Fauske? Ni får 50 minuter! Sen må vi avgå!
Med nöd och näppe klarade vi vår sista deadline och eftersom färjan väntat i mer än en kvart gav vi grabbarna på båten en platta bira. Båten var så gott som tom med undantag för ett par långtradare. Under tre timmar som båten tog oss sista biten till Lofoten passade flera på att sova en stund. Klockan var tolv när vi rullade av båten. I skenet från månen såg vi ett fantastiskt landskap med fjordar, fiskebåtar och höga berg. Björn mötte upp efter några mil och vid klockan ett parkerade vi bilen vid dykcentret. En otrolig känsla att slå sig ner i ett varmt och ombonat kök med en kall öl och känslan av att vi äntligen var framme!
Ett par öl senare och med förväntansfullt snack om morgondagen somnade vi runt tretiden med en 20 timmars lång resa bakom oss.


Vi vaknade efter en god natts sömn och alla var spända på det första dyket i Lofoten. En stadig frukost och genomgång av dykcentrat av Björn och Maria på AquaLofoten var det dags att bege sig ut. Den perfekta starten som man kan få på en dyk dag fick vi genom att slippa bära flaskor och byta om inomhus satte vi oss i Zodiakbåten och började tuffa ut mot dykplatsen Grand Canyon.

Efter ca 20 minuter så kom vi fram och började sätta på oss utrusningen. Alla var spända på vad som väntade oss nere på djupet. Efter en genomgång av dykplatsen som är en ravin som vi skulle följa på ena sidan ner till ca 22 meter och sen ta andra sidan tillbaka så började dykparen att komma i vattnet och försvann ner.

Jag och Peter som är en erfaren instruktör dök som sista dyk paret och när vi tittade så öppnades en vy som överträffade det vi hade förväntat oss. 25 meter sikt och tare skog. Vi kom ner på 15 meter och började dyka längst med ena sidan av ravinen. Efter ca 10 minuters dykning så kom vi ned på 20-22 meter och var mitt i ravinen. Den känslan när vi lade oss på rygg och tittade upp var enorm. Man såg hela vägen till ytan och fick verkligen känslan av att man svävade i Grand Canyon. Vi vände efter ca 20 minuters dykning och började simma längs med andra väggen och lekte med en del krabbor och kräftor. Och efter ett säkerhetsstopp och 40 minuters dykning i världsklass så kom vi oss ombord på båten och kunde konstatera att detta blir en vecka att minnas.Här följer utdrag från loggböckena. Och vi kommer att definitivt åka tillbaka till Björn och Maria på Aqua Lofoten under hösten 2005 och då är det Späckhuggare som står högt på listan.


Dyk 2, 22 mars 2005
Mortsund Lofoten, Norge
Djup 22m 40 minuter

Jaktdyk var det tänkt men inte så mycket fisk.
Skulle driftdyka men vi gick ut på djupet och simmade över sanden.
Inte så intressant så vi sökte mig upp längs klippväggarna och hittade en marulk som fångades. Elakingen bet tag i min hand och därvid blev jag tvingad att ta till kniven.
Väl i båten såg mitt byte jäkligt blygsamt ut! Sikten var ca 25-30 meter men det var kallt i vattnet och det kändes i händerna.

Dyk 3, 22 mars 2005
Anemone City Lofoten, Norge
24 m 40 minuter

Bilade över till andra sidan Lofoten och körde långt ut på en enslig ödeväg till något som är en gammal fiskehamn. Vi knallade i och påbörjade ett ytsim ut ur hamnen. Tuff ström. Vi bestämde därför att gå ner tidigare och vände istället ner.
Otroligt bra sikt och klippformationer med svajande tare.Dök genom canyons och ut över en dropoff som försvann ner mot 40 meter. Vi såg botten hela vägen ner men stannade vid 24-25 meter eftersom vi inte var lika djupt på föregående djup. Vi simmade en bra bit längs väggen och gick sen upp på en avsats på ca 15 meters djup som tog oss tillbaka till utgångsplatsen.
Det svajade tare skog och sikten i vattnet var optimal. Slutet av dyket letade vi fisk mellan klipporna på 5 meters djup. Definitivt varmare vatten på denna sidan.

Dyk 4, 23 mars 2005
Gudrun Gissladottir Lofoten, Norge
34 m 30 minuter


Isländska fisketrålaren Gudrun sjönk 18:e juni 2002 pga felnavigering gick hon upp på ett grund och vägrade till en början ta hjälp för att komma loss. När man väl drog loss henne hade en stort hål skavts loss och hon sjönk inte långt från land på 40 meters djup.

Vi gick ut med Zodiacen och letade efter bojen men hittade ingen. Plötsligt ser vi en lina i vattnet och fäster den i båten. Positionen stämmer så Björn går ner för att kolla läget. Kommer han inte uppe igen på 2 minuter så är vi rätt och rätt snart förstår vi att vi hamnat rätt. Joakim och jag går ner som tredje dykpar. Vi ser vraket redan från 15 meters djup och bubblorna från föregående dykpar. Björn möter upp oss och fotar oss med bryggan som bakgrund. Sikten är bästa möjliga och vi börjar med att följa styrbord sida då det är den som ligger djupast. Vi stannar på 34 meter och följer aktern runt till en öppen dörr. Det ser inbjudande ut att simma in en sväng men eftersom hon ligger med kraftig slagsida blir man snabbt desorienterad om man simmar in. Vi glider upp runt 27 m och simmar förut. Kollar in i bryggan där det är en lämplig swimthrough. Efter 3 övervägningar avstår vi och simmar vidare föröver där vi lämnar vraket för att simma ut och få perspektiv. Fritt hängande ovanför botten ser vi bulben och skeppsbetäckningen. Det är verkligen ett toppenvrak och man har svårt att inte känna glädje över att alla bärgningsförsök hittills har misslyckats. Vi simmar tillbaka till bryggan och ser att dykparen påbörjat uppstigningen. Vi glider runt bryggan under ett par minuter men påbörjar uppstigning innan dekotiden börjar ticka iväg. Innan säkerhetsstoppet tar vi en sista titt och jag har definitivt bestämt mig för att jag vill hit ytterligare en gång innan veckan är slut.

Dyk 5, 23 mars 2005
Leknes Hamn

Vi gjorde andra dyket för dagen utanför hamnen.
Inte så mycket att se mer än sand, krabbor och lila jocks.
Inte så kallt i vattnet dock så vi simmade runt och kollade lite. Inne vid land låg det stora stenblock. Mer lämpligt för nattdyk.

Dyk 6, 24 mars 2005
Gröna Lagunen
35 meter 40 min

Droppade snabbt från båten då det var kraftiga sjöhävningar. Gick ner och simmade genom en tunnel och ut över en dropoff ner på 35 meter. Kraftiga sjöhävningar och tareskog. Ett par fiskstim och sikt på mer än 25 meter. Kallt som fasen om händerna. Gick upp och åkte in till Nusfjord för en värmande kopp kaffe.


Dyk 7, 24 mars 2005
Nusfjord
25 meter 40 min

Dök längs en fjordkanten för att det blåste för mycket utanför fjorden. Hittade en del stora musslor och ägnade resten av dyket till att plocka fler till en god kvällsmat. Jocke hittade en stor krabba so han tryckte ner i fångstkassen. Ett roligt dyk och lite varmare i vattnet.


Dyk 8, 25 mars 2005
Djupefjorden Ö Lofoten, Norge
22 m 22 min

Plockade shells i en fjord där glaciärvatten rinner ut i fjorden. Detta gör att vattnet blir mer bräckt och musslorna kan klara sig där. Hela botten och väggarna var helt fyllda och vi fyllda snabbt kassarna och simmade upp till båten. Jäkligt kallt i vattnet pga isvattnet som rann ner i fjorden. Vi plockade säkert 50 kg på 20 minuter så mycket var det. Det tog i alla fall en massa tid och rensa dem.

Dyk 9, 25 mars 2005
Djupefjorden W Lofoten, Norge

Undersökt motsvarande sida av fjorden. Språngskikt och dropoff. Bara 30 meter från land visade ekolodet 100 meter så vi gick ner till en klippvägg på 20 meter och därefter gick det spikrakt ner. Ett fiskstim och mer musslor av olika slag. Vi dök bara ett kort dyk då resvägen hem var lång och fingrarna kalla.

Dyk 10, 26 mars 2005
Ett nytt dyk på Gudrun Gissladottir hon är ett sånt stor skepp att det bara var ett måste att besöka henne igen. Denna gång använde vi Nitrox 32%. Kanon dyk med 40 meters sikt.


Som sagt vi vill tacka Björn och Maria på AquaLofoten och kommer garanterat att åka tillbaka.....


tipsa Tipsa en vän   facebook Posta på facebook    Direktlänk   Translate Oversæt denne artikel til dansk Oversett denne artikkelen til norsk Käännä tämä artikkeli on suomi translate this article into english

« Tillbaka