Namn: Lösen:

Helgtripp till Åland


2010-04-21
Av: Linda Haglund
Läst: 5 481 gånger.

Redan i höstas bokade vi en vårtripp till Åland och i egenskap av reseledare raggade jag ihop en grupp på tio personer som var intresserade av att åka med. Efter några avhopp och några nytillkomna blev vi till slut nio personer som satte oss på M/S Rosella med avgång från Kapellskär på fredagskvällen.


Jonas och Tilja hittar nåt intressant på
Tiljas iPhone på färjan


Niklas ser inte lika intresserad ut


Solnedgång utanför Kapellskär


Delar av den fina frukostbuffén på Övernäsgården


Göteborgare som kramas på centret


Göteborgare som pekar på centret


Inför fyllning


Tilja kikar i nya butiken


Vraket Caskelot

Det var jag, Jonas Roos, Micke Tilja och Johan Larsson från Stockholm, Anders Nyberg och Niklas Adolfsson från Gotland samt tre tappra Göteborgare, Elin Linde, Anders Fredriksson och Robert Eriksson, som rest hela vägen från Göteborg samma dag. Med nya färjan till Mariehamn tar turen numera bara två timmar, dock förlorar man ju en timme till när man kommit fram då Åland/Finland ligger en timme efter den svenska tiden. Vid ett par tillfällen på vägen över dundrade Rosella genom ordentliga områden med drivis. Vi satt på fönsterplats och såg hur färjan flyttade rejäla mängder tjocka isflak medan hela båten vibrerade och skakade oroväckande.

När vi kom fram till Mariehamn begav vi oss direkt till Övernäsgården vilket är det vandrarhem som Ville och Ålands dykcenter från den här säsongen samarbetar med. Tyvärr rivs centrets gamla lokaler nu till sommaren - därav det nya konceptet. Övernäsgården ligger bara knappa 1,5 km söder om Mariehamn och vi var snabbt på plats där Ville mötte upp oss för genomgång av helgen.

Efter att vi även fått en kort genomgång av faciliteterna av personalen fick vi nycklarna till två mysiga fembäddsstugor. Vi delade upp oss med Stockholm i den ena och Gotland/Göteborg i den andra och det var bara att krypa ner i redan färdigbäddade sängar vilket var enormt skönt då timmen var sen och alla var trötta efter olika former av långväga resande under dagen.

Stugorna bestod av två separata sovrum. Ett med en enkelsäng och ett med två enkelsängar som kan användas som de är eller dras ihop till en dubbelsäng. Säng fyra och fem fanns i det rymliga vardagsrummet som i den öppna planlösningen även innefattade ett fullgott kök. Till min stora förtjusning betydde detta att alla fick ett eget krypin och att jag slapp bekymra mig över de timmerstockar som i stort sett alltid brukar dras om nätterna när man sover ihop med en bunt karlar (för vi tjejer snarkar väl aldrig?). ;)

På morgonen, efter att ha avnjutit en god framdukad frukost i Övernäsgårdens matsal, begav vi oss bort till fiskehamnen några kilometer från vandrarhemmet. Det blåste snålt och vi var alla glada över att vi redan bytt om till underställ. Vi hjälptes åt att lasta ombord alla prylar på Silverpilen (båten) och bytte sedan om till torrdräkter innan vi begav oss av från kaj. Första dyket skulle bli stålbarken Plus och gångtiden ut dit var bara runt en kvart så det var lika bra att vara påklädda och klara innan vi kom fram.


Plus bjöd på rejält god sikt. Dock var det ordentligt kallt. Den största delen av dyket bjöd på noll grader och på sexmetersstoppet låg tempindikatorn på min djupmätare och flipprade mellan -1 och -0. Man kan verkligen påstå att det var som att dyka i ett stort glas med isvatten.

Under ytintervallet satt vi ihoptryckta i lä bakom lotshuset på Kobba klintar och när det var dags för dyk två, som efter Göteborgarnas val blev på Caskelot och Nederland, var det bara fyra av nio som var hårda nog att trotsa kylan och genomföra dyket.

När vi kom tillbaka till hamnen packade vi dykcentrets stora skåpbil med flaskorna och begav oss i gemensam trupp upp till centret som ligger bara några hundratals meter från hamnen. De nya lokalerna är fräscha och inbjudande och ännu en nyhet för i år är att de har inline-fyllning för nitrox så ska man inte fylla blandningar med högre syrgasnivå än 40% är det inte nödvändigt att ha tvättade flaskor inför besöket.

När vi kom tillbaka till stugorna vilade alla lite och sen gick duscharna varma inför kvällens middag. Vi fick rekommendationen att testa puben ”Park’s” jägarmackor så vi styrde kosan dit. Det gick jättebra att gå från Övernäsgården till centrum, en kort promenad på ca 1,5 km (ungefär samma sträcka som från förra centret till centrum) och det gick fort att beställa och få maten. Kort efter middagen infann sig en matkoma och då det börjat regna rejält delade ett sömningt team Stockholm en taxi hem till stugan. De övriga kom snart efter på sina apostlahästar då det tydligen blivit tillfälligt uppehåll strax efter att vi åkt. Dock var uppehållet kortvarit då vi fick somna in till ljudet av häftigt regn mot stugans plåttak - mysigt!

Andra dagen åkte vi åter igen till Plus då vindar och drivis inte tillät något annat. Ingen misströstade för det då vi som dykt henne många gånger förut gärna dyker henne igen och Göteborgarna var alldeles hänförda över det intakta och detaljrika vraket och njöt av varje iskall minut av dyken.

Även denna dag, trots sol och faktiskt en del värme, valde jag att bara göra dagens första dyk. Jonas, Tilja och jag gjorde dyket tillsammans. Jonas hade glömt att han kopplat ur sin lampa mellan dag ett och två, och således alltså då även glömt att koppla in den igen då den inte tände när det var dags för nedstigning. Tilja och jag gick ner till förtöjningsringen i berget på 11 meters djup och väntade på Jonas där medan han klättrade ombord och fixade lampan. Det var varmare där nere, där man kunde ligga med luft i dräkten, än att ligga i ytvattnet squeezad som en vakumförpackad oxfilé och frysa.

Som vanligt, vid varje morgondyk på Plus, dundrade det förbi 2-3 Viking/Siljafärjor och skakade om oss rejält. Skön känsla att ligga där och känna vibrationerna och höra motordunket och vispandet av stora propellrar och ändå veta att man är helt safe då de passerar ca 150 meter väster om oss på säkert avstånd.

Ytintervallet spenderades även denna dag på Kobba klintar och i lä i solen blev det ordentligt varmt och vi hann bli lite röda om nosen i solen. Alla utom jag och Göteborgs-Anders gjorde andradyket och vi låg på båten och lapade sol medan de andra dök.

Efter att vi kommit i hamn och packat våra bilar åkte vi förbi centret och tog adjö av Ville och de övriga grabbarna innan vi återvände till våra stugor. Som tur var hade vi tillgång till stugorna hela avresedagen och vi kunde i lugn och ro plocka ihop och vila lite innan det började bli dags att ge sig av. Jag, Tilja, Jonas, Johan och Gotlandskillarna åkte och käkade pizza innan vi slutligen begav oss tillbaka till färjeläget och vår båtresa hem.

Tack allihop för en jättetrevlig dykhelg!


tipsa Tipsa en vän   facebook Posta på facebook    Direktlänk   Translate Oversæt denne artikel til dansk Oversett denne artikkelen til norsk Käännä tämä artikkeli on suomi translate this article into english

« Tillbaka